Eric Schoones start met echtgenote Arlette een nieuwe reeks DoMus-kamerconcerten. (Foto: Peter de Koning).
Eric Schoones start met echtgenote Arlette een nieuwe reeks DoMus-kamerconcerten. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DOMUS KAMERCONCERT IN BOXTEL

Schubert in de huiskamer

De bekende Vlaamse pianiste Marie François is zondag 21 februari de eerste musicus die optreedt in een nieuwe reeks DoMus Kamerconcerten. In de huiskamer van de muziekpedagogen Eric en Arlette Schoones aan de Poolsestraat in Boxtel speelt de Vlaamse werken van onder meer Clementi, Schubert, Chopin en Ravel.

François begon op vijfjarige leeftijd met piano spelen. Ze kreeg haar eerste pianolessen van haar moeder, vervolgens ging ze naar de NIKO-academie voor Muziek, Drama en Dans in Neerpelt om lessen te volgen bij Koen Evens. Ze slaagde op zestienjarige leeftijd cum laude en vervolgde haar studie op de Kunsthumaniora in Hasselt. Ook volgde ze een aantal jaren lessen bij Anne Camps.

In 2009 nam François deel aan het Princes Christina Concours in Maastricht en won een masterclass bij de Nederlandse pianist Ton Demmers. In 2011 deed ze opnieuw mee aan dit concours en won ze de aanmoedigingsprijs met complimenten van de jury. In 2013 was de Vlaamse laureate van de MAM-competitie in Maastricht. Ze volgde masterclasses bij onder meer Valentina Berman, Alexander Melnikov, Eliane Rodrigues en Sergio Tiempo en studeerde aan de Academia Chigiana in Siena bij Lilya Zilberstein.

UITMARKT

François is actief in verschillende kamermuziekensembles. Ze vormt een duo met de Belgische fluitiste met wie ze tijdens het Europees Muziekfestival tweemaal een eerste prijs cum laude behaalde. Ze speelt ook samen met de Duitse celliste Felicia Hamza. Ze speelde in België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Italië. In 2014 trad ze op tijdens de Uitmarkt in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Onlangs sloot ze haar bachelor cum laude af bij Joop Celis aan het conservatorium van Maastricht en vervolgde haar masteropleiding bij Alan Weiss.

In Boxtel speelt François op 21 februari de sonate opus 25 nr. 5 van Muzio Clementi, vier Impromptu's opus 90 van Franz Schubert, de derde Ballade van Frédéric Chopin en Jeux d'eau van Maurice Ravel. Later in het seizoen spelen nog leerlingen van de Imola Piano Academy in Eindhoven waar gastheer Eric Schoones sinds kort les geeft. Ook François studeerde daar korte tijd. Ook is er dit voorjaar een optreden van jazz-zangeres Sofie Dhondt met begeleiding van pianist Schoones.

Het DoMus Kamerconcert begint op 21


februari om 13.30 uur en wordt verzorgd in de huiskamer van het adres Poolsestraat 41 in Boxtel. Reserveren kan nu al via telefoonnummer (0411) 68 44 31 of info@ericschoones.nl.


Stuk Shakespeare

op de bühne

in Lennisheuvel

Met maar liefst vijf voorstellingen van het klassieke toneelstuk Midzomernachtsdroom willen de spelers van Teejatergroep Orion het werk van William Shakespeare naar Lennisheuvel halen. De première van het stuk is vrijdag 4 maart in gemeenschapshuis Orion.

In de eigentijdse bewerking van deze klassieker wil Teejatergroep Orion laten zien dat de thema's van Shakespeare van alle tijden zijn. Misverstanden, een generatiekloof, onbeantwoorde liefdes, natuur die verloren gaat: dat zijn de problemen waar de familie en het personeel van hotel Zomernacht anno 2016 mee worstelen. De komedie die op de planken wordt gebracht, krijgt een extra dimensie door het betoverende ingrijpen van boskoning Oberon en elf Puck.

,,De spelers van Orion wilden dit jaar een klassieker én een romantische komedie spelen", licht Karin van Leeuwen toe. ,,Daarom is de keus gevallen op een moderne bewerking van het beroemde stuk van William Shakespeare." Het verhaal speelt zich af in hotel Zomernacht waar de eigenaar van een welverdiend pensioen wil gaan genieten en zijn zaak wil overdoen aan zijn dochter. Daarvoor moet zij van hem wél gaan trouwen met de bedrijfsleider, maar helaas: de dochter is verliefd op iemand anders. Ook het personeel is verwikkeld in allerlei onmogelijke liefdesrelaties. Op de achtergrond zien bosgod Oberon en zijn vrouw Titiana het allemaal aan.

'Midzomernachtsdroom' wordt vrijdag 4, zaterdag 5, woensdag 9, vrijdag 11 en zaterdag 12 maart om 20.00 uur opgevoerd. Het stuk is een bewerking van Michelle van Daalhoff en wordt geregisseerd door Minke van Hoof. Toegangskaarten kosten tien euro en zijn verkrijgbaar bij Ellen van de Loo, telefoon (0411) 67 44 85, e-mail: ellenkeesloo@gmail.com.

Boxtel

Tweedehands markt

Vogelvereniging Ons Ideaal houdt zondag 21 februari van 13.00 tot 16.00 uur een tweedehands markt in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. De entree is één euro, kinderen tot 12 jaar gratis toegang.

Marie François is de eerste musicus die optreedt in een nieuwe reeks DoMus Kamerconcerten. (Foto: DoMus).