12 jaar cel geëist in 'zaak sparrenrijk'

'Geen opzet in het spel
bij dood Essche Syriër'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ik wilde hem niet doden, maar alleen met hem praten. God heeft gedaan wat hij wilde." Verdachte Mohammed F. (28) bekende gisteren tijdens de rechtszaak in 's-Hertogenbosch opnieuw de Syriër Rachid Dardari uit Esch te hebben gedood en het stoffelijk overschot in brand te hebben gestoken, maar hij benadrukte dat er geen opzet in het spel was. De officier van justitie achtte moord niet bewezen. Doodslag wel, waardoor 12 jaar gevangenisstraf werd geëist tegen Mohammed F.

Een wandelaar trof in november 2014 een stoffelijk overschot aan in bosgebied Sparrenrijk. Het lichaam was vastgebonden en in brand gestoken. De politie stelde een week later de identiteit van het slachtoffer vast: Rachid Dardari. De Syriër woonde met zijn gezin in een rijtjeswoning aan de Groenweg in Esch. In februari 2015 werden twee arrestaties verricht: de 35-jarige echtgenote van het slachtoffer en een 28-jarige bekende van de man: Mohammed F. De rechtszaak tegen de vrouw van Rachid Dardari werd onlangs geseponeerd.

F., ook afkomstig uit Syrië en woonachtig in Esch, legde eerder al een bekentenis af. De verdachte bleek een liefdesrelatie te hebben met de echtgenote van Dardari. Hij ontmoette haar in een asielzoekerscentrum, haar man was op dat moment nog in Syrië. Toen hij overkwam, stond de relatie tussen F. en de vrouw van Dardari op een lager pitje. F. hielp het gezin, dat aan de Groenweg in Esch ging wonen, en ving later zelfs de zoon van echtpaar Dardari op in zijn woning aan de Willibrordusweg.

fietskarretje

Toen hij later 'een diepe haat' ontwikkelde tegen Rachid Dardari, die zijn vrouw en kinderen zou vernederen en mishandelen, en tegelijkertijd zijn liefdespartner niets meer met hem te maken wilde hebben, klom hij in de nacht van 16 op 17 november 2014 door het keukenraam van de familie Dardari. Hij zag Rachid zitten aan de keukentafel en wilde een gesprek met hem voeren. Dit eindigde in een worsteling waarbij Mohammed F. verklaarde de man te willen kalmeren. Hij ging op hem zitten, klemde een arm om zijn nek, totdat het 'ineens stil was'. ,,Toen hij dood was, wist ik niet wat ik moest doen. Dit is de waarheid", zei F. gisteren in de rechtbank van 's-Hertogenbosch. De verdachte wist het stoffelijk overschot in een fietskarretje te krijgen en vervoerde het per fiets naar Sparrenrijk. Daar werd het lichaam gedumpt en in brand gestoken.

De verdachte werd gistermiddag flink aan de tand gevoeld over het feit of hij Dardari met voorbedachte rade en opzettelijk had gedood. Er werden hem verschillende details van afgetapte telefoongesprekken voorgehouden waarin hij met de weduwe leek te praten over de zaak en onder meer aangaf dat 'op een dag de naam Dardari geschiedenis zou zijn'. F. stelde echter dat de afgetapte gesprekken verkeerd werden uitgelegd en ontkende dat hij Dardari doodde met voorbedachte rade. ,,Het was een ongeluk en het spijt me wat er is gebeurd."

De officier van justitie stelde dat 'zijn handelen niet planmatig overkwam' en achtte moord niet bewezen. F. maakte zich echter wél schuldig aan doodslag en het verbergen en verbranden van het lichaam van Dardari, aldus de officier. ,,F. heeft lang van tevoren gedreigd te doen wat hij heeft uitgevoerd. Op de dag zelf had hij echter geen wapens bij zich en er was een behoorlijke kans op ontdekking omdat de kinderen en vrouw van Rachid Dardari boven sliepen. Hij nam met zijn nekklem wel het risico dat het slachtoffer zou sterven."

In zijn pleidooi stelde Serge Weening, advocaat van Mohammed F., dat bij doodslag de oorzaak van overlijden van belang is. ,,Terwijl die oorzaak juist niet bekend is vanwege het verminkte lichaam. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Mijn cliënt heeft onachtzaam gehandeld, maar er was géén opzet in het spel. De eis is veel te hoog." De uitspraak is op 24 februari.


Tijdlijn

17 november 2014: wandelaar treft stoffelijk overschot aan in bosgebied Sparrenrijk.

24 november 2014: stoffelijk overschot is nog niet geïdentificeerd, politie verspreidt foto van slachtoffer.

25 november 2014: tips zorgen voor vaststelling identiteit slachtoffer: de 46-jarige Rachid Dardari in Esch. Politie start met onderzoek in de woning aan de Groenweg.

06 februari 2015: twee mensen aangehouden: de 35-jarige echtgenote van het slachtoffer en de 28-jarige Mohammed F.

02 april 2015: Mohammed F. bekent Rachid Dardari gedood te hebben.

17 april 2015: reconstructie van de moord op Rachid Dardari, twee verdachten verlenen medewerking.

januari 2016: rechtszaak tegen weduwe Dardari geseponeerd.

10 februari 2016: officier van justitie eist 12 jaar gevangenisstraf tegen Mohammed F.

24 februari 2016: uitspraak rechtszaak tegen Mohammed F.


ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Het Vrijwilligerssteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern zoekt vrijwilligers in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Voor Buro Sociaal Raadslieden zoekt het steunpunt mensen die wekelijks een inloopspreekuur kunnen verzorgen. Het gaat met name om de spreekuren van maandagochtend en dinsdagmiddag. Buro Sociaal Raadsleden helpt mensen met alle mogelijke vragen van sociale aard. Kennis van wet- en regelgeving komt hierbij van pas. Bijscholing op maat kan eventueel worden verzorgd.

Zorgboerderij 't Binnenveld kan mensen gebruiken om het verblijf van de licht-dementerende gasten te veraangenamen. Ook in het weekend is er behoefte aan gastheer of -vrouw, om mee te koken of hand- en spandiensten te doen.

Het steunpunt zoekt tevens mensen voor het nieuwe hobby- en bewegingscentrum in Boxtel om de onderdelen metaal- en houtbewerken en pottenbakken vorm te geven. Daarnaast is er plek voor conciërges of gastheren en -vrouwen.

Aan de Baroniestraat in Boxtel is De Herbergier geopend, een kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen. ContourdeTwern zoekt mensen die de bewoners wekelijks helpen om aangenaam de dag door te komen.

Neem voor meer informatie contact op met het steunpunt, via (0411) 65 58 99 of vwsboxtel@contourdetwern.nl.