Initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen (links) van Stichting Voedseltuin Boxtel e.o. assisteerde vorig jaar bij eerder bodemonderzoek op een perceel aan de Parallelweg Zuid in Boxtel. Een tweede perceel aan die weg blijkt nu ook vervuild. (Foto: Peter de Koning).
Initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen (links) van Stichting Voedseltuin Boxtel e.o. assisteerde vorig jaar bij eerder bodemonderzoek op een perceel aan de Parallelweg Zuid in Boxtel. Een tweede perceel aan die weg blijkt nu ook vervuild. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

STICHTING WEER OP ZOEK NAAR LOCATIE

Perceel Voedseltuin blijkt toch vervuild

Het zit de initiatiefnemers van Stichting Voedseltuin Boxtel en Omgeving niet mee. De stichting moet andermaal op zoek naar een nieuwe plek voor de voedseltuin nu blijkt dat het beoogde terrein aan de Parallelweg Zuid in Boxtel is vervuild met bestrijdingsmiddelen. Eerdere berichten dat het terrein schoon zou zijn, bleken bij nader onderzoek niet juist.

Op initiatief van Theodoor van Leeuwen is de stichting onder voorzitterschap Peter van As al geruime tijd op zoek naar de mogelijkheid om een regionale voedseltuin in te richten waar gewassen verbouwd kunnen worden die onder meer aangeboden kunnen worden aan cliƫnten van de Voedselbank. Nadat eerder een terrein aan de Parallelweg Zuid was afgevallen vanwege vervuiling, kwam een tweede perceel in beeld.

Op deze plek van zo'n 2,5 hectare was volop ruimte voor een regionale voedseltuin en een eerste bodemonderzoek wees uit dat de bodem niet vervuild was. Volgens ambtenaar Hein Hoppenbrouwers is daarna aanvullend onderzoek verricht en kwam alsnog aan het licht dat er sprake was van een verontreiniging met bestrijdingsmiddelen. ,,Heel vervelend dat het zo loopt", reageert Hoppenbrouwers. ,,De stoffen zijn hoogstwaarschijnlijk via een schoorsteen van de vroegere vestiging van Akzo-Pharma door de lucht verspreid en op dit perceel in de bodem beland."

Uit de eerste monsters werd duidelijk dat het wel meeviel met de vervuiling. ,,We hebben ons misschien te snel laten leiden door de vele groene plekken op de bodemkaart", erkende Hoppenbrouwers deze week. ,,Nu op meer plekken is gekeken, blijkt er toch sprake te zijn van vervuiling en kunnen we dit perceel niet gebruiken", vult initiatiefnemer Van Leeuwen aan. ,,Het is jammer en heel vervelend dat we opnieuw op zoek moeten naar een nieuw perceel, vooral voor al die mensen die al in de startblokken staan. Maar we kunnen niet anders; we mogen geen risico nemen met de volksgezondheid."

De gemeente is bereid mee te zoeken naar een ander perceel. Tevens werd deze week de verwachting geuit dat mogelijk een oproep wordt gedaan aan particuliere grondeigenaren. ,,We blijven zoeken, maar ik denk niet dat we snel een plek kunnen vinden", sprak Hoppenbrouwers deze week.

De fractie van Balans heeft om opheldering gevraagd omdat wethouder Peter van de Wiel vorige maand 'zonder enig voorbehoud' heeft aangekondigd dat overeenstemming was bereikt voor een voedseltuin.