Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PARTIJBIJEEN(D)KOMST INDE LIJST 11 MONDT UIT IN EEN HILARISCHE EDITIE VAN HET POLITIEK KAFFEE IN EENDENGAT

Herman van Wanrooij eerste Boxtelse Politoekus van het Jaar

HENK VAN WEERT

Eendengat heeft er een nieuwe onderscheiding bij. Wethouder Herman van Wanrooij van de gemeente Boxtel is tijdens het Politiek Kaffee maandagmiddag benoemd tot eerste Politoekus van het Jaar. De ludieke overhandiging van een T-shirt van Inde Lijst 11 vormde een van de hoogtepunten in een afgeladen zaal Rembrandt.

Boxtelse gemeenteraadsleden en wethouders zijn gewaarschuwd. Ze worden nauwlettend in de gaten gehouden. De broers Henk en Maarte van de Laak, die vorig jaar de organisatie van het Politiek Kaffee overnamen en zich presenteerden als Inde Lijst 11, beoordelen de politici en bestuurders voortaan op hun handel en wandel. Degene die in het gemeentehuis het meest opzien baart, komt in aanmerking voor een nieuwe titel: Politoekus van het Jaar.

Wethouder Van Wanrooij viel de twijfelachtige eer te beurt de onderscheiding voor het eerst in ontvangst te nemen. In zaal Rembrandt hees prins Peer d'n Twidde hem in een T-shirt met het partijlogo van Inde Lijst 11. De bestuurder toonde zich oprecht vereerd...

HOBBELIG

Het was niet moeilijk om een titelkandidaat te vinden, zo staat te lezen in het 'juryrapport' dat zijne doorluchtige hoogheid namens de broers Van de Laak voorlas. De herbestrating van de Burgakker die de wethouder liet uitvoeren, getuigt volgens Inde Lijst 11 van grote zorgvuldigheid. ,,Zéker toen Van Wanrooij besloot de kasseien na enkele weken voor een tweede maal stuk voor stuk in de hand te nemen om het hobbelige wegdek te egaliseren."

Achteraf was het opnieuw bestraten niet nodig geweest, zo werd verteld. Ineke Platel, één van de actievoerders tegen de hobbelige wegdek, verontschuldigde zich dat ze de gemeente met een extra kostenpost van 35.000 euro had opgezadeld. ,,'De keien vormden bij nader inzien niet het probleem, het was de band van mijn rolstoel. Die heb ik nu voor 18,95 euro laten maken bij de fietsenmaker. Sorry'...", lazen de broers Van de Laak quasi-serieus een gefingeerd bericht op Twitter voor.

De benoeming tot Politoekus van het Jaar moet Van Wanrooij opvatten als een aanmoedigingsprijs, zo stelde Inde Lijst 11. Daarbij de hoop uitsprekend dat grotere klussen wél in één keer goed worden aangepakt. ,,Want stel je voor dat ze aan weerskanten van de dubbele overweg beginnen te graven aan de geplande fietstunnel en dat de werklui elkaar halverwege missen... De tunnel is dan overigens wél weer breed genoeg voor onze auto's."

De eerste officiële partijbijeen(d)komst van de vorig jaar opgerichte Inde Lijst 11 begon serieus. Want nog tijdens het ludieke congres begon in de Sint-Petrusbasiliek de uitvaart van Jan Jaspers. Hij was een van de leden van voormalige theaterorkest Uit den Vreemde dat 35 jaar geleden het Politiek Kaffee startte en er 22 jaar lang invulling aan gaf. Met zijn donkere basstem nam Jaspers er regelmatig het woord voor een fijnzinnige komische bespiegeling. Met een daverend en minutenlang applaus werd hem eer bewezen.

'LAOT ZE MAR KOMME...'

Een goed gebruik tijdens het Politiek Kaffee is overeind gebleven. Zowel de burgemeester als Prins Carnaval krijgen er elf minuten spreektijd om zich te kunnen verdedigen tegen alle aantijgingen die zij naar hun hoofd geslingerd krijgen. Prins Peer deed dat - zoals op heel veel andere plekken de voorbije dagen - vooral zingend. Mark Buijs greep de geboden kans aan om het publiek deelgenoot te maken van zijn dilemma: kiezen tussen de twee plaatselijke voetbalclubs.

Hij had er iets op gevonden. Toen hij zijn blouse open knoopte, kwam er een shirt uit dat voor de ene helft uit het rood-wit-blauw van ODC en voor de andere helft uit het rood-wit van RKSV Boxtel bestond. Maar zoals wethouder Peter van de Wiel naast zijn voorliefde voor het Liempdse DVG ook supporter is van Feyenoord en diens collega Eric van den Broek zijn voorliefde voor 'BOC' deelt met Ajax, zo heeft ook burgemeester Buijs nog een andere hartstocht als het om voetbal gaat: Herptse Boys. En dus zong hij, vergezeld door twee maten waarmee hij ooit in het eerste elftal speelde, het clublied van de trots van het Heusdense kerkdorp. En heel de zaal zong mee: 'Laot ze mar komme, potverdomme, die van BOC en ODC...'

SLAAPPLEKKEN

Tonprater Ad Hoevenaars, aangekondigd als de punaise op de stoel van burgemeester Buijs, verkeerde in topvorm nadat hij zijn buut al uit had kunnen testen op het publiek van de Waggelrevue en het Snertconcert. Hij ging onder meer in op de verbouwing van het gemeentehuis. ,,De publiekshal is volgens de voorlichter veranderd van een nummertjesbalie in een beleefruimte. Dat klinkt alsof het nu massagesalon Carpe Diem is..."

Voor de huisvesting van vluchtelingen had Hoevenaars een advies aan wethouder Marusjka Lestrade: ,,Gebruik de bovenste verdieping van het gemeentehuis. Die staat sinds de verbouwing toch leeg en de slaapplekken zijn nog intact..."

Zevenvoudig Brabants kampioen Berry Knapen uit Heeze zorgde voor een heerlijke uitsmijter. Als crimineel liet hij het publiek huilen van het lachen. De Aggemarvanhuisaf Band zorgde als vanouds voor de muzikale omlijsting en gaf na afloop ook mede invulling aan Muziek na Politiek. Daardoor bleef het nog lang gezellig in Rembrandt...

Bekijk ook het fotoalbum op onze Facebookpagina.

FOTO'S BOVEN: Op de linkerfoto spreekt Herman van Wanrooij een dankwoordje uit na zijn benoeming tot eerste Politoekus. Naast hem Maarte van de Laak van Inde Lijst 11 en prins Peer. Op de rechter foto zingt burgemeester Mark Buijs met twee voetbalvrienden uit Herpt. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding