Zebrapaden in de Baanderherenweg zijn niet nieuw, zo bewijst dit straatbeeld uit 1968... (Foto: collectie BHIC).
Zebrapaden in de Baanderherenweg zijn niet nieuw, zo bewijst dit straatbeeld uit 1968... (Foto: collectie BHIC). Foto: Annelieke van der Linden

verkeersmaatregel kost 13.600 euro

Boxtel trekt beurs voor oversteekplaats Selissen

Het staat al langer op het wensenlijstje van platform Selissen en de Prinses Amaliaschool: een voetgangersoversteekplaats op de Baanderherenweg. De gemeente Boxtel is inmiddels overstag en trekt ruim dertienduizend euro uit voor een zebrapad en verkeersborden die de oversteekplaats aankondigen.

Het college stelt in het raadsvoorstel dat de verkeerssituatie in de Baanderherenweg kan worden verbeterd door het aanbrengen van een zebrapad. De oversteekplaats is met name bedoeld voor schoolgaande kinderen. De maximumsnelheid in de straat blijft dertig kilometer per uur, waardoor de gemeente ervan overtuigd is dat, na de realisatie van het zebrapad, de 'oversteekbaarheid' en 'verkeersveiligheid' van de Baanderherenweg verbetert. Voordat het besluit werd genomen, is overleg gevoerd met de politie.

Er wordt al langer gepleit voor een zebrapad in de straat, waar de auto's in het midden staan geparkeerd. Het college van B. en W. en de gemeenteraadsleden maakten in juli 2014 een wandeling door de wijk Selissenwal om zich te laten informeren over ontwikkelingen in de wijk. Op allerlei plekken in Selissenwal werden de politici opgewacht door mensen die betrokken zijn in Selissenwal. Zij informeerden de college- en gemeenteraadsleden over initiatieven in de wijk. Directeur Stephan van de Vries van de Prinses Amaliaschool stond nabij de Baanderherenweg en pleitte voor veilige oversteekplaatsen voor kinderen.

Ook Bart van Roosmalen, voorzitter van de winkeliersvereniging, noemde de verkeersdrukte in de kern van de wijk als belangrijkste punt van zorg. Van de Vries en Van Roosmalen kregen na hun pleidooien meteen een toezegging van wethouder Herman van Wanrooij dat er binnenkort een verkeersdeskundige naar de wijk zou komen.


Centrum-Breukelen zoekt
verbinders voor Mijnbuurtje

Tijdens de bijeenkomst van wijkplatform Centrum-Breukelen in december werd besloten te starten met het digitale wijkplein Mijnbuurtje. Hiervoor worden buurtverbinders gezocht, mensen die in de samenleving staan en inwoners en verenigingen stimuleren om deel te nemen aan Mijnbuurtje. Twee mensen hebben inmiddels aangegeven deze rol te willen vervullen; er is nog plek voor een wijkbewoner.

Buurtverbinders kunnen verschillende rollen vervullen: ogen en oren ophouden voor dingen die in de wijk gebeuren, mensen aanmoedigen een profiel in te vullen, mensen bekend maken met Mijnbuurtje, mensen helpen om de website te gebruiken en de site bijhouden en aantrekkelijk houden. ,,Alle rollen zijn nodig om het project voorspoedig te laten verlopen", aldus het bestuur van het wijkplatform.

Om kennis te maken met het buurtplatform, wordt mensen die belangstelling hebben om buurtverbinder te worden drie lesdagen aangeboden. Deze staan gepland op 29 februari, 14 maart en 4 april. Na afloop wordt de opgedane kennis gedeeld met het wijkplatform. Mensen die geïnteresseerd zijn in de functie of vragen hebben, kunnen e-mailen naar wijk.centrumbreukelen@gmail.com.