Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL WIL RESTAURATIE KOPPELEN AAN PLAN DOMMELVALLEI

Herstel processiepark weer in beeld

MARC CLEUTJENS

De plannen om het processiepark in hartje Boxtel te herstellen zijn uit de ijskast gehaald. Volgens centrumwethouder Eric van den Broek is het plan onlangs weer op de agenda gezet en wil Boxtel in samenwerking met een aantal partners onderzoeken of het park een nieuw gezicht kan krijgen. Ook de restauratie van de vernielde kruiswegstaties wordt onderzocht.

Het herstelplan dat ruim vier jaar geleden werd gepresenteerd en is opgesteld door Van Zoghel Green Assistment, een groenbedrijf van Boxtelaar Christian van Zoghel. Hij is een van de nakomelingen van Paulus van Zoghel, die het processiepark in 1924 ontwierp als een plek waar onder meer de jaarlijkse ommegang van de Heilig Bloedprocessie kon plaatsvinden.

Volgens wethouder Van den Broek worden ook andere lokale partners bij de plannen betrokken, zoals SintLucas. De mbo-vakinstelling was benaderd met de vraag of studenten de vernielde kruiswegstaties zouden kunnen restaureren. ,,Dit werk is echter te specialistisch gebleken waardoor SintLucas is afgehaakt", aldus Van den Broek.

'VERKNOPEN'

Als het aan de wethouder ligt, komt er weer garen op de klos en gaat Boxtel samen met andere partners aan de slag met het herstel van het processiepark. Het klein onderhoud is volgens Van den Broek al opgepakt, onder meer door vrijwilligers van buurtvereniging Onder de Toren. ,,Ik heb zelf vorig jaar tijdens de burendag al eens meegeholpen met het verharden van de paden waarvoor de gemeente materialen ter beschikking heeft gesteld." Dit jaar heeft de buurt gewerkt aan het realiseren van ontmoetingsplekjes en groenonderhoud.

,,Een grootschaliger herstelplan willen we het liefst verknopen aan andere plannen, zoals bijvoorbeeld Dommelvallei", vervolgt Van den Den Broek. Dommelvallei omvat een manifest dat vorig jaar is ondertekend door alle Dommelgemeenten in de Brabantse stedendriehoek en wordt ondersteund door de waterschappen De Dommel en Aa & Maas. Daarnaast wordt samengewerkt met educatieve partners zoals HAS, TU/e en Design Academy.

BINNENDOMMELTJES

De wethouder denkt dat het herstelplan voor het processiepark zou passen in de uitwerking van dit manifest waarin ook de terugkeer van enkele Binnendommeltjes wordt meegenomen. Naast het processiepark behoren deze begin vorige eeuw gedempte watergangen tot het erfgoed van Boxtel. Binnen het manifest Dommelvallei wordt bekeken of plannen voor duurzaam wonen, onderwijs en erfgoed uitgewerkt kunnen worden.

,,We kunnen het echter niet alleen en zullen het altijd met anderen op moeten pakken", benadrukt Van den Broek. ,,In dat kader zijn we ook nog steeds op zoek naar plaatselijke partijen die eventueel met ons mee zouden kunnen denken en wil ik eventuele geïnteresseerden vragen contact met ons te zoeken."

VERHOOGD PODIUM

De schets van het processiepark die Christian van Zoghel in 2011 presenteerde en nog altijd als basis dient voor een eventueel herstelplan, voorziet onder meer in een podium. Dat podium zou een herinnering kunnen zijn aan de openluchtkapel die vele decennia in het processiepark stond. Nadat het processiepark haar oorspronkelijke functie had verloren, werd de kapel gebruikt tijdens culturele manifestaties zoals het Festival of Fools. Met de grootscheepse stadsvernieuwing in het gebied Duinendaal in de jaren tachtig van de vorige eeuw verdween de kapel, net als enkele kruiswegstaties.

Van Zoghels schets omvat verder nieuw aan te planten bomen en struiken, net als zitbankjes, een informatiebord en een grotere vijver. Eerder pleitte voormalig wethouder Ger van den Oetelaar al voor behoud en restauratie van het processiepark als een uiting van religieus erfgoed. De Kunststichting Boxtel brak in die jaren een lans voor een eigentijds kunstpark of een beeldentuin. Daarvoor is nu ook kasteelpark Stapelen in beeld.

FOTO BOVEN: Een van de vernielde kruiswegstaties in het voormalige processiepark in hartje Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).


Burgemeester

sluit drugspand

Burgemeester Mark Buijs heeft vorige week opnieuw een drugspand in Boxtel gesloten. Maandag werd bekend dat een woning aan de Sint-Willibrordstraat drie maanden is gesloten omdat er eind vorig jaar een hennepkwekerij werd aangetroffen.

De kwekerij werd ontdekt op 10 november toen kort voor middernacht brand uitbrak in de bovenwoning. Tijdens de bluswerkzaamheden werd duidelijk dat zich in het huis een kwekerij bevond waar zo'n 80 hennepplanten stonden. Ook vond de politie 900 gedroogde henneptoppen. Volgens de burgemeester komen zowel de volksgezondheid als de openbare orde in het gedrang. Dit is het derde drugspand dat in 2016 gesloten is. Eerder ging de deur van een woning aan de Van Hugenpothstraat op slot en werden bijgebouwen aan de Bunderhoef verzegeld.

De kruiswegstaties in het processiepark werden in april 1984 op grote schaal vernield. Op de achtergrond is de openluchtkapel van het park nog zichtbaar. (Foto: Piet van Oers).