Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Populariteit neemt af, tijd voor een charmeoffensief

Op de bres voor de Brabantse populier

Lonneke Hoondert

De populier is al van oudsher verbonden aan het Brabantse landschap. Waar het vroeger een veelgebruikte houtsoort was voor het maken van klompen en lucifers is de populariteit van de boom, evenals de producten waar het voor gebruikt wordt, tanende. Een veelgehoorde term is 'waaibomenhout'. Maar niets is minder waar. Daarom heeft de Brabantse Populieren Vereniging (BPV) een flink charmeoffensief ingezet.

Job Wittens is via Peppelhout verbonden aan de BPV en op die manier ook betrokken bij het weer populair maken van de iconische boom. ,,De BPV bestaat al 52 jaar en bezit enorm veel kennis over de boom. De laatste jaren waren ze niet heel actief, daar is nu verandering in gekomen." De vereniging concentreert zich voornamelijk op cultuurhistorie en het belang van de populier voor het landschap. Met het initiatief Peppelhout hopen ze de populier ook in de markt te kunnen zetten als een eigentijds, hip en bovendien lokaal product. Zo hopen ze de boom voor het landschap te kunnen behouden.

Peppelhout is op dit moment in oprichting en wordt straks een coöperatie van boomeigenaren. ,,We willen het hele proces in eigen hand houden. Van het planten tot aan het tafeltje dat we in onze eigen webshop gaan verkopen", licht Wittens toe. ,,Daarbij kijken we ook waar behoefte aan is in de regio en oogsten we dus niet meer hout dan we nodig hebben. De boomeigenaar deelt daarbij mee in de winst."

Verloren Geschiedenis

Wittens benadrukt in zijn verhaal de cultuurhistorische waarde van de populier voor Het Groene Woud. Nu gaat het gekapte hout voor een habbekrats naar pulpfabrieken in China. Een slechte ontwikkeling, vindt de woordvoerder. ,,De boom siert al sinds de middeleeuwen ons landschap. Wanneer een boer een dochter kreeg, plantte hij populieren, zodat hij die kon kappen en verkopen om de bruidsschat te betalen. Wanneer het populierenhout naar vage bestemmingen wordt verscheept en niets meer wordt bij geplant, verdwijnt er een stuk geschiedenis." Door op de juiste manier te planten kunnen sterke bomen gekweekt worden die uitermate geschikt zijn in onder de meer de bouw of als meubelstuk. ,,Als we goed voor ons landschap en onze geschiedenis zorgen, gaat de prijs van het hout vanzelf omhoog. Dat kan niet los van elkaar gezien worden", meent Wittens.

Ondanks de kaalslag in populierenland, ziet de toekomst er voor de boom rooskleurig uit. ,,Je merkt dat de vraag naar populierenhout de laatste tijd wel iets aantrekt. Dat heeft voornamelijk te maken met de trend om met lokale producten en klimaatneutraal te werken. Voor ons initiatief zit het tij dus mee", zegt Wittens. Hij noemt hierbij het voorbeeld van een Vughts jachthuis dat van een populierenhouten plafond is voorzien.

NOS Journaal

De campagne om de populier weer populair te maken werd landelijk opgepikt. Wittens stond vrijdag samen met de Liempdse meubelmaker Martien Roestenburg en Frans van Boeckel van de BPV het NOS Journaal te woord. Roestenburg is één van de ondernemers in Het Groene Woud die met lokaal populierenhout werkt.

FOTO BOVEN: Het NOS Journaal bracht vrijdag een bezoek aan Het Groene Woud. Verslaggever Kysia Hekster en cameraman Erik Feijten filmden in meubelmakerij Den Berg in Liempde en kregen alles te horen over populierenhout. Tweede van rechts staat meubelmaker Martien Roestenburg, links naast hem Frans van Boeckel van de Brabantse Populieren Vereniging en rechts Job Wittens van Peppelhout. (Foto: Gerard Schalkx).


Marc Verbeeten

stopt als preses

Energiecoöperatie

Marc Verbeeten uit Lennisheuvel is vorige week gestopt als voorzitter van de Energiecoöperatie Boxtel (ECB). Ruim drie jaar heeft Verbeeten enthousiast leiding gegeven aan de coöperatie en samen met veel inwoners gebouwd aan de verduurzaming van de energievoorziening in Boxtel.

In die tijd is de ECB uitgegroeid tot een begrip, zowel in als buiten Boxtel, niet op de laatste plaats door de aansprekende projecten die de coöperatie heeft gedaan. Nu er een stabiele organisatie staat, met een goed plan voor de toekomst en een aantal projecten op de plank, heeft Verbeeten ervoor gekozen om plaats te maken voor een opvolger die de organisatie verder kan verankeren in de Boxtelse, Liempdse en Lennisheuvelse samenleving.

Verbeeten houdt zich graag bezig met projecten voor de ECB en, naarmate die projecten complexer en tijdrovender worden, zijn deze steeds moeilijker te combineren met het voorzitterschap. Verbeeten heeft om die reden een keuze moeten maken, met zijn afscheid tot gevolg.

Belangrijke bijdrage

Het bestuur kijkt naar eigen zeggen terug op 'een zeer geslaagde periode met Verbeeten aan het roer'. ,,Hij heeft een buitengewoon belangrijke bijdrage aan de ECB geleverd en zonder die bijdrage zou de ECB niet staan waar die nu staat. Het doet het bestuur dan ook goed dat Verbeeten zich zal blijven inzetten voor de ECB, zij niet meer als bestuurslid."

Liempde

Optreden troubadour

Liempdse Troubadour Jan van der Heijden treedt zondag 14 februari vanaf 14.00 uur op in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. Liefhebbers van het Brabants dialect zijn welkom om van zijn liedjes te genieten. De toegang is gratis.