Prins Peer d'n Twidde bezocht dinsdagochtend café D'n Boer, waar hij als deejay maandelijks de knoppen bedient tijdens 'Zingen bij D'n Boer'. SOC-president Jan de Koning ontpopte zich als een van de vrolijke zangers. (Foto: Peter de Koning).
Prins Peer d'n Twidde bezocht dinsdagochtend café D'n Boer, waar hij als deejay maandelijks de knoppen bedient tijdens 'Zingen bij D'n Boer'. SOC-president Jan de Koning ontpopte zich als een van de vrolijke zangers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Prins Peer d'n Twidde prijst vele vrijwilligers die carnaval mogelijk maken

'Genoten van heerlijk feest met veel hartelijkheid'

PETER DE KONING

,,Mijn carnavalsgevoel is ontstaan in dit café", sprak prins Peer d'n Twidde (Peter van As) dinsdagochtend in café d'n Boer. In deze kroeg op de hoek van de Corpus en de Van der Voortweg voelde de prins zich extra thuis. Immers, hier verzorgt hij elke derde donderdag van de maand de populaire meezingactiviteit Zingen bij D'n Boer. Dus is het niet zo vreemd dat hij tijdens carnaval vaak zingend in Boxtel werd gesignaleerd.

Zijn stem was dinsdagochtend nog opvallend goed. Een beetje hees in de verte, maar nog volop in staat om vanaf het podium de eerste meezinger te lanceren. Na hem beklom de ene na de andere gelegenheidszanger en -zangeres het podium bij D'n Boer, om samen met de anderen van het prinselijke gevolg de laatste carnavalsdag vrolijk te beginnen. Van André Hazes tot Tina Turner, het kon allemaal. Meezingen was geen kunst. Met behulp van het karaoke-scherm aan het plafond hield iedereen zich moeiteloos aan de juiste maat en tekst. Dat hier en daar de toonhoogte wat te wensen overliet, werd niemand kwalijk genomen.

Prins Peer kon er hartelijk om lachen. ,,De afgelopen carnavalsdagen waren een fantastisch feest met heel veel positieve indrukken", glunderde de prins. ,,De hartelijkheid waarmee we overal werden ontvangen, heeft veel indruk op me gemaakt. De rol van een Prins Carnaval heeft nog steeds voor veel mensen een duidelijke betekenis. Dat vind ik heel mooi om te merken. En wat heeft Boxtel toch ontzettend veel vrijwilligers die zich samen inspannen om ons allemaal een mooi feest te bezorgen. Die gemeenschapszin en sociale cohesie zie ik overal om me heen. Prachtig! Daar geniet ik van. Ik heb dan ook terecht heel wat Toffe Peren uitgereikt."

Tussen de mensen

Natuurlijk was de prins present in de optocht, samen met zijn gevolg zwaaiend vanuit de hoge prinsenwagen. Maar hij wilde de Boxtelse leutstoet niet alleen vanuit de hoogte meemaken en gunde zichzelf ook een blik vanaf de grond. ,,Ik heb bewust de hele optocht bekeken en veel deelnemers gesproken. En ja, dan word je als prins natuurlijk ingeschakeld bij allerlei ludieke acties. Heerlijk toch. Dat is ook de manier waarop ik mijn rol als prins wil invullen: zoveel mogelijk tussen de mensen." En ook daar kon Peer het zingen niet laten. Voorafgaand aan de Grote Eendentrek van afgelopen zondagmiddag zong de prins van Eendengat uit volle borst mee met de muzikanten van Echdweil.

Indruk

Van het Drieka Habrakenbal tot het Politiek Kaffee, van de carnavalsmis in de Sint-Petrusbasiliek tot het laatste Vastenavondbal bij Denziz; prins Peer d'n Twidde genoot van alle activiteiten. Veel indruk maakte het verrassingsbezoek aan Rudi van der Plas, de voorzitter van de Red River Band die vanwege ziekte carnaval aan zich voorbij moest laten gaan. Een emotioneel bezoek dat zeer werd gewaardeerd.

,,Nu baal ik wel een beetje dat het bijna voorbij is", constateerde de prins dinsdagochtend. Zijn korte regeerperiode over carnaval vierend Boxtel is hem prima bevallen. Zo goed zelfs, dat hij alvast een voorzichtig balletje opwierp over een hernieuwde rol als prins in 2017: ,,Die beslissing is natuurlijk niet aan mij. Maar als de Stichting Openbaar Carnaval me nog eens vraagt, zou ik dat een hele eer vinden. "

Zingen is Peer d'n Twidde's lust en leven. Voorafgaand aan de Grote Eendentrek zong de prins van Eendengat uit volle borst mee met de muzikanten van Echdweil. (Foto: Marc Cleutjens).