Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

BEKENDE GEZICHTEN, MAAR OOK VERS BLOED TIJDENS ZILVEREN KOLDERZITTING

'Dé Liempdenaar toont zich groot door klein te blijven'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De zilveren editie van de Kolderzitting in Liempde had gerust al een uur eerder van start kunnen gaan. Na half tien 's ochtends kwamen er nog amper nieuwe bezoekers bij in café 't Wapen van Liempde; de meeste mensen wisten dat ze zo vroeg mogelijk aanwezig moesten zijn voor het carnavaleske evenement waarbij het dorp in voordrachten humoristisch op de hak werd genomen. De organisatie bleef echter strikt: half elf bleef half elf...

De zoektocht naar de enige echte Liempdenaar stond op carnavalszondag centraal. Verschillende duo's waagden zich aan deze kwestie, zoals René Knoops en Theo Megens onder de naam 'Liempdenaar 1.5'. Meteen legde het duo uit waar '1.5' voor stond: ,,De persoon die wij uitkiezen, mag straks anderhalf uur drinken op kosten van kastelein Ad Schelle..." Volgens Knoops en Megens was de spoeling erg dun, waardoor ze uiteindelijk tóch voor zichzelf kozen. ,,Adje, zet die biertjes maar klaar..."

Wim Jennissen en François Legius verschenen voor de derde keer op de Kolderzitting als het duo Dr. Bo en Dr. Tox met het motto: 'niks is ons te gek, voor un goeie verbouwing aan uw bek'. Ook zij kwamen met opties op de proppen: Arnold van den Broek, Henk van Abeelen ('Hij kan heel Liemt verbouwen en zat voor z'n eigen overhouwen'), Geert van Laarhoven en SamenLoop voor Hoop-duo Margo Brands en Lian van Oorschot. Toch was er voor de plastisch chirurgen geen duidelijke winnaar.

Namens GAOS (Gezellige Adjudanten Ontspannen Samen) betraden Henk Keijsers en Albert Schimmel het podium. Zij hielden als 'import-burgers' een 'wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek' naar dé Liempdenaar en hielden de volgende 'criteria' aan: looks, sportiviteit, zelfbeheersing, uithoudingsvermogen, draagkracht, humor en brains aan. ,,Onze conclusie is dat zo'n persoon niet bestaat. Maar wat niet is, kan nog komen." Het voorstel om een aantal mannen op trainingskamp te sturen, onder leiding van Tossy de Man, kon op goedkeuring rekenen. ,,Maar niét bij camping De Musdonck, waar eerder al protestants-christelijke kanjers verbleven", zo verwees het duo naar de ontmanteling van een trainingscentrum van PKK-strijders in 2004. ,,Nee, dé Liempdenaar toont zich groot door klein te blijven. De enige echte Liempdenaar: dat zijn we allemaal."

hanne, give me more

Het hilarische duo Barry & Ton (Prins Primus en adjudant Johan) was ervan overtuigd dat de inwoners wel wat méér ego konden gebruiken. ,,Wij hoeven voor geen man aan de kant. Net als Hanne mî de moor, die bijna nooit meer te zien is door die Boxtelse trekpop. Wij spreken liever van: Hanne, give me more!"

De bekende darter Michael van Gerwen (Jurgen van Haaren) kwam op carnavalszondag ook een kijkje nemen in 't Wapen van Liempde. ,,In Gemonde, daar is niks te doen. Uit betrouwbare bron hoorde ik dat Liempde wél geschikt was voor mij. Toch moet ik zeggen: ik heb hier nog geen woning kunnen vinden. Ik zag een mooie boerderij in het centrum, die vastzit aan 't Huukske. Zo kan ik lekker blijven trainen. Maar SPPiLL was me voor..."

B. en W. (Arthur Brands en Jan van der Heijden) betrad het podium voor de laatste keer, al is dat nooit met zekerheid te zeggen. Dit duo was nog steeds 'in shock' na het optreden van wethouder Peter van de Wiel tijdens Denziz with the Stars. ,,Ik hoorde dat hij zó slecht kon dansen dat hij met een winkelwagentje moest oefenen. Deze editie heette dan ook: Denziz with the shopcars..."

De Liempdse Uiterst Geheime Dienst (LUGD), jaren geleden in het leven geroepen door Jan van de Wiel en Gerard Schalkx, heeft inmiddels een 2.0.-versie: Patrick van de Ven en Maarten Schalkx. ,,Dat ging niet zonder slag of stoot. Verschillende duo's leken geschikt, maar vielen al snel af. Neem nou Prins Primus en adjudant Johan. De prins is verslingerd aan de fles en té religieus..." Het duo benadrukte dat álles in de gaten wordt gehouden. ,,Onthoud ons motto: het mag wel ruiken, maar niet stinken". Waarna de geheim agenten een flesje '4711' tevoorschijn haalden en Het Wapen van Liempde voorzagen van de eau de cologne...

Toiletjuffrouwen Dolly & Molly (Mariëtte Thomassen en Joke Brewel) sloten de Kolderzitting af. Volgens hen was kon maar één iemand dé Liempdenaar zijn: Prins Primus. ,,Hij zette meteen de juiste toon..." Burgemeester Mark Buijs kwam nog met een verrassingsact en had het gevoel terug in de tijd te zijn in Liempde. ,,We krijgen allerlei aanvragen voor de realisatie van waterputten. Dadelijk vragen jullie ons nog de waterleidingen weg

te halen..." Hij nomineerde Rien van de

Laar als enige echte Liempdenaar. ,,Hij is zijn tijd vooruit en loopt een jaar vóór carnaval al in een kiel rond."

FOTO LINKSBOVEN: Jan van der Heijden en Arthur Brands namen de danskunsten van wethouder Peter van de Wiel op de hak. (Foto's: Gerard Schalkx).

FOTO RECHTSBOVEN: Ook Mighty Mike (Jurgen van Haaren) was aanwezig.

Afbeelding
Vanwege zijn verdiensten voor onder meer de Kolderzitting werd Gerard Schalkx onderscheiden als de 'Juiste Toon'.