Jeugdcarnavalsvereniging De Walvisjes ontving in De Walnoot allerlei carnavaleske hoogheden. Ook prinses Noukie van Ploegersland kwam op bezoek met haar gevolg.
Jeugdcarnavalsvereniging De Walvisjes ontving in De Walnoot allerlei carnavaleske hoogheden. Ook prinses Noukie van Ploegersland kwam op bezoek met haar gevolg. Foto: Peter de Koning

Eendenkop

rolt bij sluiting

carnavalsfeest

Eendengat heeft dinsdagmiddag op traditionele wijze afscheid genomen van het carnavalsfeest. Dat gebeurde natuurlijk met de verbranding van de eend, hoewel die plechtigheid voor het eerst in jaren werd verstoord door de weergoden. Regenval en natte sneeuw zorgden ervoor dat de slotplechtigheid in De Kwekpoel werd gehouden en niet in de open lucht...

Tranen rolden over de wangen van jeugdprins Victor, jeugdprinses Pien, de leden van de jeugdraad van elf en de muzikanten van de jeugdhofkapel. Na vier dagen intensief met elkaar optrekken, is de eendverbranding een symbolische maar ook onontkoombare afsluiting van het carnaval. Prins Peer d'n Twidde greep de slotceremonie in De Kwekpoel aan om de kinderen te complimenteren voor vier dagen onbezorgd carnaval. Applaus was er wederom voor De Knokkers, die het jeugdcarnaval in goede banen leiden. ,,Wat hebben jullie een feest gevierd in dit paleis van duizend dromen", sprak Peer d'n Twidde.

Gehuld in poncho's en beschermd door paraplu's ging het prinselijk gevolg daarna naar buiten voor de eendverbranding. Onder toeziend oog van de brandweer werd het carnavalssymbool 'in de fik gestoken', zoals Victor en Pien het omschreven. Opvallend was dat de kop van de eend in de vlammenzee van de romp viel. En daarmee kwam er heel resoluut een einde aan vier dagen pret in Eendengat.

Afbeelding