Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Alex Bergman genomineerd voor prestigieuze afstudeerprijs

Boxtelse rapper valt op bij jury

Lonneke Hoondert

De winnaars van de belangrijke Jacques de Leeuwprijs van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) worden pas op 5 juli bekend gemaakt, maar genomineerde Boxtelaar Alex Bergman is al begonnen aan zijn charmeoffensief om de felbegeerde eretitel, en de bijbehorende 10.000 euro startkapitaal, in de wacht te slepen. Voor de vijftiende keer op een rij reikt de hogeschool straks de prijs uit aan de twee meest getalenteerde afstudeerders.

Rapper Alex Bergman, ook bekend als Meester Alex, is blij met zijn nominatie. Hij studeert dit jaar af aan de FHK Rockacademie en zette vorig jaar zijn eerste stappen als solo-artiest. Toen lanceerde hij in november zijn eerste videoclip 'Voorbij' in het inmiddels ter zielen gegane etablissement Vandaag Kookt... aan de Stationsstraat.

,,Eerlijk gezegd wist ik niet precies wat de prijs inhield. Ik had er wel eens van gehoord, maar meer niet. Toen ik het bericht kreeg vroeg ik een klasgenoot of hij de Jacques de Leeuwprijs kende. Hij zei voor de grap dat ik die prijs toch nooit zou winnen", vertelt Bergman. Als de rapper vervolgens zijn klasgenoten mededeelt dat hij toch echt genomineerd is zijn ze dolenthousiast. ,,Pas toen had ik door dat deze prijs best 'een dingetje' is op school."

Voor de jonge woordkunstenaar werkt de nominatie alleen al motiverend. ,,Het is prettig om vanuit je opleiding erkenning te krijgen en een bevestiging dat je goed op weg bent als aankomend artiest." De directie van de FHK kiest uit elke studierichting één toptalent. Uiteindelijk gaat iemand uit één van de docentenopleidingen en iemand uit één van de uitvoerende opleidingen met de felbegeerde afstudeerprijs naar huis. De 10.000 euro aan prijzengeld die aan de winst verbonden is, is bedoeld om de jonge artiesten een steuntje in de rug te geven bij hun verdere ontwikkeling. ,,Ik wil erg graag winnen, maar ik moet vijf getalenteerde mensen uitschakelen. De komende tijd werk ik aan een dossier en zal ik een presentatie moeten geven. Ook nodig ik de jury uit om naar mijn optredens te komen kijken, zodat ze zich een goed oordeel kunnen vormen", licht Bergman toe.

Het Zuidelijk Toneel

De Boxtelse rapper, die overigens nu in Tilburg woont, heeft de Fontys-jury gevraagd een kijkje te komen nemen bij een toneelvoorstelling die hij binnenkort met Het Zuidelijk Toneel speelt. ,,Het toneelstuk staat in het teken van improvisatie. De tekst ligt niet vast en zelfs de titel ligt niet vast. De voorstelling wordt samen met de spelers gemaakt." Heel andere koek dan de rapmuziek waarmee hij genomineerd is. ,,Ik hoop dat ik hiermee kan laten zien dat ik van meerdere markten thuis ben. Hopelijk ziet de jury dat als een pluspunt." In het theaterstuk speelt hij een verveelde zoon van rijke ouders. ,,Iemand die uit verveling domme dingen doet", verklapt Bergman. De rol ligt hem wel. ,,Toen ik jonger was zocht ik, geïnspireerd door het tv-programma Jackass, regelmatig mijn grenzen op. Vaak ook uit verveling."

Helemaal onbekend in de theaterwereld is Bergman niet. Met de theatergroep Verhalen uit de Achtertuin laat hij regelmatig het publiek genieten van een combinatie van rap, improvisatie en comedy. Ook speelde hij als negenjarig jochie in de musical Oliver van Joop van den Ende. ,,Maar echt acteren heb ik nooit gedaan", zegt hij nuchter. Toch wil de muzikant zichzelf graag als toneelacteur ontwikkelen. ,,Een tijdje terug kregen we met Verhalen uit de Achtertuin een paar lessen in theaterspel. Dat inspireerde me. Ik merk dat het me ligt en wil het graag verder uitdiepen. Ook helpt het me om als rapper mijn verhaal op het podium te vertellen."

Videoclip

Bergman denkt dat de lancering van zijn eerste solo-nummer en de bijbehorende videoclip heeft bijgedragen aan zijn benoeming. ,,Het kostte wat werk, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik denk dat het doorslaggevend is geweest voor mijn nominatie." Ook in de wereld van hiphop heeft hij positieve reacties gehad op zijn muziek. ,,Natuurlijk begin ik onder aan de ladder, maar ik heb alle media op het gebied van hiphop weten te bereiken en daar ben ik tevreden mee."

De jonge artiest hoopt vurig op winst en op het startkapitaal dat daarmee gepaard gaat. Eerder gaf hij aan met het geld zijn debuutalbum op te willen nemen en daarbij zelf een videoclip te willen regisseren, maar daar is hij van teruggekomen. ,,Ik wil graag de opleiding Master of Music aan de FHK gaan doen", vertelt Bergman. ,,Je betaalt uiteraard schoolgeld, maar je krijgt tegelijkertijd een budget om zelf je persoonlijke ontwikkeling als muzikant vorm te geven. Je benadert daarbij ook zelf de docenten en artiesten waar je les van wil hebben. Dat kunnen ook grote namen zijn, maar dan is je budget wel meteen op", lacht hij. Toch schuift hij de droom van een debuutalbum niet helemaal aan de kant voor de opleiding. ,,Ik schaf ook nog apparatuur aan, zodat ik thuis aan mijn muziek kan werken."

FOTO BOVEN: Alex Bergman maakt onder de naam Meester Alex rapmuziek. Daarmee sleepte hij een nominatie voor de Jacques de Leeuwprijs binnen. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Verzamelaarsbeurs

De Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt zondag 14 februari van 10.00 tot 13.00 uur in gemeenschapshuis De Walnoot een verzamelaarsbeurs. Het thema van de beurs is ditmaal Diddle, maar ook andere verzamelstukken mogen geruild worden. De entree voor volwassenen bedraagt één euro, kinderen betalen 25 eurocent.