De donseendjes genoten van de avonturen van kabouter Pompidom en haar bosvriendjes tijdens het toneelspel in De Kwekpoel. (Foto's: Peter de Koning).
De donseendjes genoten van de avonturen van kabouter Pompidom en haar bosvriendjes tijdens het toneelspel in De Kwekpoel. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• VIER DAGEN VOLLE BAK IN KWEKPOEL, B-POOL EN ROTS • DE WALVISJES VIEREN UITBUNDIG JUBILEUMFEEST

Donseenden vieren onbezorgd carnaval in Eendengat

De donseendjes hebben vier heerlijke carnavalsdagen achter de rug. Zoals elk jaar konden kinderen hun hart ophalen in feestpaleis De Kwekpoel en vonden de tieners het heerlijk in B-Pool in jongerencentrum B-Town en bij Partyrock in gemeenschapshuis De Rots. Daarnaast was het bal bij De Walvisjes, die uitbundig feestten in hun eigen eendenkooi, gemeenschapshuis De Walnoot.

De Kwekpoel blijft de plek bij uitstek waar jonge kinderen in Eendengat onbezorgd carnaval kunnen vieren. Onder leiding van De Knokkers is het daar vanaf zaterdagmiddag, als de jeugdoptocht daar ontbonden wordt, bal. Met dans en disco, gastoptredens en curieuze wedstrijden - wat te denken van een competitie keiharde boeren laten - wordt de jeugd vermaakt door de deejays van disco KEK.

Zangeres Nohr de Vos, bekend van haar deelname aan de finale van het Junior Songfestival, verzorgde maandagmiddag en dinsdagavond een gastoptreden in De Kwekpoel. De Boxtelse kent De Kwekpoel als bezoeker, maar stond ditmaal op de bühne en zong twee liedjes. Haar jeugdige fans dromden samen voor het podium en zongen mee met een liedje van Ariane Grande en natuurlijk Nohr's eigen hit 'Ik ben mezelf'.

DONSEENDJESFEEST

Jonge carnavalsvierders konden zich maandagochtend verheugen op een spannend theaterstuk in De Kwekpoel. Tientallen nieuwsgierige donseendjes zaten al ruim van te voren met hun neuzen tegen het podium aangedrukt. Toen de lichten uit gingen en de toneelspots aan, zat de zaal bomvol met kinderen en ouders. Ook de jeugdprins en -prinses met hun gevolg, raad van elf en hofkapel namen plaats om het spektakel met eigen ogen te aanschouwen.

Met ingehouden adem zagen de toeschouwers hoe kabouter Pompidom een wenskist vond en vervolgens zich het ene na het andere misverstand voordeed. De acteurs wisten de kinderen mee te slepen in het verhaal en de donseendjes leefden dan ook intens mee met de perikelen van Pompidom en haar bosvriendjes. De kabouter vroeg de jeugd heel hard 'afblijven' te roepen als er iemand aan de wenskist zat. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen en het gevolg was een oorverdovend gilconcert, toen twee toneelspelers verkleed als muizen de wenskist probeerden mee te nemen.

Regisseur Geert van der Veer oogstte terecht veel lof voor het toneelstuk. ,,Al sinds september repeteren we elke maandagavond. Er zit enorm veel werk in. Gisteren hadden we onze generale repetitie en alles ging in één keer goed. Zelfs de special effects. Ik ben dik tevreden", besloot hij.

WALVISSENPARTY

De Walvisjes, de jeugdcarnavalsvereniging van Selissenwal, vierde feest in gemeenschapshuis De Walnoot. Daar ontvingen alle Walvisjes maandag verschillende jeugdcarnavalsverenigingen én Geen Drank Geen Klank. ,,Zij komen al jaren, dus zij verdienen óók een feestelijk onthaal", lichtte Bart van Abeelen van De Walvisjes toe. De Achterblijvers, de Red River Kids, de jeugdraad van Bokkendonk (Sint-Michielsgestel), de jeugdraad van Ploegersland (Liempde) en Boxtelse jeugdprins Victor d'n Urste en prinses Pien d'n Urste maakten hun opwachting. Zij werden hartelijk verwelkomd door de hoogheden van De Walvisjes: leutvorst Nessiem Trieling, vorstin Michelle van der Mijden en hun gevolg.

De showgroep en de dansmariekes vonden het best spannend. ,,Straks vergeet ik een pasje", vertelde Amber (12) die bij de showgroep danst. ,,Maar dat los ik altijd snel op hoor. Ik vind het vooral heel erg leuk om voor al die mensen te dansen." Yvonne (10) deed de Walvisjump voor, de dans van De Walvisjes. ,,We hebben elke vrijdag geoefend", verklapte ze.

Prinses Noukie en adjudant Mees van Ploegersland kregen bij binnenkomst de jaarmedaille uitgereikt van De Walvisjes. ,,Ik vind het bijzonder om bij elkaar op bezoek te gaan. Lekker samen feestvieren en op de foto. En morgen, dan komen De Walvisjes op bezoek bij ons", glunderde de Liempdse leutvorstin.

De Walvisjes vieren dit jaar hun 33-jarig bestaan. Op zondag 28 februari organiseren zij van 14.00 tot 18.00 uur een receptie in De Walnoot. Aanmelden kan via e-mailadres walvissenenwalvisjes@hotmail.com.

FOTO ONDER: De leutvorsten van Eendengat (links), Ploegersland (midden) en De Walvisjes (rechts) maakten een staatsieportret.

Nohr de Vos zingt 'Ik ben mezelf' op het podium van De Kwekpoel. De finaliste van het Junior Songfestival was een van de blikvangers op het feestprogramma van De Kwekpoel.
Prins Victor en prinses Pien steken de Boxtelse eend in brand. Het carnaval is bijna voorbij...