Verkleed als de familie Von Trapp uit de musical 'The Sound of Music' wist loopgroep Ons Ploegske de eerste prijs in de wacht te slepen. (Foto: Gerard Schalkx).
Verkleed als de familie Von Trapp uit de musical 'The Sound of Music' wist loopgroep Ons Ploegske de eerste prijs in de wacht te slepen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Ons Ploegske neemt wisselbokaal mee naar huis

Familie Von Trapp in Liempdse optocht

Lonneke Hoondert

Hoewel ze zichzelf bestempelden als de eeuwige tweede, liepen de vrouwen én een man van Liempdse loopgroep Ons Ploegske weg met de eerste prijs en de felbegeerde wisselbokaal tijdens de carnavalsoptocht in Ploegersland.

Brabants Centrum ondervond zaterdag aan den lijve wat de veelgeprezen Liempdse gastvrijheid inhoudt. Tijdens de feestelijke carnavalsmis in de Sint-Jansonthoofdingkerk werd de verslaggever spontaan uitgenodigd om mee te doen aan een traditie die tegelijkertijd met het herinvoeren van de kerkviering op carnavalszaterdag ontstond: na de kerkmis frikadellen eten in de Nieuwstraat.

Een aantal vrouwen van loopgroep Ons Ploegske wilde de plannen voor de Liempdse carnavalsoptocht alvast uit de doeken doen. Wel onder één strikte voorwaarde: pas nadat de leutkaravaan door de Liempdse straten was getrokken, mocht er over geschreven worden. ,,Want we willen natuurlijk dat onze act geheim blijft tot de optocht", benadrukten de aanwezige vrouwen. Drie leden van de loopgroep konden niet bij de frikadellenlunch aanwezig zijn, maar de zes overgebleven deelnemers praatten honderduit over hun deelname aan de Liempdse leutstoet.

Familie Von Trapp

Na een broodje frikadel kwam het hoge woord er uit. ,,We gaan als de familie Von Trapp." Verkleed als de welbekende familie uit 'The Sound of Music' dansten ze zondag door de Liempdse straten tijdens de optocht. ,,We delen oordopjes uit", grapte Lucie van den Boom van tevoren. Oordopjes deelde de groep echter niet uit tijdens de leutstoet. Zakdoekjes wel. ,,We brengen het nummer Edelweiss ten gehore, dus daar horen natuurlijk tissues bij", vertelde Van den Boom de zaterdag voor de optocht.

Ook het liedje Do-Re-Mi werd vertolkt door het vrolijke gezelschap. De loopgroep hulde zichzelf tijdens de carnavalsparade in de iconische bloemenpakjes van de kinderen uit de filmklassieker. ,,Het kostte ons 45 euro aan gordijnstof, meer niet", voegde Liesette van den Biggelaar daar aan toe.

Voorpret

Ons Ploegske doet al vijf jaar, in verschillende gedaantes, mee aan de optocht in Liempde. De deelname levert veel plezier op, maar vooral de voorbereidingen kunnen de vrouwen bekoren. ,,De aanloop naar carnaval toe is eigenlijk het leukst. Dat geeft zoveel plezier", vertelde Tilly Saris. Ze zijn wel van 'the last minute', zoals ze het zelf omschreven. ,,De ideeën komen pas opborrelen als het carnavalsmotto bekend wordt gemaakt en de deadline in zicht komt", aldus Anja van Kasteren.

De loopgroep doet niet alleen mee aan de optocht. ,,Zodra er iets te doen is in Liempde, doen we als clubje mee. Op de Boeremèrt hebben we bijvoorbeeld een eigen kraam en bakken we elk jaar struif." De vrouwen leerden elkaar kennen op basisschool De Oversteek. ,,Daar vormden we een groepje met creatieve moeders. Inmiddels zijn de kinderen al van de basisschool af, maar wij gaan nog steeds door", lachte Van Kasteren.

Eerste prijs

Elk jaar weet de leutgroep wel een prijs te winnen tijdens de carnavalsoptocht, maar dit jaar hoopten ze vurig op de eerste plaats bij de loopgroepen. Zaterdag kenmerkten ze zichzelf nog als de eeuwige tweede, want ze hadden slechts eenmaal gewonnen tijdens de optocht. ,,Wij zijn de Joop Zoetemelk van het Liempds carnaval, altijd op de tweede plaats", grapte Van den Boom toen.

Zondag werd echter bekend dat Ons Ploegske bij de Liempdse carnavalsoptocht de eerste plek en de wisselbokaal had weten te bemachtigen in de categorie grote loopgroepen (senioren). Met 210,5 punten hadden ze de toon gezet en wisten ze de andere loopgroepen achter zich te laten.

,,Van de geldprijs gaan we uit eten. Hoewel, als we niet winnen, gaan we óók", grinnikte Van den Biggelaar, terwijl ze hoopvol vooruit blikte op de optocht van zondag. ,,Meestal moeten we zelf bijleggen, dus de carnavalsvereniging mag dat bedrag best eens wat omhoog doen", besloot Van den Boom met een dikke knipoog.