Tijdens de Liempdse carnavalsmis deelde kapelaan Geoffrey de Jong, samen met prins én koster Paul Saris de communie uit. (Foto: Albert Stolwijk).
Tijdens de Liempdse carnavalsmis deelde kapelaan Geoffrey de Jong, samen met prins én koster Paul Saris de communie uit. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Liempdse kerk vol tijdens carnavalsmis

Primus deelt hosti's uit...

Lonneke Hoondert

Kerkgangers ontvingen zaterdag tijdens de carnavalsmis in Liempde uit wel heel bijzondere handen de hosti. Niemand minder dan Prins Primus deelde de heilige communie uit. Zijne doorluchtige hoogheid is al jaren koster in de Sint-Jans Onthoofdingkerk en dus ging tijdens de communie de prinsenhoed af en nam hij plaats naast kapelaan Geoffrey de Jong.

De kerkviering op carnavalszaterdag werd vorig jaar nieuw leven in geblazen, nadat de mis sinds 1987 niet meer gevierd werd. In 2015 bleek het een daverend succes en ook zaterdag zat de kerk bomvol verklede bezoekers.

Geoffrey de Jong had de lachers op zijn hand met snedige opmerkingen. Zo vertelde De Jong dat hij wel wat met doping had. ,,Hoe meer mensen hier gedoopt worden hoe beter", voegde hij daar aan toe. Ook prins Paul Saris moest het ontgelden. ,,Het is niet eerlijk dat de prins uit de kelk mag drinken en u niet. Maar ja, hij heeft er tenslotte voor gestudeerd", zei hij schertsend, refererend aan de baan van Saris bij drankengigant InBev.

De kapelaan voegde ook een serieuze noot toe aan de mis. ,,Echte vreugde komt uit de ontmoeting met anderen. Er zijn geen toveroplossingen voor écht geluk, maar we kunnen hierin wel samen de toon zetten als mensen. Hopelijk gebeurt dit ook deze carnaval", besloot hij zijn preek.

Prins Primus nam kort het woord en vertelde wat zijn taak als koster voor hem betekende. ,,Op zondagmorgen vind ik hier de rust. Tijdens die twee uurtjes valt alles op zijn plek."

Stemvork

Aan het einde van de mis ontving de kapelaan symbolisch een geschenk uit handen van de leutvorst en zijn adjudant Johan van den Heuvel. Het ging om een stemvork, die ook aan Gerard Schalkx en burgemeester Mark Buijs werd uitgedeeld. ,,De drie stemvorken reiken we uit aan mensen die door de ploegers en ploegerinnen zijn genomineerd. Hopelijk houdt de kapelaan hiermee nog lang de toon vast in Liempde", vertelde Saris. Daar waren de aanwezigen het roerend mee eens. De Jong ontving een oorverdovend applaus van zijn parochianen. Vervolgens werd de polonaise ingezet...