Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VEEL VARIATIE IN SFEERVOLLE OPTOCHT IN LIEMPDE

Optocht Ploegersland 'toonaangevend'

MARGO BARTELDS

Het publiek genoot zondagmiddag met volle teugen van de vele manieren waarop tijdens de optocht de toon werd gezet in Ploegersland. Het winderige en frisse weer weerhield de inwoners van Liempde er niet van om massaal te komen kijken hoe de deelnemers aan de leutstoet het carnavalsthema hadden uitgewerkt. Liefst 35 inschrijvingen, in een plezierige mix van wagens, muziek, grote én kleine loopgroepen met jong en oud, maakten de optocht leuk en vooral heel gevarieerd.

'Toon' passeerde in vele gedaanten: louter in naam, als klank en natuurlijk als persoon. Verwijzend naar de eerder dit jaar in Liempde ontmantelde hennepstekkerij, kwam wiet meerdere keren terug in deze optocht. Onder andere in de bijdrage van 'De juiste sTOONd'. De tantes van jeugdprinses Noukie vroegen het publiek of ze met hun fluitjes uit de toon vielen. Letterlijk was dat eigenlijk wél het geval want de twee dames waren in Ploegersland 'op bezoek' en hadden zich in het geheim ingeschreven.

Ons Ploegske, fraai gekleed als de kinderen Von Trapp uit de Sound of Music had zingend de juiste toon gevonden. Verschillende karretjes, gebouwd door leerlingen van basisschool De Oversteek die vrijdag al meeliepen in de schooloptocht, zetten zondag de toon, vaak als deejay. Het besturen van de skelters gaf de jeugdige deelnemertjes knap koude handen. Hun gezichten spraken boekdelen…

PIANOTOETSEN

De creatief uitgevoerde pianotoetsen die de lopers van 'De Juiste Toon' samen vormden, waren een wel heel bijzondere en fraaie link naar het Liempdse carnavalsmotto. Half in zwart en half in wit verkleed, zorgde de dansende groep voor een muzikale noot. Buurtvereniging Hezelaar had ook dit jaar weer een ijzersterke bijdrage. Bij hen zette de koster (Paul Saris, deze week beter bekend als prins Primus) de toon. De meelopende kloosterlingen waren voor het publiek herkenbaar door de bordjes op de rug; 'Ik ben Kuis', 'Maria Maagd' en 'Klokkenluider'. Een collectant droeg aan haar collectezak de tekst 'Mijn zakske is nooit vol genoeg'.

Tijdens de zittingsavond werd al gespeculeerd dat koster Paul de collecteopbrengsten verdeelde met kapelaan Geoffrey de Jong. Deze buurtvereniging borduurde voort op dat ludieke thema. Op schitterende wijze fluisterde de figuur van de Vieze Man, refererend naar een creatie van Kees van Kooten, het publiek in dat het werk van de koster niet zo pluis is.

De buurtvereniging was niet de enige die het collecteren van koster Saris als onderwerp had. Praktisch aan het eind van de stoet, liep kapelaan De Jong in hoogsteigen persoon, vrolijk zwaaiend, in vol ornaat mee in de optocht (foto boven). Samen met drie 'nonnen' vormde hij de loopgroep 'En nu voor Paul'. Refererend aan het thema droegen de zusters een bord met de tekst 'Ik heb al genoeg getoond'. De vier collecteerden om 'Primus de carnaval door te helpen': eenmaal voor Geoffrey en tweemaal voor Paul. De jury waardeerde deze bijdrage met de eerste prijs bij de kleine loopgroepen senioren.

Twee onbekende 'geiten' volgden daarachter met het bord: 'Witte Gij 't nog?' Prins Witte d'n Urste alias Erik van der Heijden en zijn adjudant Toon zette hiermee anoniem dit jaar de juiste Toon…

UITSLAG

Kleine loopgroep junioren: 1. The Crazy S-en; 2. De Coconuts; 3. Minions zetten de Toon. Grote loopgroep junioren: 1. De Liempdse uitvinders; 2. De Kanunnikes; 3. K7. Kleine loopgroep senioren: 1. En nu voor Paul…; 2. De Betastingsdienst; 3. 3. Liempdse Groenvoorziening kiere-WIET. Grote loopgroep senioren: 1. Ons Ploegske; 2. De Juiste Toon; 3. Buurtvereniging Hezelaar. Wagens: 1. De Roestkrabbers; 2. CV Van de Kaart; 3. CV Alt Fist. Verenigingen: 1. Buurtvereniging Hezelaar. Wisselbeker: 1. Ons Ploegske.

De winnende praalwagen in de optocht van Ploegersland werd vervaardigd door CV De Roestkrabbers. (Foto's: Gerard Schalkx).
In de leutstoet van Ploegersland kun je ook sTOONd worden...
Minions zetten de toon in Liempde. Kleurrijke groep in de optocht van Ploegersland.
Goed voor de tweede plaats bij de grote loopgroepen in Liempde: de pianotoetsen van De Juiste Toon.