De Fretjes werden met hun variant op Stapel op Sint - Stapel op Ind - onderscheiden met het Beste Boxtelse Idee. (Foto's: Peter de Koning).
De Fretjes werden met hun variant op Stapel op Sint - Stapel op Ind - onderscheiden met het Beste Boxtelse Idee. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LEUTSTOET BOXTEL: VEEL CREATIVITEIT EN (BIJNA) ALCOHOLVRIJ

Eendengat pronkt met kleurrijke optocht

Waar andere gemeenten een rijke traditie kennen, is in Eendengat doorgaans slechts een handjevol praalwagens te zien. Maar ook dit jaar was het aanbod klein maar fijn. Naast de fraaie Pinokkio-creatie van Geen Drank Geen Klank was de kar van De Agterblijvers een schoonheid. Actuele onderwerpen zoals het verdwijnen van het seniorenbankje, de dreigende kap van de kastanje en het spekgladde wegdek op de centrumkasseien vormden een rijke inspiratiebron.

Gin Verstand pronkte met 'We zetten er weer eendje bij', ook fraai. Hakken kon op meerdere manieren geïnterpreteerd worden bij de wagen van Skon Boxtel; in houthakkershemden werd er volop gedanst en op housemuziek 'gehakt'. De Beach Bar van Ut Komt Nie Zoe Nou trok veel bekijks vanwege de whirlpool waarin drie feestgangers dobberden. Ook in Gemonde was deze wagen zaterdag te zien.

Andere leuke praalwagens waren die van de Buurtschap West, die een heleboel jeugd kon herbergen. Samen met deze kar waren het vooral de wandelende carnavalsvierders die een lust voor het oog waren. Wandelende schilderijen en trommelende mannen met kliko's maakten dit tot een van de meest in het oog springende gezelschappen. Al tijdens de Kleine Eendentrek was deze groep een heuse blikvanger.

ZEER GEESTIG

Naast een groot aantal muziekskes, zoals De Aggermarvanhuisaf Band, Echdweil en Red River Band, waren het de vele loopgroepen die de sfeer van de Grote Eendentrek bepaalden. Al een aantal jaren op rij zijn het deze vaste deelnemers die allemaal naar de hoogste eer willen grijpen en elkaar in creatief opzicht beconcurreren. Het resultaat mocht er ook dit jaar zijn: actuele Boxtelse thema's werden op kleurrijke en soms zeer geestige wijze verbeeld.

The Ladies, ooit begonnen als een vrolijk genootschap van wildbreiende dames, gingen er ditmaal met de hoofdprijs vandoor met de creatie 'Ind legt 't (pot)loodje'. De groep nam de nieuwe huisstijl van de gemeente Boxtel op de korrel en leek vooral het verdwijnen van het eendje te betreuren. Toeschouwers kregen potloden en krijtjes om het Eendengat-logo zelf in te kleuren.

De Kanunniken, altijd goed voor de lachspieren, kwamen op de proppen met reusachtige stellages om selfies te maken. Dat deden ook de Buurtvrouwen, die een Raad van Elfies in de stoet bracht. Passanten kregen natuurlijk de kans om selfies met de elfies te maken... CV De Kittels, altijd present met actuele grappen, speelde - als enige - in op het alcoholverbod in de Grote Eendentrek en schonk in maffiatenue alcoholvrije borrels.

DROOGLEGGING

Dat alcoholverbod zorgde vooraf voor wat commotie. Want wat is een carnavalsoptocht zonder bier? Burgemeester Mark Buijs was echter onverbiddelijk en koos - met instemming van de SOC - voor drooglegging. Een verstandige keuze omdat al enkele jaren op rij op tamelijk grote schaal bier werd genuttigd en deelnemers vooral aan het einde van de stoet aardig aan hun tax zaten. Een ongewenst beeld, vond Buijs die ingreep.

Hoewel hier en daar in de Grote Eendentrek stiekem aan een flesje bier werd geproefd, was de stoet grotendeels alcoholvrij. Het had geen invloed op de feestelijke sfeer. De afwezigheid van 'herriekarren' waarin doorgaans het meeste bier wordt geconsumeerd werd niet gemist, al reageerden enkelen teleurgesteld op de afwezigheid van deze groepen. Vooral jongeren zouden door deze maatregelen minder snel meedoen aan optochten.

BITTERBALLEN

Eendengat had er nauwelijks onder te lijden. De Grote Eendentrek bood pakweg drie kwartier volop vermaak in alle geuren en kleuren. En smaken! Het waren de leden van Nooit Gedacht en De Vlerken die met een Porsche Bitterballen meereden in de stoet. Een grote kar zonder al te veel pronkjuwelen, maar wél met dienbladen vol bitterballen die gastvrij werden uitgedeeld onder waggelaars en donseendjes.

Het echte hoogtepunt? Dat was in de eerste plaats loopgroep De Fretjes die met een knipoog naar Stapel op Sint haar eigen versie liet zien: Stapel op Ind. Compleet met zingende nonnen en paters die 'hosties' uitdeelden. En dé blikvanger? Dat waren de Sissy's, die als statige Venetiaanse carnavalsvierders plechtig en ingetogen over de Boxtelse keien liepen. Zonder bier, zonder muziek en zonder gelal slaagden die erin een Fenusijaans Fisje te bouwen. En het was prachtig...

CV De Agterblijvers had een puike loopgroep in de Grote Eendentrek: een klein legioen Romeinen dat historische as had gesnoven...
De Grote Eendentrek biedt veel klein  vertier...
Een prachtige creatie van De Agterblijvers. Goed voor de derde prijs.
De eerste prijs in de Grote Eendentrek was voor Geen Drank Geen Klank.
De Buurtvrouwen wonnen de derde prijs bij de loopgroepen met hun prachtige Raad van Elfies.