De wagen van De Moddervogels greep net naast een podiumplaats.
De wagen van De Moddervogels greep net naast een podiumplaats. Foto: Albert Stolwijk

oudgedienden en nieuwkomers in Esch pakken goud

Gouden stoet siert Oggelvorsenpoel

CARRY DIRKX

Creatief en interactief: zo staat de grote optocht van Oggelvorsenpoel (Esch) bekend. Voor de editie van het gouden carnavalsjaar 2016 leek het of iedereen nóg een tandje bij had gezet. Het was met recht een gouden optocht, waarin alle deelnemers schitterden. Bij de wagens ging de eerste prijs naar de oudgedienden van 't Bacchuscorps, waarmee ze de jarenlange hegemonie van De Deurdouwers doorbraken . Bij de loopgroepen zegevierde juist een nieuwkomer: CV De Geldwolfjes.

Vijftien deelnemers trokken zondag in een bonte stoet door de straten van Oggelvorsenpoel. Volgens traditie had bijna iedere clubje een uitgebreide act, waarbij het publiek actief betrokken werd. Het maakte de optocht extra vrolijk én traag. Maar wie het geduld kon opbrengen, beleefde een middag vol leut en kijkplezier. De clubjes en bouwers hadden voor deze gouden editie alles uit de kast getrokken.

Bij de loopgroepen is de strijd al jaren fanatiek en het niveau hoog; zo ook dit jaar. Terwijl het voorheen vooral ging tussen de dames van De Roze Sokskes en De Blauwe Kousen, schoot dit jaar een nieuwkomer zichzelf letterlijk naar de top. CV De Geldwolfjes bestaat al vijf jaar, maar deed dit jaar voor het eerst mee met de grote optocht. Ze kaapte meteen het goud weg voor de neus van de ervaren groepen. Terecht, want de act was spectaculair en de wagen - die meegetrokken werd, waardoor de club meedeed bij de loopgroepen en niet bij de wagens - was tot in de puntjes verzorgd. 'Wij schitteren en schieten goud', stond er op de kar, maar in werkelijkheid schoten ze een pop het publiek in.

Ook De Oggelleuters deden het goed als goudzoekers en veroverden een tweede plek. Daarmee gaven ze de damesgroepen De Blauwe Kousen en De Roze Sokskes het nakijken. Toch zei dat niets over hun creaties, want die blonken uit in kleurigheid en creativiteit. De Blauwe Kousen als gouden stewardessen met hun gouden ballonnen. En De Roze Sokskes met een 'ingewikkelde' constructie met marionetten aan een touwtje, die uit een heuse tent tevoorschijn kwam, want 'De Oggelvorsen hebben de touwtjes al vijftig jaar in handen'.

BACCHUS BAKT

Ook bij de wagens lagen de nummers één en twee dicht bij elkaar. CV 't Bacchuscorps behaalde de eerste prijs met een kleurrijke bakker, 'die er al vijftig jaar iets van bakt'. De oudste carnavalsvereniging van Esch deed voor de vijftigste keer mee, waardoor de overwinning een dubbele gouden rand kreeg. De Deurdouwers moesten voor het eerst in jaren genoegen nemen met zilver, maar kregen eveneens de handen op elkaar voor hun stoere motorrijderswagen.

CV De Moddervogels dreef de spot met zichzelf met een - als altijd - mooie wagen met daarop een visser en de kreet 'We vissen al vijf jaar achter het net'. Een knipoog naar het feit dat ze altijd achter De Deurdouwers en 't Bacchuscorps eindigen. Verrassend genoeg zakten ze dit jaar nog een plaatsje in de rangorde, want de derde plek in de categorie wagens was voor nieuwkomer CV De Goudzoekers. Zij zorgde voor een sambafeestje en showde het publiek haar eigen 'prins' en 'prinses', waarmee een rondje gedanst kon worden. ,,Een hele mooie optocht", klonk het vanuit het tevreden publiek.

UITSLAG

Wagens: 1. CV 't Bacchuscorps; 2. CV Deurdouwers; 3. CV De Goudzoekers; 4. De Moddervogels; 5. CV Alt Goed; 6. Nooit Zat; 7. De Papjeppers.

Loopgroepen: 1. CV De Geldwolfjes; 2. De Oggelleuters; 3. De Blauwe Kousen; 4. De Roze Sokskes; 5. De Pinternationals; 6. Vur den Twidde Keer; 7. Familie Pijnenburg.

Individueel: 1. CV Heppie.

De Blauwe Kousen wonnen de derde prijs met deze kleurrijke loopgroep.
'Vur den Twidde Keer' vormde een van de geestige loopgroepen in de Essche optocht.
De Pinternationals in actie in de Oggelvorsenpoel...
Proost! Bezoekers van de optocht in Esch krijgen een borreltje...
De prijswinnende praalwagen van 't Bacchuscorps trekt door de straten van de Oggelvorsenpoel.
Kleurrijke deelnemer aan de gouden optocht in de Oggelvorsenpoel. De Essche praalstoet telde ook dit jaar veel creatieve hoogtepunten... (Foto's: Albert Stolwijk).