Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL TROTS OP SCHITTERENDE KLEINE EENDENTREK

'Ge wit nie wè ge ziet in Eendengat...'

MARC CLEUTJENS

De Kleine Eendentrek kan al een aantal jaren moeiteloos wedijveren met de Grote Eendentrek. De jeugdoptocht die op zaterdag door de straten van Eendengat trekt en de opening van het carnaval markeert, is elk jaar weer een kleurrijke en zorgeloze uitbarsting van plezier. Vooral de Boxtelse basisscholen slagen er elk jaar weer in grote groepen leerlingen op de been te brengen.

Burgemeester Mark Buijs zei het bij de sleuteloverdracht treffend: Eendengat is een prachtige plek om een feestje te bouwen. En dat kan niet alleen tijdens de carnavalsdagen; ook de weken daarvoor is het vaak bal. ,,Bij het Drieka Habrakenbal bijvoorbeeld voor mensen met een beperking", sprak Buijs. Op het bordes van 'zijn' gemeentehuis vroeg hij een applaus voor CV De Natneuzen, die dit bal jaarlijks organiseert. Een klapserenade was er ook voor De Walvisjes die dit jaar 33 jaar carnaval vieren. ,,En natuurlijk applaus voor De Knokkers die elk jaar weer het jeugdcarnaval organiseren."

En daarna moest Buijs snel het veld ruimen. Na de sleuteloverdracht klonk met een confettikanon het startsein voor de Kleine Eendentrek, die ditmaal in het teken stond van het motto 'Ge wit nie wè ge ziet in Eendengat'. Een inspirerend motto, zo bleek op de Markt. Honderden deelnemers hadden zich als groep of als individuele deelnemer bij De Knokkers ingeschreven voor deelname aan de leutstoet. Die vertrok omstreeks half drie richting De Kwekpoel, de thuisbasis van het kindercarnaval in Eendengat.

KLIKO-DRUMBAND

De Kleine Eendentrek was een aaneengeregen lint van creatieve hoogtepunten. Buurtschap West, altijd present met een grote groep jeugd, verraste met prachtige hoofddeksels waarop immense ogen waren gemonteerd. Die werden gedragen door de meiden van de buurt; de jongens trokken met kliko's door de straten en traden af en toe op als een hippe drumband die met sonoor tromgeroffel het publiek vermaakte.

Dat deden ook veel scholen met allerlei knipoogjes naar het carnavalsthema. De Vorsenpoel liep voorop, daarachter De Spelelier met het swingende 'XiXi wa gij nie ziet'. De Molenwijkschool kwam met een immense kijkdoos op de proppen; veel kinderen lieten aan het publiek een klein kijkdoosje zien. De Prinses Amaliaschool voerde een mobiele douche mee waarin toeschouwers plaats konden nemen. Zodra het douchegordijn weer open ging, klonk uit volle borst: 'Ge wit nie wa ge ziet!'.

En zo waren er meer leuke deelnemers. Bij De Spelelier dook oud-leerling en Junior Songfestival-finalist Nohr de Vos op, die live en vooral heel vrolijk haar liedjes zong. De vaste groep uit kerkdorp Lennisheuvel leek met een dierenthema regelrecht uit de jungle weggelopen. Heel leuk waren de twee 'oude' dametjes met rollator die met een knipoog naar 'Eet met je hart' meededen aan de optocht. 'Al zèn we nie zo vlug, we doen gère wè terug'. Het leek een bedankje namens alle eenzame ouderen aan kinderen die zich vaak inzetten voor deze doelgroep.

Kleurrijk was de groep van de jubilerende Walvisjes. Compleet met prins en gevolg liep de 33-jarige carnavalsvereniging mee in de Kleine Eendentrek. Allemaal in het kielzog van een levensgrote bril waarmee ook deze carnavalsvereniging haar eigen kijk op carnaval presenteerde. En passant werden verrekijkertjes uitgedeeld, die eerder waren geknutseld van closetrolletjes. Iedereen die er door keek, kreeg het weer te horen: 'Ge wit nie wè ge ziet in Eendengat'.

Eigenlijk weet iedereen die de Kleine Eendentrek bezoekt juist wél wat-'ie ziet: een bruisende carnavalsoptocht waarmee jonge feestgangers uit Boxtel elk jaar weer de harten van veel inwoners stelen. De jeugdoptocht is meer dan een opmaat naar de Grote Eendentrek op carnavalszondag, het is een leutstoet die niet meer weg te denken is in Eendengat en vooral dankzij al die grote loopgroepen boeit van begin tot eind...

'Molenwijk, ge wit nie wagge ziet'. Leuke creatie van de Molenwijkschool. (Foto's: Peter de Koning).
Deze charmante dames hebben een oogje op jou!
De Spelelier in actie: 'Xixi wa gij nie ziet'. Om de haverklap gingen de deelnemers door de knieën en volgde een vrolijk lied...
Een vrolijke beestenbende. Zo kan de groep uit Lennisheuvel het best omschreven worden. De parkrangers vormden een kleurrijke groep in de jeugdoptocht.