Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CURSISTEN LEREN AMBACHT AAN HOOGHEMERTSEWEG IN GEMONDE

Ezels smullen straks van vlechtheggen

MARGO BARTELDS

Op een terrein van René Kragt aan de Hooghemertseweg in Gemonde is zaterdag de traditie van het heggenvlechten in nationaal landschap Het Groene Woud in ere hersteld. Veertien enthousiaste vrijwilligers gingen fanatiek aan het werk met hiep, sliepmes en kleine handzaag. Veiligheidsbrillen en -handschoenen beschermden de natuurwerkers.

Gevlochten heggen markeren de perceelgrens en houden het vee in de wei want ze vormen een ondoordringbare houtwal. De ruim twaalf jaar geleden aangeplante heg op het terrein van Kragt bestaat uit vele soorten inheemse bomen en struiken; beuken, eiken, esdoorns, slee- en meidoorn. Het is de bedoeling dat de gevlochten heg de ezels van Kragt in de wei houdt.

WEGWIJS MAKEN

Op initiatief van zowel de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel als de Natuurwerkgroep Liempde maakte deskundige Marius Grutters, auteur van het boek 'De Maasheggen', de deelnemers zaterdag in Gemonde wegwijs in het heggenvlechten. Met dit werk werden de spieren flink getraind; vooral het snoeien van de heg en het afvoeren van het snoeihout was een intensieve bezigheid.

José Poort uit Boxtel heeft een aantal jaren geleden in Engeland al eens een cursus heggenvlechten gevolgd en had er ook ditmaal veel zin in. Na uitleg van Grutters over werkwijze en techniek ging ze met het gezelschap aan de slag. Elk team bestond uit enkele mensen en nam een deel van de heg over een lengte van zo'n vijf meter voor haar rekening.

VLECHTRICHTING

Allereerst werd de vlechtrichting bepaald en daarna kon het snoeien beginnen. Regelmatig werd het werk even stilgelegd voor overleg. Het snoeien moet in goed overleg gebeuren en gezamenlijk moet bepaald worden wat de staanders worden en welke stammen na het snoeien dwars gelegd worden om door het geheel gevlochten te worden.

Omdat direct naast de wei bij Kragt fruitbomen stonden, is de grond flink bemest waardoor de relatief jonge bomen al behoorlijk stevig zijn. De te vlechten bomen mogen qua doorsnee niet dikker zijn dan een pols. Voor de heggen wordt louter levend materiaal gebruikt. Na het snoeien begint het nog zwaardere werk: het inkepen en vlechten van de bomen en struiken. Uiteindelijk ontstaat op deze manier een bijna onneembare houtvesting van zo'n anderhalve meter hoog.

Ezels blijken alles te eten wat los en vast zit. Voor de dieren van Kragt moet deze heg dan ook een fraai maal opleveren. Daarmee wordt de heg vanzelf goed onderhouden. Jos van de Westerlo van de Natuurwerkgroep Schijndel bleek een ervaren heggenvlechter. Hij voorzag zijn teamleden al werkend van bruikbare adviezen en extra informatie.

Na een ochtend flink doorwerken, konden de vlechters aan het begin van de middag genieten van een prachtig gevlochten heg. Als het aan stichting De Brabantse Boerderij ligt, is dit slechts het begin en worden meer heggen in Het Groene Woud gevlochten.

FOTO BOVEN: Deelnemers aan de cursus heggen vlechten aan het werk op een terrein aan de Hooghemertseweg in Gemonde. Van links naar rechts Wim de Vrij, Hans van de Burgt en Jos van de Westerlo. (Foto: Peter de Koning).

Gemonde

Rikken en jokeren

In gilde-accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg houdt gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan morgen, vrijdag 12 februari een kaartavond. Deelnemers kunnen na betaling van 2,50 euro rikken en jokeren. De avond begint om 20.00 uur, de zaal is om 19.30 uur open.

Het resultaat van één ochtend heggen vlechten in Gemonde... (Foto: Karel Voets).