Henri Bogaerts was met zijn Peinture Bogaerts een pionier...
Henri Bogaerts was met zijn Peinture Bogaerts een pionier... Foto: Marc Cleutjens

MuBo-voorzitter Maria Voets is thuis in Boxtel

MARC CLEUTJENS

Een paar weken geleden pas hoorde Maria Voets (60) dat museum MuBo op zoek was naar een nieuwe voorzitter. En de in Boxtel geboren en getogen onderwijskundige had wel oren naar een bestuursfunctie die haar op het lijf is geschreven. ,,Ik ben geboren en opgegroeid in de wijk Selissenwal, woon al mijn hele leven in Boxtel en houd enorm van de lokale geschiedenis", vertelt Voets, die per direct interim-voorzitter Jan van Homelen is opgevolgd.

Zaterdag 13 februari beleeft Voets de vuurdoop en opent ze de expositie Markante Boxtelaren in MuBo. ,,Een tentoonstelling die zoveel herinneringen van Boxtel van vroeger laat zien", glundert de nieuwe preses als ze een kijkje neemt bij de vitrines die een team van de 75-jarige vereniging Heemkunde Boxtel deze week heeft ingericht. ,,Weet je dat mijn moeder een van de eerste Boxtelse baby's was die door zuster Linsen is gehaald? En twintig jaar later was ze er weer, toen om mijn geboorte te begeleiden. En dat is nou precies wat MuBo en Heemkunde Boxtel met deze tentoonstelling willen bereiken: verhalen en anekdotes in herinnering roepen."

De nieuwe tentoonstelling in MuBo blijkt meer raakvlakken met Voets' wortels te hebben. Juist op het moment dat de nieuwe voorzitter een kijkje neemt bij 'Markante Boxtelaren' wordt het voormalige kruis van de vroegere Burcht-kapel aan de Van Hornstraat binnengebracht. ,,Het kruis is het laatste overblijfsel van die kapel", weet tentoonstellingsmaker Christ van Eekelen. ,,Het staat bij iemand in de tuin, maar we hebben het enkele maanden in bruikleen voor onze expositie." Dat doet voorzitter Voets deugd. ,,Ik ken De Burcht van vroeger ook. Natuurlijk toen het een wolschuur was, maar ook van de kleuterschooljaren die ik daar heb doorgebracht."

EDUCATIEF

De opvolgster van voorzitter Van Homelen, die vijf jaar aan het roer stond en MuBo van de grond kreeg in de vroegere Bracbant-Havo, werkt als directeur passend onderwijs bij de KPC Groep in 's-Hertogenbosch. Voets heeft een onderwijsachtergrond en is deskundig op veel educatieve terreinen. In het verleden bekleedde ze tal van bestuursfuncties in het Boxtelse onderwijsveld. Zo was ze voorzitter van de SKVOB, de stichting die leiding gaf aan de vmbo-school aan de Baanderherenweg. ,,In mijn bestuursperiode is de overstap gemaakt naar OMO en werd het Baanderherencollege."

Voets was zes jaar als directeur-bestuurder werkzaam bij woonstichting Sint-Joseph en is op dit moment onder meer bestuurslid bij museum De Canonije op Duinendaal. ,,Na vijf jaren werken aan een goede basis onder leiding van Jan van Homelen, zie ik het als mijn taak om het museum verder te ontwikkelen en verbindingen te leggen. Ik weet dat binnen het museum veel vrijwilligers werkzaam zijn, die met passie werken aan de exposities die hier te zien zijn. Ik denk dat het geen verrassing is als ik zeg dat we vooral op educatief gebied willen doorontwikkelen. MuBo moet er nóg meer zijn voor het onderwijs."

De expositie Copy-Paste die met de Kunstbalie werd opgezet en tot afgelopen weekend te zien was, is daarvan een goed voorbeeld. Vorige week begroette MuBo niet minder dan zevenhonderd scholieren van alle plaatselijke basisscholen die aan de slag gingen met interactieve kunstwerken. Het museumbestuur ziet in Voets 'de juiste vrouw op de juiste plaats om MuBo verder te ontwikkelen tot een volwaardig en professioneel museum in de Boxtelse samenleving'.

De foto's bij dit artikel komen uit de collectie van nieuwsblad Brabants Centrum en de verzameling van Heemkunde Boxtel. De meeste prenten zijn te zien tijdens de expositie Markante Boxtelaren, die vanaf zaterdag 13 februari tot en met 10 april op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen is in MuBo. Meer weten? Kijk op www.muboboxtel.nl.

Piet Rood restaureerde tal van monumentale objecten in Boxtel, onder meer in de Sint-Petrusbasiliek en de Willibrorduskapel op Luissel.
Afbeelding