Doortje Bevers gaf EHBO-lessen aan meer dan 10.000 inwoners van Boxtel. Ze is een van de tien markante Boxtelaren in de jubileumexpositie van Heemkunde Boxtel.
Doortje Bevers gaf EHBO-lessen aan meer dan 10.000 inwoners van Boxtel. Ze is een van de tien markante Boxtelaren in de jubileumexpositie van Heemkunde Boxtel. Foto: Marc Cleutjens

HEEMKUNDE BOXTEL VIERT 75-JARIG BESTAAN MET MUBO-EXPOSITIE OVER MARKANTE BOXTELAREN

Van 10.000 zuigelingen tot 10.000 verkeersdiploma's

MARC CLEUTJENS

Heemkunde Boxtel bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere tentoonstelling in museum MuBo. Zaterdag 13 februari is de officiële opening van de expositie, vanaf zondag 14 februari is het publiek welkom om kennis te maken met tien markante Boxtelaren die in het museum in de schijnwerpers worden gezet. Een tentoonstellingscommissie onder leiding van Christ van Eekelen legde deze week de laatste hand aan de tentoonstelling die vooral voor oudere inwoners een feest van herkenning is.

Anekdotes komen tot leven bij een rondgang langs de panelen met foto's en voorwerpen die zo treffend zijn voor deze markante inwoners. Ontdek de politiepet van adjudant Gé Kools, die tevens verantwoordelijk was voor verkeerslessen aan duizenden Boxtelse schoolkinderen en altijd meedeed aan de Heilig Bloedprocessie. Zie ook hoe Piet Rood zijn restauratiewerk verrichtte de Sint-Petrusbasiliek en verbaas je over het historische graafwerk dat amateur-geschiedkundige Gied Segers vele jaren deed.,

,,Onze commissie heeft misschien wel meer dan veertig namen van markante Boxtelaren de revue laten passeren", vertelt Van Eekelen. ,,Een aantal criteria was belangrijk, onder meer de aanwezigheid van een goede portretfoto en leuk expositiemateriaal. Daarnaast wilden we als Heemkunde Boxtel mensen in de schijnwerpers zetten waarvan negen op de tien inwoners zegt: 'Ja, die ken ik'." Daarin is de commissie meer dan geslaagd. Want wie weet nou niet hoe groot de rol van Piet Dorenbosch was voor de plaatselijke heemkunde en geschiedvorsing? Bijna iedereen kent Jan Clercx als orgelbouwer en velen kennen het fotografie-atelier van Henri Bogaerts.

EHBO-DIPLOMA'S

Opvallend is dat het cijfer 10.000 een paar keer opduikt in de tentoonstelling in MuBo. Van Eekelen: ,,We hebben ontdekt dat zuster Linsen als vroedvrouw ongeveer 10.000 kinderen mee op de wereld heeft gezet in Boxtel. Gé Kools deelde minstens 10.000 verkeersdiploma's uit en Doortje Bevers... je raadt het al. Die heeft zo'n 10.000 EHBO-diploma uitgereikt. Half Boxtel heeft bij Doortje EHBO-lessen gevolgd."

Een opvallende verschijning in 'Markante Boxtelaren' is Johannes van den Broek. Hij is de uitvinder van een automatisch suikerpotje waarop hij zelfs octrooi kreeg. Het potje, dat in allerlei varianten te zien is in MuBo, werd vroeger aangeprezen met de slogan 'Elke druk op het knopje, één lepel suiker in uw kopje'. Andere bekenden die de revue passeren zijn beeldend kunstenaar Frans van Amelsvoort en huisarts Piet Hoek.

Van Eekelen vertelt dat de commissie uitgebreid op zoek is gegaan naar foto's en spullen die in de jubileumexpositie van Heemkunde Boxtel te zien zijn. ,,Daarnaast maken we dankbaar gebruik van ons fotoarchief dat meer dan 9.000 foto's telt. Leuk is dat Rini van Oirschot de fotoserie 'Boxtel toen en nu' heeft gemaakt en laat zien hoe Boxtel tussen 1900 en 2015 is veranderd. De nieuwe foto's zijn op exact dezelfde plek gemaakt als de prenten uit het begin van de vorige eeuw."

Gied Segers schreef vele historische publicaties over Boxtel.
Johannes van den Broek is de uitvinder van het automatisch suikerpotje.
Dokter Piet Hoek was een van Boxtels meest bekende huisartsen.
Zuster Linsen zette als vroedvrouw pakweg 10.000 kinderen op de wereld.
Piet Dorenbosch stond in 1941 aan de wieg van de Heemkundige Studiekring.
Enkele fraaie werken van beeldend kunstenaar Frans van Amelsvoort zijn te zien in de expositie in MuBo.
Adjudant Gé Kools poseert op het bordes van het politiebureau aan de Markt.
Jan Clercx was een autoriteit op het gebied van orgelbouw en -restauratie.