JACOBS WEG NA VERSCHIL VAN INZICHT

Bibliotheek op zoek naar nieuwe bestuurder

Bibliotheek De Meierij en directeur Marc Jacobs zijn uit elkaar. Dat heeft voorzitter Ad Simons van de raad van toezicht vorige week meegedeeld. Jacobs trad enkele jaren geleden in dienst en was bezig met een veranderproces binnen het bibliotheekwezen in deze regio.

Eerder werd al duidelijk dat er groot verschil van inzicht bestond over de koers die de bibliotheekorganisatie in de verschillende gemeenten wil varen. Met name in Vught ontstond veel politieke onrust bij de keuze van een nieuwe locatie van de openbare leeszaal. Bij de laatste commissievergadering in die gemeente bleek Jacobs om onduidelijke redenen afwezig en was hij niet meer bereikbaar.

De raad van toezicht en directeur Jacobs hebben volgens de vrijdag verspreide persverklaring besloten 'afscheid van elkaar te nemen vanwege onoverbrugbare verschillen van inzicht over diverse belangrijke onderwerpen'. Welke onderwerpen dat zijn, is niet bekendgemaakt. De kwestie in Vught is in elk geval punt van discussie geweest.

Vaststaat dat de bibliotheek worstelt met de toekomst. Ook in Boxtel is die zeer ongewis. Er bestaan plannen om de bibliotheek aan de Burgakker te verplaatsen naar een kleiner pand in het centrum. Meerdere locaties waren daarvoor in beeld, maar directeur Jacobs meldde eerder in Brabants Centrum dat die zoektocht moeizaam verliep. Dat kwam onder meer omdat alle panden die werden bekeken niet voldeden aan de wensen van de organisatie.

In Boxtel gaan al langere tijd stemmen op om de bibliotheek juist te behouden op de huidige locatie. Het monumentale pand, dat deels leegstaat, is centraal gelegen aan de Burgakker en zou ook prima onderdak kunnen bieden aan meerdere organisaties. Een idee om onderdak te vinden in SintLucas en Podium Boxtel en zo voorzieningen verderop aan de Burgakker te centraliseren, strandde.

Oud-directeur Jacobs was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens voorzitter Simons van de raad van toezicht van bibliotheek De Meierij wordt met spoed een interim-bestuurder gezocht. Wanneer die wordt aangesteld is niet bekend.