Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

DE BEEMDEN MAAKT PLAATS VOOR SOCIALE HUURWONINGEN

'Creatief met opvang statushouders'

MARC CLEUTJENS

De gemeente Boxtel heeft drie locaties aangewezen waar plaats moet komen voor de huisvesting van statushouders. Naast het hotel boven de vroegere BGA-opleiding aan de Tijvert en de dienstwoning naast jeugdhuis en sporthal Pius X in Liempde, is de vroegere basisschool De Beemden aan de Albinonistraat in beeld. De leegstaande school moet plaatsmaken voor tien tot vijftien huurhuizen die ook plek bieden aan vluchtelingen met een verblijfsstatus.

Niet minder dan 76 in september voorgedragen plekken in de hele gemeente Boxtel zijn de voorbije maanden onderzocht. Volgens wethouder Marusjka Lestrade is bekeken welke kansen een locatie biedt en welke belemmeringen er zijn. Het heeft ertoe geleid dat drie locaties als eerste in beeld komen voor de mogelijke huisvesting van statushouders. ,,De woning naast Pius X wordt al bewoond door een gezin dat een verblijfsstatus heeft", licht Lestrade toe.

De hotelverdieping van het BGA-gebouw naast sporthal De Dommel is eigendom van de gemeente Boxtel. Binnenkort wordt een omgevingsvergunning aangevraagd die verbouwing mogelijk moet maken. ,,Als het hotel is aangepast, is er straks plaats voor dertien alleenstaande statushouders", aldus de wethouder. Op de benedenverdieping en de eerste etage blijft een autoschade-opleiding van het Summa College gehuisvest. ,,We gaan de appartementen verhuren aan woonstichting Sint-Joseph", verduidelijk Lestrade.

DE BEEMDEN

Een kansrijke locatie voor nieuwbouw is volgens het gemeentebestuur de plek waar nu nog de vroegere basisschool De Beemden staat. Dat gebouw kwam leeg te staan toen De Beemden verhuisde naar de Europalaan. Nadat er enkele jaren bewoners met een verstandelijke beperking van Cello waren gehuisvest, wordt het gebouw nu verhuurd aan tijdelijke huurders van antikraakbedrijf Camelot.

,,We hebben becijferd dat de school niet makkelijk geschikt gemaakt kan worden voor de opvang van statushouders", vertelt wethouder Lestrade. ,,Dat zou minstens 600.000 euro kosten. Daarom onderzoeken we nu of sloop en daarna bouw van tien tot vijftien sociale huurwoningen rendabel is. Die huizen worden niet uitsluitend aangeboden aan statushouders, maar vergroten het aanbod en zorgen ook voor meer doorstroming bij Sint-Joseph."

LINDENLUST

Tal van plekken lijkt eveneens kansrijk voor het onderbrengen van statushouders. Tijdens de in september gehouden bijeenkomst zijn allerlei locaties genoemd, onder meer camping D'n Oorsprong en chaletpark Dennenoord en de omgeving van Hoogheem. Maar ook voormalig verpleeghuis Lindenlust van Zorggroep Elde. ,,Dat lijkt op het eerste gezicht een interessante locatie, maar die is niet in ons bezit", reageert Lestrade. De voormalige Ursulakapel was ook in beeld, maar is na het vertrek van MIK Kunsteducatie door de woonstichting verhuurd aan fysiotherapeut Hans Sluijters.

Sint-Joseph heeft, gelet op de te verwachten komst van nog meer statushouders, besloten om in 2016 en 2017 voorlopig geen huurwoningen te verkopen. Daarmee behoudt de verhuurder een aantal huizen voor de sociale huurmarkt waarop ook de statushouders zich begeven. ,,Naast het versneld realiseren van nieuwbouw, bijvoorbeeld aan de Albinonistraat, is dit een middel om voldoende huurhuizen beschikbaar te houden en doorstroming op gang te houden", aldus de wethouder.

'EIGENSCHALIGHEID'

In de zoektocht naar woonruimte voor statushouders dient het gemeentebestuur rekening te houden met de van hoger hand opgelegde taakstelling. In de eerste helft van 2016 moet Boxtel minimaal 36 statushouders een woning aanbieden. Hoeveel statushouders de gemeente in de tweede helft moet onderbrengen is nog niet bekend, maar in het gemeentehuis wordt rekening gehouden met nog eens 50 tot 70 mensen. ,,In 2016 denken we dat 80 tot 100 mensen hierheen komen", verwacht Lestrade.

Ze benadrukt dat ze net als elders in Noord-Brabant kiest voor 'eigenschaligheid': ,,Boxtel kijkt naar de haalbaarheid van locaties en doet dat in overleg met de buurt. Samen met de gemeente Heusden gaan we een proef draaien om die eigenschaligheid meer vorm te geven en een opvang realiseren die past bij de schaal en het karakter van onze gemeenschap."

De wethouder erkent dat ingewikkelde regelgeving het soms lastig maakt om snel adequate oplossingen te vinden voor het vraagstuk rond statushouders en vluchtelingen. ,,Het inspireert wel om creatief te zijn en de gaten en mazen te zoeken om mensen onderdak te kunnen bieden."

GROTERE OPGAVE

De gemeenteraadsfractie van D66 heeft enigszins teleurgesteld gereageerd op de aanpak van het college van B. en W. ,,We vinden het jammer dat de inventarisatie van geschikte locaties voor de huisvesting van statushouders niet heeft opgeleverd wat we gehoopt hadden", reageren Jos Hegeman en Bart Louwers. ,,Door de grotere instroom van vluchtelingen zal de druk op de sociale woningmarkt verder toenemen. (...) Wij verwachten dat Boxtel binnenkort voor een nog grotere opgave komt te staan."

D66 geeft aan dat men statushouders niet afgezonderd van andere inwoners wil huisvesten. Dat vindt wethouder Lestrade trouwens ook. ,,Daarom benadrukken we bijvoorbeeld dat eventuele nieuwbouw op de locatie De Beemden niet alleen is bedoeld voor statushouders, maar voor iedereen. Groei van het aantal sociale huurwoningen bevordert doorstroming en verruimt het aanbod."

D66 wil dat de Boxtelse gemeenteraad zich snel buigt over de huisvesting van statushouders.

FOTO BOVEN: Archiefopname van de vroegere basisschool De Beemden aan de Albinonistraat. De school werd medio jaren negentig herbouwd nadat een brand de school in de as had gelegd. Na de verhuizing van De Beemden, huisvestte Cello er mensen met een beperking. (Archieffoto Brabants Centrum).