Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

technasiumleerlingen jrl presenteren opdrachten

Van haaientanden tot rookkanon...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Chemische proefjes, een brug van ijs en papier, een kanon dat rookkringen produceert en haaientanden die groen en rood oplichten. Techniasumleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum haalden gisteravond alles uit de kast tijdens de presentaties van hun schoolopdrachten. Een paar honderd familieleden, vrienden en kennissen van de scholieren kwamen op de avond af.

In de aula, de Bracbant-zaal en klaslokalen vertelden de leerlingen uit de tweede tot en met de zesde klas vol enthousiasme over de Technasium-opdrachten. ,,Voor Heijmans ontwierpen we een kantoor voor de toekomst", zei Dionne Paridaans. Ze maakte samen met twee groepsleden drie ontwerpen: een sportieve verdieping, een relax-omgeving en een plek waar werken centraal staat. ,,We hebben enquêtes afgenomen onder medewerkers en werkten daarna onze ideeën uit." De vierdeklasser koos voor Technasium vanwege de nadruk op vakken als wiskunde en natuurkunde. ,,Later wil ik waarschijnlijk verder in de techniek. Daar zijn banen genoeg..."

Jules Heesbeen uit 5-vwo droeg een witte jas en bril vermaakte het publiek met een chemische show in een klaslokaal. ,,We hebben voor een Technasium-opdracht een verhaal verzonnen met scheikundige proefjes. Hiermee kun je publiek vermaken op allerlei evenementen, zoals bruiloften en jaarmarkten." Zo maakten hij en een aantal medeleerlingen 'olifantenpasta' van afwasmiddel en waterstofperoxide en gaven ze vlammen een rode en groene kleur door er stofjes aan toe te voegen.

FINLAND

Dat de opdrachten voor de profilering leuke extra's met zich meebrengen, ervaren leerlingen uit 4-vwo binnenkort. Zij reizen binnenkort af naar het Finse Juunta om te kijken naar een brug met een overspanning van 35 meter die bestaat uit ijs en papier. ,,Die is gemaakt om een nieuw wereldrecord te vestigen", legde Luuk de Bekker uit. JRL-leerlingen kregen de opdracht van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven om te onderzoeken welke verhouding van ijs en papier het beste ingezet kan worden. ,,Mooi om straks zelf over die brug te lopen."

Jesse Deenen en Gido de Man uit 6-vwo zochten het dichter bij huis: zij ontwikkelen momenteel voor het Boxtelse bedrijf Magic FX een Vortex Cannon: een apparaat dat rookkringen uitstoot op muziekbeats. ,,We hebben al langer een eigen bedrijfje in licht en geluid: Amperia Productions", aldus Jesse. ,,Het is dus ook logisch dat we deze opdracht erg leuk vinden. We hebben nog een paar weken om ons product verder te ontwikkelen. Binnenkort kan ie draaien!"

Dit jaar werd voor het eerst een schoolwedstrijd gekoppeld aan de Technasiumavond. Vier klassenteams mochten zich presenteren aan het publiek en de jury. De groep met het winnende ontwerp mag in juni naar Eindhoven om te strijden tegen andere scholen. Tweedeklassers Teun Franken, Bram Ooijen, Jop Pothoven en Bas Smulders gaven op creatieve wijze invulling aan de opdracht om de verlichting op een openbare plek te verbeteren. Het viertal koos voor haaientanden met led-lampen die groen en rood oplichten. Jop: ,,Zo weten fietsers en auto's wanneer ze moeten stoppen en verder kunnen rijden. Super dat we naar de finale gaan."

FOTO BOVEN: Jesse Deenen (rechts) en Gido de Man presenteerden gisteravond hun zelfontworpen rookkringkanon. (Foto: Annelieke van der Linden).