Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE DESIGNER JULES VAN DEN LANGENBERG INTRODUCEERT KUNSTPROJECT IN JUMELAGESTAD

Expositie Voyage, Voyage verbindt Boxtel en Wittlich

MARC CLEUTJENS

De jumelage tussen Boxtel en Wittlich wordt in 2016 verder verdiept. Niet alleen zullen delegaties uit de Duitse partnerstad deelnemen aan de Boxteldag in juni en een bezoek brengen aan circustheaterfestival Circo Cicolo in oktober. De grootste uitdaging belooft 'Voyage, Voyage' te worden, een reizende eendagsexpositie die de Boxtelse ontwerper en tentoonstellingsmaker Jules van den Langenberg in 2017 wil houden.

Boxtel maakte eind vorig jaar al kennis met de plannen voor 'Voyage, Voyage'. Bezoekers van Van den Langenbergs bijdrage aan de Dutch Design Week in Eindhoven woonden een presentatie bij in het Philips Stadion waar de Boxtelaar met elf ontwerpers en kunstenaars de manifestatie FC DDW hield en inspeelde op het aanstaande vertrek van Philips als shirtsponsor van PSV.

Een Boxtelse delegatie onder leiding van wethouder Marusjka Lestrade werd toen geïnformeerd over de tentoonstelling die een vervolg is op de in Boxtel gehouden expositie Local Heroes, maar nu zowel in Boxtel als Wittlich wordt gehouden én onderweg daar naartoe te zien is. Gisterochtend introduceerde Van den Langenberg met collega-ontwerper Fabian Bredt, wethouder Lestrade, burgemeester Mark Buijs en jumelagevoorzitter Arjen Witteveen het concept van 'Voyage, Voyage' in het stadhuis van Wittlich.

DISCOHIT

Net als Local Heroes moet ook 'Voyage, Voyage' - genoemd naar een discohit van Desireless - een reizende tentoonstelling worden die in dit geval inwoners van Boxtel en Wittlich moet verbinden. ,,Na Local Heroes ben ik gevraagd om soortgelijke projecten op te zetten in andere gemeenten. Maar ik wil de schaal graag vergroten en de Europese connectie zoeken. Het verenigd Europa is ontstaan uit vriendschappen en het zijn vooral steden en dorpen die onderlingen banden onderhouden. Het is mijn grote droom om als eerste te starten met Boxtel en Wittlich."

Waar Van den Langenberg tijdens Local Heroes 27 kunstenaars vroeg om op evenveel locaties kunstwerken en installaties te plaatsen op willekeurige plekken in Boxtel, is 'Voyage, Voyage' een reizende tentoonstelling. ,,Sterker nog, de bezoekers gaan op reis. Ze gaan op één dag naar keuze van Boxtel naar Wittlich of omgekeerd en kiezen daarbij een afwisselend vervoermiddel: vliegtuig, boot, bus of trein. Wie de heenreis voor het ene vervoermiddel kiest, moet op een andere manier terug. Dat is de enige spelregel."

OVERSTAPPEN

De designer heeft uitgedokterd dat het mogelijk is op deze wijze van Boxtel naar Wittlich en vice versa te reizen. ,,Zelfs per vliegtuig, van Eindhoven naar Trier met een sportvliegtuig dat op de dag van de expositie geboekt kan worden. Wie de boot kiest, vaart van Cochem naar Keulen over de Moezel en de Rijn. De bus is makkelijker, treinen kan door onderweg over te stappen in Venlo, Dusseldorf en Koblenz."

'Voyage. Voyage' moet meer worden dan alleen op en neer reizen tussen de bevriende gemeenten Boxtel en Wittlich. ,,Op de Markt in beide steden komen installaties waar op de nog te kiezen datum tickets gekocht kunnen worden. Voor welk vervoermiddel je ook kiest, onderweg wordt iedereen verrast met kunstwerken en installaties in het landschap", vertelt Van den Langenberg. Hij wil bekende kunstenaars en ontwerpers uitnodigen een ontwerp te maken dat past bij de door de Boxtelaar aan te wijzen locatie."

SUPERIDEE

Nadat het gemeentebestuur van Boxtel eerder al enthousiast reageerde op 'Voyage, Voyage', waren ook burgemeester Joachim Rodenkirch, wethouder Albert Klein en ambtenaar Rainer Wener van Wittlich gisterochtend lovend over het plan van de ontwerper. ,,We vonden de eerste schetsen wat abstract, maar nu we jouw verhaal gehoord hebben, zijn we heel enthousiast", zei Rodenkirch. ,,Ik vind het een superidee, maar het zal een grote uitdaging zijn om het ook daadwerkelijk te realiseren."

Tijdens een bestuurlijk overleg in het stadhuis van Wittlich werden ideeën uitgewisseld over de manier waarop Van den Langenberg 'Voyage, Voyage' de komende tijd verder kan uitwerken. Hij wil fondsen werven en in contact treden met ondernemers in beide gemeenten om verbanden te leggen. Ook wordt onderzocht welke subsidiebronnen aangeboord kunnen worden en is al overleg geweest met de kunstacademie van Karlsruhe. ,,Het is ook mijn bedoeling om alle kunstwerken die tijdens de eendagstentoonstelling te zien zijn, langer te exposeren in musea. In Eindhoven is daarvoor het Van Abbemuseum in beeld, in Duitsland zoek ik een soortgelijk museum." Het stadsbestuur van Wittlich tipte om daarvoor ook een designmuseum in het naburige Luxemburg eens te polsen.

Burgemeester Buijs is net als zijn ambtsgenoot Rodenkirch optimistisch gestemd over de haalbaarheid van 'Voyage, Voyage'. ,,Jules moet nog flink wat werk verrichten, maar de kiem voor een prachtig en heel ambitieus kunstproject is gelegd. Het zou mooi zijn als de inwoners van Boxtel en Wittlich er in 2017 van kunnen genieten."

FOTO LINKS: De Boxtelse delegatie, bestaande uit burgemeester Mark Buijs, wethouder Marusjka Lestrade, voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité en de designers Jules van den Langenberg en Fabian Bredt, poseren in Wittlich met hun gastheren: burgemeester Joachim Rodenkirch, wethouder Albert Klein en ambtenaar Rainer Wener.

FOTO RECHTS: Burgemeester Joachim Rodenkirch leidde de Boxtelse delegatie rond door de wijngaarden van Wittlich. (Foto's: Marc Cleutjens).

Afbeelding