Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland toont de brasem van 64 centimeter en ruim zeven pond die gisterochtend uit de Vorsenpoel werd gevist. (Foto's: Peter de Koning).
Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland toont de brasem van 64 centimeter en ruim zeven pond die gisterochtend uit de Vorsenpoel werd gevist. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'ONS GENOEGEN' BRENGT VISSTAND VORSENPOEL IN KAART

Verrassing: een brasem van 64 cm...

HENK VAN WEERT

Nadat eind vorig jaar onderzoek werd gedaan naar de visstand in het Leijsenven, was gisteren de Vorsenpoel aan de beurt. In opdracht van hengelsportvereniging Ons Genoegen werden met netten zoveel mogelijk vissen gevangen en vervolgens gemeten en gewogen. Ook de waterkwaliteit, het zuurstofgehalte, de bodemgesteldheid en de plantengroei worden in kaart gebracht. De vijver in Boxtel-Oost was altijd in trek bij sportvissers, maar de laatste jaren niet meer. Simpelweg omdat er weinig wordt gevangen...

,,Tot een jaar of tien geleden ving je hier nog volop witvis, maar de aalscholvers eten de hele Vorsenpoel leeg", vertelt Louis Josiassen, die sinds mei vorig jaar voorzitter is van het vernieuwde bestuur van Ons Genoegen. De Boxtelse club wil er graag nieuwe vis uitzetten, maar niet voordat er duidelijkheid is over de toestand van de vijver. Want die laat nogal te wensen over, vinden de circa achthonderd leden.

Middenin de plas, op de plek waar de vijver zo'n vijf meter diep is, staat al tientallen jaren een paal met een dwarsbalkje. ,,Waarschijnlijk heeft er ooit een bordje op gestaan met de mededeling dat alleen leden van onze club hier mogen vissen. Maar dat kan ik me eerlijk gezegd niet meer herinneren. Terwijl ik hier als jong ventje al mijn hengel uitwierp. Ik woonde aan de Europalaan en rond de Vorsenpoel stonden toen nog geen huizen."

Het stalen gevaarte steekt in de vorm van een T boven de waterspiegel uit en wordt vaak bezet door een aalscholver. Josiassen vraagt aan de medewerkers van Sportvisserij Nederland, die deze woensdagochtend de vissen uit de Vorsenpoel vangen om ze te wegen en te meten, om de paal te verwijderen. Maar de favoriete stek voor de gevleugelde viseters blijkt met geen mogelijkheid los te krijgen...

STROPERS

Toch zijn niet alleen aalscholvers de boosdoeners in de ogen van de sportvissers. ,,Mogelijk moet er ook onderhoud worden gepleegd. Jaar in jaar uit waaien bladeren in het water en dat zou wel eens voor verzuring kunnen zorgen, denken we. En de gemeente heeft onlangs al wat waterplanten gemaaid, maar de vraag is of dat voldoende is", stelt Josiassen. De medewerkers van Sportvisserij Nederland geven aan dat plantengroei waarschijnlijk niet de oorzaak is van de verminderde visstand. ,,De ene vis wil juist beschutting en de andere niet", zegt Gerard de Laak. Hij legt de gevangen vis op een meetlat en vervolgens op de weegschaal. Een collega voert de gegevens in op de computer.

Josiassen weet dat in de Vorsenpoel maar ook op andere visplekken illegaal wordt gehengeld door Poolse vissers. En die stropers zetten de gevangen vis niet terug. ,,Ze peuzelen de karpers en brasems die wij hier hebben uitgezet op en roosteren de vis vaak ter plekke op de barbecue. We zouden willen dat er meer controle komt op illegale vissers, maar als we de boa's (bijzondere opsporingsambtenaren - red.) een keer of tien per jaar zien, is het veel."

Ons Genoegen streeft ernaar zo attractief mogelijke visplekken in stand te houden. ,,Niet zozeer voor het wedstrijdvissen hoor. Daar doen nog slechts zestien leden aan mee, hoofdzakelijk ouderen. De jeugd heeft daar niet zo'n behoefte aan. Die wil wél graag een leuke visstek, waar ook daadwerkelijk iets wordt gevangen. Hier aan de Vorsenpoel zie je de laatste jaren nauwelijks nog vissers, omdat er bar weinig wordt gevangen."

GOED VERSCHOLEN

Maar als De Laak een brasem van ruim zeven pond en een lengte van 64 centimeter langs de lat legt, kijkt de voorzitter van de Boxtelse visclub toch wel even verbaasd. Lachend: ,,Die heeft zich goed verscholen weten te houden..."

Er scheen een heerlijk ochtendzonnetje toen de Vorsenpoel gisterochtend werd leeggevist. En dus kwamen er ook nogal wat omwonenden een kijkje nemen.