Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

LEUTMONARCH PRIMUS (PAUL SARIS):

'Leuk én eervol om prins van Ploegersland te zijn'

MARC CLEUTJENS

Prins Primus geniet met volle teugen van alles wat carnaval hem al heeft gebracht. En het échte volksfeest moet nog losbarsten in zijn Ploegersland. Met adjudant Johan, het Gevolg en het Gastgevolg staat hij te springen om het startsein te geven. ,,Het is hartverwarmend om te zien wat er in mijn dorp allemaal gebeurt."

Prins Primus resideert in Ploegersresidentie Hof van Liempde, een prachtplek die door Joep en Petra Boleij tot in de puntjes is ingericht. ,,Ik hoef me in Ploegersland nergens zorgen over te maken", vertelt de leutmonarch. ,,De Ploegers heeft een groot aantal stevige commissies dat alles regelt. En weet je wat zo leuk is? Iedereen doet mee in Liempde. Het draagvlak voor alle carnavalsactiviteiten is heel groot."

Primus bekent dat hij 'best wel verrast' was toen de vraag kwam of hij prins wilde worden. ,,Met Johan en onze gezinnen hebben we er natuurlijk goed over nagedacht. Maar als je ziet hoe het leeft en hoe leuk het programma in elkaar zit, kun je alleen maar ja zeggen", geeft adjudant Johan aan. ,,Het is niet alleen leuk, maar ook eervol om te mogen doen", vult Primus aan.

Prins en adjudant kunnen niet aangeven op welke carnavalsactiviteit ze zich het meest verheugen. ,,Kiezen is onmogelijk", meent Primus. ,,De opening met de uitreiking van de Gouwe Munt wordt geweldig, maar ook de carnavalsmis is top. Vorig jaar weer ingevoerd en meteen geweldig. En dan heb je het buurtcarnaval dat we combineren met de opening van het carnaval. En vergeet de optocht niet!"

Of het duo zich ook laat zien bij de zilveren kolderzitting op zondagochtend blijft ongewis. ,,Daar houden ze niet zo van het gezag", schatert Primus. Hotemetoten kunnen daar rekenen op veel hoongelach. Maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat we vertegenwoordigd zijn..."

Dinsdagmiddag trokken prins en adjudant langs tal van winkeletalages in Liempde. ,,We beoordelen alle etalages of ze voldoende blauw en geel voeren, onze kleuren", legt adjudant Johan uit. In drogisterij Bewust Beter kunnen dikke voldoende genoteerd worden, ook omdat in de winkel feestartikelen worden verkocht in de kleuren van Ploegersland. ,,Ik heb er zelfs mijn logo op af laten stemmen", grinnikt ondernemer Stephanie Smetsers. Ook zij verheugt zich op carnaval. ,,Op maandag en dinsdag ben ik tot drie uur open. En om kwart over drie? De kroeg in!"

FOTO BOVEN: Ondernemer Stephanie Smetsers van drogisterij Bewust Beter verwelkomt prins Primus en adjudant Johan met confetti. (Foto: Gerard Schalkx).