VEEL LOF VOOR YOUSSEF EL KOURDI

Zilveren plak voor nieuwe schutter L'Union Liempde

Handboogschutter Youssef el Kourdi van handboogschutterij L'Union in Liempde heeft zondag tijdens het rayonkampioenschap in Ammerzoden de tweede plaats behaald. De nieuwkomer van L'Union kwam uitstekend voor de dag in de recurveklasse 5 waarin hij zich als zesde plaatste voor de eindstrijd. Daarin schakelde hij de ene na de andere tegenstander uit. Alleen in de finale moest El Kourdi buigen voor zijn tegenstander.

In de voorrondes zette El Kourdi – uitkomend op de 18 meter - scores neer van 233 en 239 punten. Voor een schutter zonder ervaring op een kampioenschap is dat een prima prestatie. In de achtste finale moest hij aantreden tegen thuisschutter Peter van Heemskerk, die hij met 6-2 aan de kant zette. Eddy Krijgh uit 's-Hertogenbosch, die zich als derde klasseerde, was de volgende opponent in de kwartfinale. El Kourdi overklaste hem met 6-0. Vervolgens werd in de halve eindstrijd Jan Klink uit Erp verslagen (6-2) en lag de finale in het verschiet.

Daarin trof de Liempdse schutter Nils Timmer uit Hintham die in de voorronde gelijk met hem geëindigd was en de nummer één van de voorronde uit het toernooi had geschoten. Het gevolg was een spannende finale waarin El Koudi op voorsprong kwam in de eerste set. Timmer trok de stand gelijk tot 2-2, daarna bleven beide kemphanen elkaar volgen en werd het via 3-3 ook 4-4. De laatste set moest de beslissing brengen. Timmer kon het beste omgaan met de spanning en pakte uiteindelijk de eindzege.

SHOOT-OFF

In recurveklasse 3 kwam Peter de Kroon namens L'Union in actie. Met behoorlijke scores van 268 en 258 punten plaatste hij zich als derde voor de achtste finale. Daarin trof hij Jan Langeveld uit Zeelst. Beiden maakten er een spannende strijd van met 5-5 in setpunten. De shoot-off verloor De Kroon; hiermee eindigde zijn toernooi vroegtijdig.

In compoundklasse 2 was L'Union met drie schutters vertegenwoordigd. Eef Quinten deed het in deze klasse het beste voor de Liempdenaren. Met scores van 270 en 278 punten plaatste hij zich als vierde voor de achtste finale. Hierin kwam hij uit tegen Jolanda van Gogh uit Schijndel en wist hij nipt te winnen: 133-131. In de kwartfinale vond Quinten zijn meerdere in Robbert-Jan van Gogh uit Schijndel (140-138).

De zieke François Legius deed het verrassend goed in Ammerzoden. Met scores van 277 en 264 punten kwam hij als tiende in de achtste finale terecht. Hier bond hij Judith Beentjes uit Zeelst aan de zegekar (132-124). In de kwartfinale moest hij vervolgens het hoofd buigen tegen de latere kampioen Christine van Roosmalen uit Schaijk (135-137). Bert van de Wiel wist zijn draai op dit kampioenschap niet goed te vinden. Met scores van 267en 271 punten bleef hij onder zijn niveau. Als twaalfde drong hij door tot de achtste finale waarin hij op Robbert-Jan van Gogh stuitte. Aanvankelijk bouwde Van de Wiel een kleine voorsprong op, maar later vergooide hij zijn kansen en won de Schijndelaar: 133-136.

Quint Legius kwam namens L'Union Liempde in actie bij de cadetten in recurveklasse 2. Met een totaal van 466 punten plaatste hij zich als zevende voor de achtste finale. Legius begon daarin uitstekend maar kreeg materiaalpech en trok uiteindelijk aan het kortste eind.

Bij de cadetten compound nam Kim van der Velden deel aan de titelstrijd. Met een score van 445 punten plaatste ze zich als vijfde voor de finales. De Liempdse drong door tot de troostfinale waarin de kans lonkte om brons te pakken. Ze verloor echter en moest genoegen nemen met de vierde plaats.