Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDENAAR GESCHOKT NA ONGEVAL IN SPANJE

Koen de Kort rijdt Ronde van Dubai

MARC CLEUTJENS

Koen de Kort is deze week van start gegaan in de Ronde van Dubai. Nadat hij deze meerdaagse etappekoers vorig jaar aan zich voorbij had laten gaan, staat hij nu wel op de startlijst, samen met zijn ploeggenoten Roy Curvers, Bert de Backer, Caleb Fairly, Carter Jones en Sindre Skjostad Lunke.

De Kort nam eerder dit jaar al deel aan de Tour Down Under in Australië, het land waar hij elk jaar aan de winter ontsnapt. In die koers eindigde hij op de 118e plek in het eindklassement. De slotetappe waarin de Liempdenaar in een massasprint naar de zeventiende plek reed, werd overschaduwd door het ongeval dat De Korts ploeggenoten overkwam tijdens een trainingsrit in Spanje.

Zes renners van Giant-Alpecin, onder wie kopman John Degenkolb werden tijdens een afdaling aangereden door een Engelse automobiliste die op de verkeerde weghelft was beland. ,,Een van de zwaarste dagen in mijn carrière om nu van start te gaan", twitterde De Kort voorafgaand aan de slotrit in Australië. ,,Onze kwetsbaarheid is nu wel heel pijnlijk duidelijk geworden. Gelukkig gaat het naar omstandigheden redelijk goed met de jongens."

PROGRAMMA

Na de Ronde van Dubai, die bestaat uit vier etappes van 132 tot maximaal 188 kilometer, wacht De Kort een aantal voorjaarsritten. Na de Tour du Haut Var volgens klassiekers als Omloop Het Nieuwsblad (27 februari), Parijs-Nice (6-13 maart), Milaan-San Remo (19 maart), E3 Harelbeke (25 maart), Gent-Wevelgem (27 maart), Ronde van Vlaanderen (3 april) en Parijs-Roubaix (10 april).

Onbekend is welke renners Giant-Alpecin gaat inzetten tijdens de voorjaarsklassiekers. De verwachting is dat Degenkolb langer is uitgeschakeld. Hij herstelt van de crash in Spanje waarbij hij bijna een vinger verloor. De verwachting is dat de andere vijf renners eerder ingezet kunnen worden. Marcel Kittel, die de eerste etappe won, maakt geen deel meer uit van de ploeg; hij vertrok naar Etixx-Quick Step.

FOTO ONDER: Koen de Kort poseert voor het oude raadhuis in Liempde. De wielrenner is na een verblijf van enkele maanden in Australië terug op het noordelijk halfrond en maakt zich op voor de eerste voorjaarskoersen. (Foto: Albert Stolwijk).