Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Gemondse hoogheden klaar voor kleurrijk carnaval

'Heel speciaal om op de wagen te staan'

Lonneke Hoondert

Carnaval in Gemonde staat niet alleen voor veel gezelligheid en allerlei festiviteiten, maar het betekent ook dat kinderen de scepter zwaaien over Mullukzuipertjesland. De verkiezingen voor de carnavalshoogheden vinden elk jaar vlak voor carnaval plaats. Dit jaar viel de keuze van de jury op prins Rens Schellekens en prinses Mirthe de Bresser (allebei 11 jaar). Zij regeren tijdens het leutfeest over Mullukzuipertjesland.

Burgemeester Robin Schneider (10) en adjudant Rick Hoksbergen (11) ondersteunen het koninklijk paar. Tijdens de '1+1=11-sjow' op 10 januari in zaal Kloosterzicht lieten aspirant-hoogheden uit groep 7 en 8 zich van hun beste kant zien. Naast de titel van prins, prinses, adjudant of burgemeester, konden kinderen ook een gooi doen naar de functie van dansdurske of lid van de raad van elf. Na een show vol zang, dans, goocheltrucs en voordrachten kwamen uiteindelijk deze vier kinderen als winnaars uit de bus. En daar genieten ze duidelijk van.

Met stralende gezichten vertellen ze honderduit over hun rol als 'bazen van het dorp'. ,,Vorig jaar was ik dansdurske, maar dit jaar wilde ik prinses worden. De kleding is namelijk heel mooi", vertelt Mirthe. Ook prins Rens is in zijn nopjes met zijn functie. Vorig jaar was hij burgemeester, maar leutvorst vindt hij leuker. ,,Je mag naar veel meer carnavalsfeesten toe dan wanneer je in de raad zit. En je mag meer praten, dat ligt me wel." Als Magic Rens 2.0 toverde hij zichzelf een weg naar de overwinning. ,,Ik goochel al vanaf mijn vierde", aldus de hoogheid. Robin ging voor de prinsenfunctie, maar is uiteindelijk tevreden met zijn burgemeesterspost. ,,Eerst was ik teleurgesteld, maar nu niet meer. Ik zit pas in groep 7, dus ik kan volgend jaar weer meedoen en wie weet win ik dan."

Robin komt, net als de andere hoogheden, uit een echte carnavalsfamilie en zijn broer werd al eens gekroond tot prins. Ook adjudant Rick treedt in de voetsporen van zijn broer. ,,Hij was ook adjudant en ik vind het daarom leuk om het nu te zijn." Hij heeft een duidelijk beeld van zijn rol: ,,Ik ga de scepters vasthouden en heel veel lol maken."

op de wagen

Hoewel de vier hoogheden hun eigen groepjes hebben op school, kunnen ze het prima met elkaar vinden. Vooral tussen Robin en Rens klikt het. ,,Wij zijn echt dikke bro's", grapt de burgemeester. Naast het motto 'Gimde een kleurrijk geheel' hebben ze hun eigen slogan. ,,Wa een lekker ding bende gij en ge hebt zo'n lekker kuntje", zingen de twee jongens uit volle borst.

De Mullukzuipertjes verheugen zich enorm op de grote optocht op zaterdag 6 februari. ,,Dan mogen we op de wagen", glunderen ze. Rens mocht vorig jaar als burgemeester al een keer mee. ,,Hij wiebelt wel, maar daar wen je aan. Je voelt je heel speciaal, want wij zijn de enige vier die op de wagen mogen."

vrijwilliger

Het carnaval in Gemonde richt zich voornamelijk op kinderen. ,,Zij staan centraal en tegelijkertijd betrekken we zo de ouders erbij", legt voorzitter van het jeugdcarnaval Michel Hoksbergen uit. Vanaf volgend jaar kunnen Rens, Rick en Mirthe niet meer meedingen naar een functie als hoogheid. ,,Ik wil aan de slag als vrijwilliger. Meehelpen met de '1+1=11-sjow' en langs de wagen lopen. Ik wil echt overal bij zijn", vertelt Rens enthousiast. Dat klinkt de andere kinderen ook als muziek in de oren. ,,Maar het lijkt me ook leuk om achter de bar te staan", zegt Rick.

Hoksbergen is blij met het enthousiasme waarmee kinderen strijden voor de felbegeerde post als carnavalshoogheid. ,,De laatste jaren neemt de animo voor de functie van prinses en dansdurske toe. We hebben geïnvesteerd in de kleding voor de prinses en dat spreekt de meisjes aan. Bij de jongens is het lastiger, die haken minder snel aan. Daarom proberen we aan de herenfuncties steeds een invulling te geven die jongens aanspreekt."

FOTO BOVEN: De hoogheden van Mullukzuipertjesland van links naar rechts: burgemeester Robin Schneider, prinses Mirthe de Bresser, prins Rens Schellekens en adjudant Rick Hoksbergen. (Foto: Albert Stolwijk).