Stop je hoofd in klankkast Kouwe Kermis en je wordt een heuse audiomachinist. Het kan allemaal tijdens de expositie Copy-Paste in museum MuBo. Vorige en deze week maken 700 basisscholieren kennis met deze interactieve expositie van de Kunstbalie.  (Foto: Marc Cleutjens).
Stop je hoofd in klankkast Kouwe Kermis en je wordt een heuse audiomachinist. Het kan allemaal tijdens de expositie Copy-Paste in museum MuBo. Vorige en deze week maken 700 basisscholieren kennis met deze interactieve expositie van de Kunstbalie. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

MUSEUM BOXTEL TEVREDEN OVER 2015

Kunstbalie lokt jonge bezoekers naar MuBo

MARC CLEUTJENS

Het gaat goed met MuBo in Boxtel. Het aantal bezoekers is in 2015 verdubbeld en opvallend is de aanwas van vooral jong publiek. Met dank aan de Kunstbalie, die de expositie Copy Paste momenteel in MuBo heeft ingericht en daarmee zevenhonderd kinderen naar het museum in Sint-Ursula lokt. In 2016 gaat MuBo verder aan de weg timmeren, belooft secretaris Willem van Vossen.

Met 2.600 bezoekers in 2015 is Van Vossen tevreden, al zijn het geen astronomische aantallen die de collectie in het gebouw van de vroegere Bracbant-Havo hebben bezocht. ,,Als beginnend museum zijn we tevreden, al hadden sommige exposities best wat meer publiek mogen trekken", zegt de secretaris. ,,Ten opzichte van 2014 is het bezoekersaantal verdubbeld, dus we zijn op de goede weg."

In 2016 zal MuBo nog meer van zich laten horen. Het bestuur dat nog altijd geleid wordt door vertrekkend voorzitter Jan van Homelen - een nieuwe preses wordt naar verwachting binnenkort gepresenteerd - buigt zich deze week over een ambitieus plan van aanpak dat MuBo verder moet omvormen tot een modern en eigentijds museum. ,,We gaan investeren in betere belichting van objecten en gaan meer digitaliseren", vertelt Van Vossen. ,,Zo kunnen we tijdens tentoonstellingen ook moderne middelen gebruiken om het publiek iets te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan led-schermen."

MuBo kan die investering doen dankzij een kleine reserve die is opgebouwd. ,,Daarnaast gaan we een beroep doen op sponsors en donateurs en hopen we aan te kunnen kloppen bij fondsen, zoals het VSB Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarnaast hebben we contacten met Erfgoed Brabant", zo laat de secretaris weten.

STIFTGEDICHT

MuBo was vorige en deze week vooral het domein van de schooljeugd. Vrijwilligers van de educatiecommissie leidden zevenhonderd leerlingen uit 28 groepen van veertien basisscholen in Boxtel en omgeving rond door de expositie Copy Paste. Die is ingericht door de Kunstbalie en omvat een aantal curieuze objecten die vervaardigd zijn door kunstenaars. ,,Het is vooral een doe-tentoonstelling die kinderen zelf aan het werk zet", vertelt vrijwilliger Jan Swinkels.

Dinsdagochtend was groep 5a van de Angelaschool op bezoek. Elke tien minuten rouleerden de scholieren in groepjes langs de verschillende objecten. Ze bewonderden de tot klankkast omgebouwde koelkast waarin tal van attributen zitten die op mechanische wijze in beweging gebracht kunnen worden. ,,Het object heet Kouwe Kermis' en als je je hoofd door het gat steekt, zie je van alles gebeuren", legt Swinkels uit. De kinderen staan in de rij om even 'audiomachinist' te spelen.

Dat gebeurt ook bij een kopieerapparaat dat kan toveren. ,,Plaatjes die je onder de deksel legt, zijn als bewegende beelden op het plafond te zien", lacht een van de kinderen. Matthijs, Maud en Floris werken aan een stiftgedicht. ,,We krijgen een krantenartikel waarin we allerlei zinnen wegstrepen. Als je klaar bent, houd je een aantal woorden over en die vormen een gedicht", legt Maud uit. ,,Heel leuk om te doen", vinden Matthijs en Floris. ,,Maar dat kopieerapparaat was het allerleukste!"

MuBo heeft in 2016 tal van boeiende exposities op de rol staan. Kijk op www.muboboxtel.nl voor meer informatie.