Afbeelding
Foto: Peter De Koning

LEERLINGEN JRL OVERTUIGEN SCHOOLLEIDING

'Verkleed naar school, het mag gewoon'

MARC CLEUTJENS

Het was een paar dagen spannend of het ging lukken. Veel leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel ageerden vorige week tegen het besluit van de schoolleiding om geen carnavalskleding toe te staan op de laatste dag voor de carnavalsvakantie. Tal van acties werden ondernomen, zoals het openen van een Facebookpagina en het lanceren van een digitale petitie. Met succes; vrijdagmiddag ging de directie overstag...

Het gerucht gonsde al een paar weken door de lokalen en gangen van het Jacob-Roelandslyceum. Toen duidelijk werd dat vrijdag 5 februari alle lessen zouden vervallen en donderdag 4 februari dus de laatste dag voor de vakantie zou zijn, was het de vraag of leerlingen verkleed naar school zouden mogen komen. Uit voorzorg werd alvast een Facebookpagina geopend, getiteld 'Donderdag 4 februari verkleed JRL'. Geen actiepagina, maar gewoon het aankondigen van een evenement...

NORMALE LESDAG

Toen vorige week een brief van de directie aan de ouders van alle leerlingen werd gestuurd, werd duidelijk dat het dragen van carnavalskleding taboe was. ,,Het moge duidelijk zijn dat donderdag 4 februari een gewone lesdag is die niet aansluit op het carnavalsfeest", schreven de vier afdelingsleiders. ,,Om deze lesdag dan ook zo normaal mogelijk te laten verlopen en het schoolwerk voorop te laten staan, willen wij hierbij aangeven dat bij een normale lesdag geen carnavalsoutfit of carnavaleske activiteiten horen."

Veel leerlingen betreurden de keuze van de schoolleiding. En ze stapten naar de directie om alles in het werk te stellen om het kledingverbod van tafel te krijgen. Met succes. De leerlingenraad, waarin vertegenwoordigers zitten van de scholieren, onderhandelde constructief en kreeg het groene licht.

DEMOCRATISCH

Afdelingsleider Hans Boldewijn omschreef het besluit als het resultaat van 'een goed staaltje democratie'. ,,Maandag hebben we in het managementteam besloten om de scholieren niet verkleed naar school te laten komen. Daarop hebben we veel reacties gehad en daaruit bleek nogal wat teleurstelling. Veel van onze leerlingen vonden dat we met het besluit een traditie zouden doorbreken. Reden om het besluit vandaag (vrijdag - red.) te heroverwegen."

Boldewijn: ,,Met de leerlingenraad is besproken dat afspraken gemaakt moeten worden om op donderdag een gewone lesdag te kunnen hebben. Verkleed komen mag, maar de lessen mogen er niet door verstoord worden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken." De afdelingsleider is lovend over de aanpak van de jeugd. ,,We hebben een goed gesprek gehad en op democratische gronden ons standpunt herzien. We hebben een prima discussie gevoerd en zijn trots op de manier waarop leerlingen dit aanpakken."

PLAN VAN AANPAK

Met enkele docenten is deze week een plan opgesteld dat ertoe moet leiden dat de lessen ongestoord kunnen doorgaan. Afdelingsleider Boldewijn maakte deze week duidelijk dat het eerder afgekondigde kledingverbond niets te maken had met enkele alcoholincidenten. ,,Een paar jaar geleden is er wel eens iets voorgevallen. Maar ons besluit heeft ermee te maken dat we met het wegvallen van de vrijdag niet nóg meer lesuren willen laten verstoren."

Op de Facebookpagina reageren leerlingen blij. ,,Het is ons gelukt", jubelt Marijn. ,,Trek je leukste pakkie uit de kledingkist en kom donderdag alle verkleed naar school. Samen maken we er een groot feest van", stelt Koen. Otte en Renee schreven zelfs een gedichtje: 'Mengeling van bonte dagen, met plezier en vreugde in het verschiet. Dolle kleding kan men dragen, waarin men de persoon beslist niet dagelijks ziet'.

FOTO BOVEN: De derdeklassers Janne van Bussel, Janne Heijnen, Kim de Laat en Iris Mosink van het vwo kwamen vanochtend ook verkleed naar het JRL. (Foto: Peter de Koning).