Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

CURSUS START ZATERDAG IN GEMONDE

Het Groene Woud gaat ook heggen vlechten

Nationaal landschap Het Groene Woud krijgt er een bijzonder ambacht bij: heggen vlechten. Zaterdag 6 februari start in Gemonde een cursus waar deelnemers leren hoe ze van oude heggen een veekering kunnen maken die tot het jaar 1900 een gebruikelijk onderdeel was van het landschap, ook in de Meierij.

De stichting Vlechtheggen Zuid-Nederland en stichting De Brabantse Boerderij organiseren de cursus waaraan een aantal belangstellenden uit deze regio meedoet. De les wordt verzorgd door Marius Grutters die een boek schreef over natuurgebied De Maasheggen, waar het vlechten van heggen nog steeds veelvuldig wordt toegepast en zelfs een kampioenschap wordt gehouden.

Vlechtheggen bestonden tot circa 1900 toen rond veel akkers en weilanden in Nederland een netwerk van duizenden kilometers heggen en houtwallen lag. De heggen en houtwallen dienden als veekering, maar waren ook bedoeld voor de houtlevering en als een verdedigingswerk.

De heggen bestonden vaak uit doornige struiken die met een speciale techniek in elkaar gevlochten werden om ze ondoordringbaar te maken voor mens en vee. Door de komst van prikkeldraad verdwenen veel heggen aan het begin van de vorige eeuw. Daarmee verdween ook de techniek van het vlechten en de flora en fauna die aan de heggen verbonden zijn.

Deelnemers die meedoen aan de cursus leren niet alleen hoe ze heggen kunnen vlechten, maar ook hoe ze om kunnen gaan met allerlei gereedschappen zoals een handzaag en een hiep of sligmes. Het doel van de cursus is dat het aloude ambacht ook in andere delen van Nederland weer een bloeiend fenomeen wordt.

Aan de cursus wordt meegewerkt door leden van de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel en de Natuurwerkgroep Liempde. De werkzaamheden op een perceel in Gemonde duren de hele zaterdagochtend.