Het team achter de kolderzittingen in café 't Wapen van Liempde van uitbater Ad Schelle (rechts): Gerard Schalkx, Jan van de Wiel alias geheim agent van de Liemtse Uiterst Geheime Dienst en José Quinten. (Foto: Peter de Koning).
Het team achter de kolderzittingen in café 't Wapen van Liempde van uitbater Ad Schelle (rechts): Gerard Schalkx, Jan van de Wiel alias geheim agent van de Liemtse Uiterst Geheime Dienst en José Quinten. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

AL 25 JAAR EEN TRADITIE OP CARNAVALSZONDAG IN PLOEGERSLAND

'Kolderzitting: quasi-serieus onzin verkopen'

MARC CLEUTJENS

Als kastelein Ad Schelle zondagochtend de deur van café 't Wapen van Liempde van het slot doet, zullen de eerste liefhebbers vast in de rij staan. Zijn kroeg is ook carnavalszondag 7 februari weer het decor van een kolderzitting. Onder regie van de muzikanten van Op naor d'Honderd vindt het spektakel dit jaar voor de 25e keer plaats. ,,Wie er allemaal komen? We hebben doorgaans geen idee, al hebben zich al enkele Liempdenaren gemeld die een heleboel grappen en grollen voor het voetlicht zullen brengen", zegt initiatiefnemer van het eerste uur Gerard Schalkx.

Schelle is op alles voorbereid als de kolderzitting op het leutprogramma staat. Een 'veldwachter' telt bij de voordeur hoeveel gasten er binnenkomen en doet de deur dicht als het maximum binnen is. Om de massale belangstelling voor het carnavalsfeest van Op naor d'Honderd enigszins op te kunnen vangen, worden in het café beeldschermen opgehangen en wordt voor het eerst ook een buitentent geplaatst. ,,Maar wie te laat komt, kan écht niet meer binnen", zegt de kastelein. Lachend: ,,Dus kom op tijd. Wie als eerste binnenkomt, krijgt een blad bier."

Aswoensdag, 1989. Dat was de dag waarop de kiem werd gelegd voor wat nu de kolderzitting in Ploegersland wordt genoemd. Het carnaval in Liempde was gezellig, maar een beetje ingedut. ,,Reden om de koppen bij elkaar te steken", blikt Jan van de Wiel terug. ,,Het initiatief was geboren om carnaval weer bruisend te maken in ons dorp. Dat had enig succes, vooral op muzikaal gebied. Allerlei blaasorkestjes schoten als paddenstoelen uit de grond, waaronder ook Op naor d'Honderd dat eigenlijk maar één doel heeft: het eeuwfeest halen in 2089."

ANNEXEREN

Van de Wiel werd voorzitter van dat gezelschap, Schalkx kreeg het secretariaat toebedeeld, wijlen Jan van der Linden werd penningmeester. ,,In de eerste jaren werd nog geen kolderzitting gehouden zoals we die nu kennen", vertelt Schalkx. ,,Het waren wel vaak ludieke initiatieven met nogal eens een knipoog naar buurgemeente Boxtel. Juist in die jaren was de gemeentelijke herindeling een heikel punt en die bood voldoende inspiratie voor grappen over én met Boxtelaren." Van de Wiel schatert: ,,Met het carnavaleske Hoofdbestuur uit Boxtel hebben we eens een plan uitgewerkt om Boxtel-Oost door Liempde te laten annexeren."

Schalkx houdt als creatief brein van de kolderzittingen een schrift bij waarin alle motto's van de carnavalszondag in Ploegersland zijn opgesomd. ,,De ene aflevering was nog gekker dan de andere", lacht José Quinten, die ook lid is van Op naor d'Honderd. ,,Ik heb ook tweemaal op het podium gestaan en zorg verder voor de ondersteuning", vertelt de Liempdse.

Opvallend is de mysterieuze rol die Van de Wiel jarenlang speelde en hoe hij ook tijdens het interview opduikt: incognito. ,,Ik ben jarenlang aanwezig geweest als vertegenwoordiger van de LUGD, de Liemtse Uiterst Geheime Dienst. In die rol moest ik bewaken dat Liempde zijn eigenheid kon behouden en niet door Boxtel overvleugeld of zelfs ingepikt zou kunnen worden." Schalkx herinnert aan de kolderzitting van 1993 toen een initiatief werd opgezet om Boxtel te redden. ,,De gemeente zat toen op zwart zaad. In Liempde hebben we toen de actie 'Help de Waggelaars de winter door' bedacht. Het leuke is dat dit veel respons opleverde, bijvoorbeeld van Theo van den Aker uit Boxtel die vaak bij ons optrad."

De laatste jaren passeren ook andere actuele onderwerpen de revue en laten vaste deelnemers zich inspireren door een thema dat pas enkele weken van tevoren door Schalkx wereldkundig wordt gemaakt. Bekende tonpraters die op de bühne klommen in 't Wapen van Liempde waren onder meer Jan Kuppens, Martien Roestenburg en Ted van de Meulengraaf, maar ook verschillende prinsen lieten zich niet onbetuigd, zoals Arthur Brands (Tuur) en Eric van der Heijden (Witte). Een diepere betekenis kan aan de kolderzitting niet ontleend worden. ,,Het is het toppunt van oorspronkelijk carnaval", meent Schalkx. Van de Wiel: ,,Het is een ochtend lang quasi-serieus onzin verkopen. Niet meer en niet minder..."

De kolderzitting in 't Wapen van Liempde begint zondag 7 februari om 10.30 uur.