Afbouw van 45 arbeidsplaatsen

Akkoord voor sociaal plan Bosch Rexroth

Bosch Rexroth, gevestigd aan de Kruisbroeksestraat op bedrijventerrein Ladonk, heeft een akkoord bereikt met de vakverenigingen over een sociaal plan voor de ontslagronde waarbij in totaal 45 van de 765 arbeidsplaatsen op de locatie in Boxtel worden afgebouwd. Vorige week zijn de betreffende medewerkers geïnformeerd.

Het bedrijf, een grote internationale speler op het gebied van aandrijf- en besturingstechniek, kondigde in november vorig jaar aan dat ze vanwege de aanhoudende crisis in de olie-industrie genoodzaakt was tot structurele aanpassingen binnen de cilinderproductie in Boxtel. Dat hield concreet in dat 45 medewerkers van de cilinderfabriek hun baan zouden verliezen. Vorig jaar november werden de gesprekken over een sociaal plan met de vakbonden opgestart en uiteindelijk is eind januari een akkoord bereikt.

Zorgvuldig

Het is voor het eerst in het meer dan zestigjarig bestaan van het Boxtelse bedrijf dat een dergelijke maatregel nodig is en dat doet pijn. De beslissing ging dan ook niet over één nacht ijs. ,,We zijn een sociaal bedrijf en we hebben het streven om personele maatregelen zoals deze alleen in te zetten als het echt niet anders kan. We hebben dit dan ook zorgvuldig voorbereid", vertelt HR-manager en financieel directeur Ron Schilders van Bosch Rexroth.

Outplacement

Het sociaal plan voorziet in opvang bij inkomensterugval en streeft bovendien naar het begeleiden van het boventallig personeel van werk naar werk. Dat wordt gedaan in samenwerking met een outplacementbureau. Maandag werd de procedure in gang gezet om vervangend werk te vinden. ,,Het bureau zorgt voor de juiste expertise en aandacht voor de door bezuinigingen getroffen medewerkers", aldus Schilders. Er wordt actief ondersteuning geboden bij het vinden van een nieuwe baan, waar mogelijk binnen de sector, zodat kennis en vakmanschap behouden blijven. ,,Bedrijven in de regio hebben ons al benaderd om mensen over te nemen. We leggen deze ondernemingen voor bij het outplacementbureau en zij kijken of er een match is met het functieprofiel van de betreffende medewerkers."


Taxi bestellen met app van centrale De Meierij

Taxicentrale De Meierij in Liempde heeft een gratis applicatie voor mobiele telefoons gelanceerd waarmee particulieren en horecaondernemers gemakkelijk een taxi kunnen bestellen na een avond uit. De app is beschikbaar voor iPhones, maar ook voor telefoons met Android of Windows.

De gebruiker krijgt tijdens het bestellen van de taxi via de app direct een indicatie van de kosten van de ritprijs. Vaste klanten kunnen vooraf een speciaal account aanvragen en de komst van de taxi op de app volgen.

Bovendien kan de taxicentrale berichten

versturen over eventuele vertragingen.

Daarnaast laat de applicatie zien op welke locatie mensen zich momenteel bevinden en worden cafés, restaurants, musea en bezienswaardigheden in de omgeving getoond. Bovendien kunnen mensen er ook aankomst- en vertrektijden van openbaar vervoer, actuele verkeersinformatie en het landelijke nieuws zien.

Bovendien is het mogelijk om ritten te bestellen en direct af te rekenen via de website van taxicentrale De Meierij via www.taxidemeierij.nl. De centrale blijft daarnaast telefonisch bereikbaar via (0411) 63 18 08.


Crowdfundingsactie voor kattencafé Mispoes

Koffie en katten, een gouden combinatie volgens Marloes Vorstenbosch. De Boxtelse bezocht in december in Thailand een kattencafé en droomt sindsdien van een eigen koffiehuis vol poezen.

Bij thuiskomst ging de kattenliefhebster meteen aan de slag om zelf een etablissement te realiseren. Dat wil ze doen door middel van crowdfunding. Vorstenbosch hoopt 22.000 euro op te halen om zo haar kattencafé Mispoes te realiseren. Vooralsnog staat de teller op 3.000 euro.

kat op schoot

Vorstenbosch ziet het al voor zich: een ontbijtje of een lunch met een kopje koffie én een spinnende kat op schoot. In het café komen acht katers en poezen permanent te wonen, allemaal afkomstig uit het asiel. Bezoekers kunnen naar hartelust knuffelen en spelen met de harige bewoners. Er geldt wel een aantal huisregels. Zo mogen er voor de rust van de katten niet teveel mensen tegelijk naar binnen.

De Boxtelse wil het café graag beginnen in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Ze is nog op zoek naar een geschikt pand en beseft zich dat er waarschijnlijk nog flink verbouwd zal moeten worden om aan de voorwaarden van de Voedsel- en Warenautoriteit te voldoen.

doneren

Voor iedere donatie die de initiatiefneemster ontvangt, doneert ze een klein bedrag aan stichting Dierenlot. Daarnaast krijgen donateurs een tegenprestatie in de vorm van bijvoorbeeld T-shirts, truien of tassen. Meer informatie over het café is te vinden op www.kattencafemispoes.nl.


Zadotheek

De Kinderboerderij beschikt over een zadotheek: een bieb voor zaden van groenten, kruiden en bloemen. Vanaf het voorjaar kan iedereen gratis zaadjes meenemen om te tuinieren. Mensen die nog bruikbare zaden over hebben, worden opgeroepen die langs te brengen tijdens de openingstijden.