Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

OUD-OGGELVORSEN BLIKKEN TERUG EN VOORUIT OP CARNAVALSFEEST

'Er kwamen pannen met water uit 't café'

CARRY DIRKX

Een gouden jubileum is geen reden voor een carnavalesk feest, maar wel een mooi moment om een kleine duik te nemen in de geschiedenis van het Essche spotrijk. Maar liefst twaalf oud-prinsen én prins Wilhelm, die dit jaar de scepter over Oggelvorsenpoel zwaait, kwamen bij elkaar voor een goed gesprek over carnaval vroeger en nu.

Zoals dat gaat met terugkijken: de oudste verhalen spreken het meest tot de verbeelding. Zo herhaalt Gerard van Os, prins in 1969, zijn klinkende titel van destijds: Prins Graard van Dril tot Oggelvors. Hij is van de aanwezigen het langst geleden leutvorst geweest en komt meteen met een prachtige anekdote. ,,Destijds moesten we goedkeuring van de politie vragen om carnaval te vieren. We kregen een advies mee van opperwachtmeester Brok: 'Ongeschonden, fris, glanzend en opgewekt kwakend', zo moesten we de carnaval door." Prins Gerst reageert ad rem: ,,Het is maar goed dat dat veranderd is!"

Het waren gouden jaren, die oude tijden. Maar ook nu is het zottenfeest in Oggelvorsenpoel nog springlevend, al is het heel anders dan vijftig jaar geleden. Prins Wilhelm: ,,Er waren destijds vier café's in Esch. En die zaten ook op maandagochtend bomvol. De damp stond op de ruiten. Er kwamen pannen met water uit 't café, als de deuren opengingen. In de optocht waren er volop praalwagens. Dat is nu allemaal niet meer zo. Ik moet flink aan de weg timmeren om dingen voor elkaar te krijgen. Vroeger was er kermis en carnaval en verder was er niet veel te doen. Nu gaan mensen een paar keer per jaar op vakantie. Je moet werken om contact te blijven houden." Dat doet hij dan ook volop, bijvoorbeeld met een dagelijks bericht op Facebook. Wat hij wil benadrukken: hij doet het werk niet alleen, maar wordt ondersteund door talloze vrijwilligers van stichting De Oggelvorsen.

Alle prinsen beamen het belang van 'de mensen achter de prins'. Prins Ben: ,,Je bent het boegbeeld van heel carnaval. Maar je kunt het niet zonder die grote club vrijwilligers." Zorgen over de toekomst van het Essche carnaval zijn er niet. Knillis: ,,De betrokkenheid bij carnaval zal wel blijven." Gerst: "Ik zie dat er nieuwe mensen blijven opstaan, met nieuwe ideeën. De commissies zijn goed gevuld. Zolang dat blijft, komt het goed." Plezier is daarbij een toverwoord. Prins Wilhelm: ,,Als mensen doen waar ze plezier in hebben, dan is het goed." Prins Nelis: ,,En dat is altijd zo geweest."

Ouwehoeren

Ieder is prins op zijn eigen manier, zeggen de mannen aan tafel. Wat je moet kunnen? Sommigen vinden dat je midden in de samenleving moet staan en goed verbindingen moet kunnen leggen. Maar prins Flip vindt dat je als prins niet veel hoeft te kunnen, behalve één ding: ouwehoeren. ,,In mijn tijd moest je veel op reis, alle acht weekenden voor carnaval. Dan weer naar Oeteldonk, want dat bestond 111 jaar. Dan weer ergens medailles uitreiken. En iedere keer: veel ouwehoeren."

Tegenwoordig beperken de taken van de prins zich vooral tot Oggelvorsenpoel zelf. Eén van de hoogtepunten is nog altijd de optocht. Prins Ben: ,,Ik ken veel mensen die van buiten Esch komen om hier naar de optocht te kijken, omdat hij compact is en ludiek. Meestal duurt hij lang, maar dat komt door al die interactie." Prins Adriaan: ,,We verzonnen ooit een oplossing: de wagens stilzetten en het publiek op een lopende band erlangs laten trekken." Gelach - en het wordt tijd voor talloze anekdotes. Over het bezoek aan de Witte Zusters waar prins Nelis 'in de badkuip eindigde'. Of over een bijna in tweeën gezaagde prins Jop. Het verplaatsen van de Bierpomp. Enzovoorts enzovoorts. Gouden tijden...

FOTO BOVEN: Boven v.l.n.r.: prins Graard (Gerard van Os, 1969), prins Flip (Arno van Roessel, '81-'82), prins Nelis (Cor van der Zanden, '85-'86), prins Hendrik (Henk Verstijnen, '87-'88), prins Ties (Mart van Schijndel '89-'90), prins Adriaan (Ad van Exsel, '91-'92-'93), prins Knillis (Cees van Rooij, '96-'97), prins Gerst (Gerrie van der Mee, 2003-'04 en '10), prins Jop (Joop van Rosmalen, '05-'06-'07), Onder v.l.n.r.: prins Aad (Arie van der Weide, '08-'09), prins Ben (Ruben van Os, '11-'12), prins Lucas (Luc Bormans, '13-'14) en prins Wilhelm (Wil van Gemert, '15-'16). (Foto: Gerard Schalkx).