Tassen maken. Een van de ambachtelijke opleidingen waarvoor je bij SintLucas ook aan het goede adres bent.
Tassen maken. Een van de ambachtelijke opleidingen waarvoor je bij SintLucas ook aan het goede adres bent. Foto: Henk van Weert

DRUKBEZOCHTE OPEN DAGEN BIJ BOXTELSE MBO-SCHOLEN

Snuffelen aan SintLucas en Helicon

HENK VAN WEERT

Boxtel werd afgelopen weekeinde overspoeld met aanstaande mbo-studenten. Zowel de creatieve vakinstelling SintLucas als Helicon, gespecialiseerd in opleidingen op het gebied van tuin, park en landschap, hielden een open dag om middelbare scholieren kennis te laten maken met de veelheid aan opleidingen die de twee scholen te bieden hebben.

SintLucas zette zowel vrijdag als zaterdag de deuren van haar schoolgebouwen aan de Burgakker open. Honderden belangstellenden kwamen op de open dagen af. De speciale app 'Ik wil naar SintLucas' die de school had ontwikkeld voor bezoekers om hen te helpen tijdens de rondgang was nog niet aan de 15-jarige Joris uit Waalre besteed. Terwijl hij juist daarin wél een toekomst ziet.

,,Zo'n app mee helpen ontwerpen en ontwikkelen, lijkt me we iets. SintLucas lijkt met een heel leuke school met best verrassende mogelijkheden. Morgen ga ik ook nog in Eindhoven kijken", vertelde vmbo'er Joris, die ook al een creatieve opleiding in Amsterdam had bezocht. Welke school zijn voorkeur heeft, was nog niet duidelijk. Dat Boxtel dichterbij zijn woonplaats is, bleek voor hem niet doorslaggevend. Grinnikend: ,,De hoofdstad trekt me wel..."

NOG EEN JAAR DE TIJD

Stan kwam met zijn ouders zondag vanuit het dorpje Zeeland naar Helicon Opleidingen aan de Schouwrooij. ,,Thuis hebben we een witlofkwekerij. Maar of ik die later over wil nemen, weet ik nog niet hoor. Misschien word ik wel hovenier. Maar ik heb ook stage gelopen bij een interieurbouwer en dat was ook leuk. Dus evengoed word ik timmerman. Gelukkig hoef ik nu nog geen keuze te maken. Ik zit nu in het derde leerjaar en doe volgend jaar dus pas eindexamen." Vader Herman volgde zijn agrarische opleiding destijds in Nijmegen. ,,Daar zijn we gisteren wezen kijken en die school is in ieder geval wat beter bereikbaar vanuit Zeeland dan Boxtel."

Welke keuze Stan ook maakt, vinden zijn ouders niet zo belangrijk. Moeder Ria: ,,Als het maar goed voelt en daarom is het zaak je zo breed mogelijk te oriënteren en bezoeken we tal van opleidingen. Nee, Stan moet het niet als een verplichting zien om het familiebedrijf over te nemen. Als het niet van harte gaat, wordt het niets."

Kijk voor een uitgebreide fotoreportage op de Facebookpagina van deze krant.

FOTO BOVEN: Tassen maken: één van de creatieve ambachten waarvoor SintLucas in Boxtel een opleiding aanbiedt.

In een van de lokalen van Helicon Opleidingen werd gedemonstreerd hoe je biobrandstof kunt maken.  (Foto's: Henk van Weert).