Bacchuscorps: vijftig jaar in de optocht

'Carnaval: een beetje zeveren rond de kachel'

CARRY DIRKX

'D'r schittert goud vur jong en oud' is het thema van het Essche carnaval dit jaar. Er is echter maar één carnavalsclub die al voor de vijftigste keer meedoet aan de optocht: het Bacchuscorps. Ieder jaar opnieuw steelt ze de show met een prachtige praalwagen. Jan van Schijndel en Willy van Roosmalen waren erbij vanaf die allereerste keer en vertellen over de kracht van het Bacchuscorps.

Het is zo'n twee weken voor de optocht en het is druk in het 'thuishonk' van het Bacchuscorps. De vonken spatten in het rond, want er wordt ijzer gesneden; er liggen stukken telefoonboek voor het plakken van de poppen en het kacheltje snort. De carnavalswagen van dit jaar begint vorm te krijgen: een metershoge 'bakker' verrijst, langzaam maar zeker. ,,Want het Bacchus bakt er al 50 jaar iets van", verklaart Jan van Schijndel de keuze voor de bakker. ,,Nee, daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen", zegt Willy van Roosmalen. ,,Dat was vroeger wel zo, maar tegenwoordig gaan de verschillende wagenbouwers in Esch bij elkaar kijken en helpen we elkaar."

BOUWPLEZIER

Sinds tien jaar bouwt de carnavalsclub in een schuur van de familie van Schijndel aan de Haarenseweg. Zo'n twee maanden voor carnaval wordt er een grote tent aan het bouwwerk gezet en vanaf dan wordt er gebouwd. Dat is ook het moment waarop de carnaval begint, zegt Van Schijndel. ,,Rondom de kachel zitten en een beetje zeveren: da's carnaval vieren."

Met het bouwen maken ze altijd een eindspurt. ,,De laatste twee weken voor de optocht zijn we hier bijna dagelijks te vinden", zegt Van Roosmalen. ,,Dan komen er vaak nog extra ideeën bij: 'zullen we dit er nog bij bouwen, en dit?'" Toch is de wagen ieder jaar op tijd af. Maar nooit volgens een vast schema. ,,Dat zou toch niet helpen, zo'n schema", zegt Van Schijndel. De kracht van het Bacchuscorps is juist dat iedereen komt wanneer hij wil en doet wat hij wil. ,,Iedereen is gelijk en we 'klikken' allemaal met elkaar. En uiteindelijk doet iedereen iets. We hebben veel mensen erbij die handig zijn. Lassers, schilders, een siersmid."

Het belangrijkste is echter het plezier in het bouwen. ,,Als je niet voor de gezelligheid komt, wordt het niks", zegt Van Roosmalen. Het gaat bij Het Bacchuscorps al lang niet meer om de eerste prijs halen tijdens de optocht. De eerste jaren waren ze daarin fanatiek, met concurrenten als De Bergleuters, De Kletskoppen en FC Dorst. Al die verenigingen zijn verdwenen, maar Het Bacchuscorps is er nog. Hoe dat komt? De mannen weten het niet. Ze filosoferen er wat over. ,,De eerste jaren hadden we een goede kastelein. En we hebben al die jaren een goede bouwplek gehad. Maar misschien is het toch de saamhorigheid." Zo komen ze toch weer uit op het plezier en de gezelligheid.

CARNAVALSKOP

Het bouwen zelf is niet echt veranderd. ,,We gebruiken tegenwoordig lakverf, terwijl we vroeger vernis gebruikten. Maar de basis is hetzelfde: we beginnen met ijzer, dan gaas erop, afplakken met papier van telefoonboeken en dan schilderen", zegt Van Roosmalen. Wel worden ze nog steeds ieder jaar beter, vindt hij. ,,We maken mooiere koppen dan vroeger. Vooral karakter in zo'n carnavalskop krijgen is moeilijk, en de juiste verhoudingen vinden. Maar dat hebben we geleerd in de loop van de jaren. Ook de afwerking wordt ieder jaar beter."

Toch won Het Bacchuscorps de laatste jaren geen eerste prijzen. Het duo weet wel waar het aan ligt. ,,We zouden meer interactie met het publiek moeten aangaan. Vroeger deden we dat beter. Misschien hoort dat soort enthousiasme meer bij de jeugd." Ze zijn er oprecht niet rouwig om. ,,Het gaat ons écht om het bouwen en het meedoen ", zegt Van Schijndel. ,,Als we rondgereden hebben met onze wagen: dan is het voor ons goed, en klaar." Dit jaar voor de vijftigste keer. En natuurlijk: dat is een mijlpaal, waar ze stiekem best trots op zijn.

FOTO LINKS: Jan van Schijndel (links) en Willy van Roosmalen, 'bouwers' van het Bacchuscorps in Esch van het eerste uur. (Foto: Gerard Schalkx).