Kunstenares V
Kunstenares V Foto: Daisy Renders

PRAAGSE KUNSTENARES GEEFT WORKSHOP IN MUBO

Leren schilderen met een droge kwast

Margo Bartelds

Onder leiding van de jonge kunstenares Veronika Strážnická uit Praag hebben negen deelnemers zondag in MuBo kennis gemaakt met de Dry Brush-techniek. In het museum aan de Baroniestraat werd die dag voor de eerste maal een workshop verzorgd voor volwassenen.

De 'droge kwast techniek' is eigenlijk een combinatie van tekenen en schilderen. De enige benodigdheden zijn acrylkwasten, een beetje olieverf en papier. Tijdens de koffie legt de Tsjechische kunstenares in goed te volgen Engels de recente ontstaansgeschiedenis en grondbeginselen van de techniek uit.

aantrekkelijk

Voor de geheel uit vrijwilligers bestaande organisatie van MuBo is de workshop een manier om nieuwe bezoekers te bereiken. Bestuurslid Willem van Vossen vraagt de deelnemers bij zijn welkom dan ook vooral de enquête in te vullen, die ze een dezer dagen via de e-mail zullen ontvangen. ,,We willen het museum aantrekkelijk maken én houden voor een breed publiek", legt Van Vossen uit. ,,Naast de lezingen die we organiseren bij de wisselexposities, hopen we dat ook workshops bijdragen aan een laagdrempelig MuBo."

aan de slag

Vol enthousiasme is het gevarieerde gezelschap inmiddels aan de slag gegaan. Vrijwilligster Jacomien Wels is aanwezig om waar nodig te helpen bij de tweetalige communicatie tussen de Engelssprekende kunstdocente en de Nederlandstalige deelnemers, maar al snel blijkt dat niet echt nodig, want de participanten vullen elkaar daarin prima aan. In een gemoedelijke sfeer worden de eerste streken op papier gezet. Het resultaat blijkt verrassend. Hoewel iedereen van elkaar verschilt qua ervaring in kunstzinnig opzicht, heeft geen van de aanwezigen eerder met déze techniek gewerkt.

Annelies Sloot is positief verbaasd over de plezierige ontvangst en de prettige manier van lesgeven van de Praagse. ,,Alles is hier pico bello in orde", meent Sloot. ,,Echt, ik vind het fantastisch; mijn complimenten", vertelt Sloot al tekenend. Al vijf jaar studeert ze aan de kunstacademie in Arendonk (België). ,,Maar deze techniek is helemaal nieuw voor mij. Het resultaat lijkt op houtskoolwerk. Het is een lichte en ontspannende bezigheid", verklaart Sloot.

acrylverf

Ruud de Haas heeft even getwijfeld of hij zou inschrijven, maar hij is nu blij de drempel genomen te hebben. ,,Het is voor mij ook een kennismaking met MuBo. Ik vind het een goed initiatief. Veronika geeft prettig en duidelijk les. Niet te vrijblijvend, maar echt met uitleg en aanwijzingen waar je mee verder kunt", vindt De Haas. Op jongere leeftijd heeft De Haas aquarellen geschilderd, maar in de voorbije jaren kwam het er niet van. Nu hij niet meer werkt, is hij op zoek naar nieuwe bezigheden. Het werken met deze techniek vindt hij zichtbaar plezierig.

Anita Segers is op voorhand al enthousiast omdat deze workshop op zondag georganiseerd is. ,,Heerlijk aan de slag met iets nieuws. Het is gezellig en het breekt de dag", licht Segers toe. Ze schildert sinds twee jaar abstract met acrylverf en volgt daarvoor les. ,,Dit is heel anders, maar het is juist leuk om eens iets nieuws te ontdekken", gaat Segers verder.

fraaie werkstukken

Na een paar uur werken blijken er al bijzondere werkstukken te zijn ontstaan. Ine Boom bekijkt haar werk van afstand en is vrij kritisch over het resultaat. Na wat aanwijzingen van de Praagse schilderes gaat Boom enthousiast verder. Lex Oomkens is op kunstgebied een beginner, zoals hij zelf zegt. Na afloop kan hij zijn gezin een fraaie tekening laten zien van een zwarte labrador.

Strážnická is blij verrast over de inzet van haar cursisten. "Het werkt plezierig en inspirerend", meent de docente in Schone Kunsten die afgelopen zomer ook de kinderworkshops in MuBo verzorgde.

voor herhaling vatbaar

Na afloop heerst er louter enthousiasme én vragen de amateurkunstenaars zich af of ze zich al op kunnen geven voor een volgende workshop. Ze vinden het allemaal een succesvol initiatief dat om een vervolg vraagt. De agenda van MuBo biedt al veel interessante activiteiten en tentoonstellingen. Déze deelnemers hopen dat daar ook nog een workshop bij komt.

FOTO BOVEN: Kunstenares Veronika Strážnická leert deelneemster Ine Boom werken met de Dry Brush-techniek. (Foto: Daisy Renders).


Afbeelding