Afbeelding
Foto: Daisy Renders

WEINIG ANIMO TRANSITION TOWN-TREFFEN

'Duurzaamheid vereist keuzes durven maken'

HENK VAN WEERT

Een duurzame samenleving opbouwen, betekent dat ook burgers die niets met dit thema hebben, mee moeten gaan doen. Die boodschap hield wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel zaterdagochtend de circa vijftig deelnemers aan het landelijke jaartreffen van de Transition Town-groepen mee. ,,En er zullen keuzes gemaakt moeten worden."

Als alleen voorlopers zoals de leden van Transition Town zich inzetten, komt die duurzame samenleving er niet, zo is de overtuiging van de Boxtelse wethouder. En dus is het een uitdaging om mensen mee te krijgen die niks met duurzaamheid hebben. Hoe dat dan moet, daar ging Van de Wiel niet op in, maar het was wel een van de onderwerpen waarover de deelnemers aan het jaartreffen zich in gemeenschapshuis De Rots bogen.

Vanuit het hele land kwamen zo'n vijftig mensen die zijn aangesloten bij lokale Transition Town-groepen naar Boxtel om deel te nemen aan workshops en lezingen. De belangstelling viel medeorganisator David Andreae wat tegen. Hij had op het dubbele gehoopt. ,,Hoe het komt dat er niet meer mensen zijn? Ik weet het niet. Misschien is Boxtel toch wat te ver weg voor mensen uit het noorden of de Randstad. Of misschien is het nieuwtje eraf. Tijdens de drie eerdere jaarlijkse bijeenkomsten waren er ongeveer net zoveel deelnemers."

WINDMOLENS

Wethouder Van de Wiel sprak zaterdagochtend bij de opening van de tweedaagse. Hij gaf ook aan dat er keuzes gemaakt moeten worden en noemde een voorbeeld. ,,Laatst was ik in de gemeente Noordoostpolder waarmee we zij aan zij streden tegen schaliegasboringen. Ik plaatste tijdens dat bezoek op Twitter een foto van een windmolenpark en kreeg daarop nogal wat kritiek. 'Dat willen we niet in Boxtel'. Maar als we daadwerkelijk de omslag willen maken naar hernieuwbare energie, komen we er niet met alleen zonnepanelen. Daarmee winnen


we nog geen 20 procent van onze energiebehoefte", hield de wethouder zijn luisteraars voor. Die hoefde hij overigens niet te overtuigen van het feit dat ook biomassacentrales (waar groenafval wordt vergist) en windenergie zullen nodig zijn om fossiele brandstoffen te kunnen afzweren.

De gemeente Boxtel is bezig om een nieuwe duurzaamheidsagenda op te stellen met burgers, maatschappelijke instellingen en bedrijven. ,,Samen zullen we afspraken moeten maken over ons energieverbruik. De gemeente verbruikt zelf 2 procent van de lokale energiebehoefte. Dus we zullen samen aan de slag moeten", vertelde wethouder Van de Wiel. Hij gaf daarbij aan dat het gemeentebestuur blij is met de veelheid aan duurzame initiatieven in Boxtel. ,,We hebben hier een van de meest actieve energiecoöperaties van Brabant, een Lokale Agenda 21, Eetbaar Boxtel, een Fairtrade-werkgroep en twee heel enthousiaste natuurwerkgroepen. En natuurlijk Transition Town, die wekelijks aan de bel trekt met nieuwe ideeën en voorstellen, een goede zaak."

Met name de acht workshops en lezingen op zaterdag leidden tot enthousiaste reacties van de deelnemers, blikte Andreae zondagmiddag aan het einde van de duurzame tweedaagse terug. ,,De muziekavond werd zaterdag niet helemaal wat ik ervan had verwacht. De muzikanten die een Ierse Sessie met volksmuziek hielden, bleven aan de lange tafels zitten en daardoor bleef het een wat statisch geheel. Vandaag (zondag - red.) hebben we vooral gepraat over hoe het verder moet na de klimaattop in Parijs. Daarnaast zijn onderling veel ideeën en ervaringen uitgewisseld. Ik kijk tevreden terug op een mooi weekeinde, maar constateer tegelijk dat Transition Town-groepen in heel het land moeite hebben om genoeg menskracht op de been te brengen. Zorgelijk..."

FOTO BOVEN: In groepjes werd zondag overlegd hoe het klimaatakkoord in Parijs lokaal ingevuld kan worden. (Foto: Daisy Renders).


ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt mensen voor verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Zo worden mensen gezocht die bewoners van de Herbergier, een kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen, wekelijks helpen om de bewoners aangenaam de dag door te komen. Voorbeelden zijn samen koken, voorlezen, wandelen of spelletjes doen.

Voor museum MuBo zoekt het steunpunt mensen die groepen met schoolkinderen willen begeleiden. Ook receptiemedewerkers zijn welkom. Het museum is geopend op zaterdag- en zondagmiddag en doordeweeks op wisselende dagen.

Een 30-jarige, rolstoelafhankelijke basketbalfan zoekt iemand om met hem de thuiswedstrijden van het Bossche Shoeters te bezoeken. Vervoer is geen probleem, een seizoenkaart is beschikbaar. Voor een 50-jarige cliënt van Cello met het Syndroom van Down wordt een maatje gezocht om iedere twee weken een tochtje met de duofiets te maken en samen te koken. Tenslotte vraagt een 62-jarige vrouw met het Syndroom van Down een jonge begeleidster om ongeveer tien keer per jaar met haar op doktersbezoek te gaan en na afloop een kop koffie te drinken. Neem voor meer informatie contact op via telefoonnummer (0411) 65 58 99 (van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 tot 12.30 uur) of mail: vwsboxtel@contourdetwern.nl.