Deelnemers aan het 47e Drieka Habrakenbal dansen in polonaise door zaal De Adelaar. Carnavalsvereniging De Natneuzen tekent voor de organisatie van het gezellige carnavalsfeest voor mensen met een verstandelijke beperking. (Foto: Daisy Renders).
Deelnemers aan het 47e Drieka Habrakenbal dansen in polonaise door zaal De Adelaar. Carnavalsvereniging De Natneuzen tekent voor de organisatie van het gezellige carnavalsfeest voor mensen met een verstandelijke beperking. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

HEERLIJK CARNAVALSFEEST VOOR MENSEN MET BEPERKING

Drieka Habrakenbal: 47 jaar polonaise

MARC CLEUTJENS

Het Drieka Habrakenbal is het leukste carnavalsfeest van Boxtel. Grote woorden van prins Peer d'n Twidde tijdens zijn bezoek aan de 47e editie van het Boxtelse carnavalsfeest voor mensen met een beperking. Ook dit jaar stroomde zaal De Adelaar op zaterdag voor carnaval vol voor een heerlijke maaltijd, lekkere drankjes, disco en natuurlijk de polonaise. ,,Het is elk jaar leuk", zegt trouwe bezoekster Annette van der Horst.

Net als andere bezoekers geniet Annette van de ongedwongen sfeer die elk jaar tijdens het Drieka Habrakenbal heerst. Prins Peer d'n Twidde heeft dat ook gezien en beloont de vijf kartrekkers van carnavalsvereniging De Natneuzen daarom met een Toffe Peer. ,,Dat is mijn onderscheiding voor mensen die zich verdienstelijk maken tijdens het carnaval. Nou, jullie zijn echte toffe peren hoor!"

Burgemeester Mark Buijs mengt zich graag in het feestgedruis en is meteen na binnenkomst gevangen in een lange polonaise waarin ook mensen die zijn aangewezen op een rolstoel vrolijk meedoen. ,,Ik was nog nooit op het Drieka Habrakenbal, maar ben door deze mensen uitgenodigd. En dan kom ik natuurlijk langs", glundert Buijs. ,,Wat is dit een geweldig feest. Het laat zien dat carnaval écht voor iedereen is."

,,Zo is het Drieka Habrakenbal ook bedoeld", weet Sjaantje De Kort. ,,Mijn moeder Drieka Habraken runde vroeger café Marktzicht. Ik heb een zus met een verstandelijke beperking en het was mijn moeder die 47 jaar geleden vond dat er voor deze mensen helemaal niets georganiseerd wordt tijdens carnaval. En dus deed ze het zelf, met beperkte middelen." Lachend: ,,De eerste prins had wel een steek, maar geen cape. Dus werd een tafelkleed omgehangen."

Dit jaar geven prins Robin en prinses Erna leiding aan het Drieka Habrakenbal. Ze gaan voorop in de polonaise en genieten met alle bezoekers als prins Peer d'n Twidde met zijn gevolg arriveert. Daarvoor waren jeugdprins Victor en jeugdprinses Pien met hun entourage al present.

Het Drieka Habrakenbal kan elk jaar plaatsvinden dankzij de wekelijkse kienavonden die CV De Natneuzen houdt in De Adelaar. En dankzij donaties van bijvoorbeeld Peer d'n Twidde, die 333,33 euro overhandigde. Op de foto is een polonaise te zien die door De Adelaar trok. (Foto: Daisy Renders).