Rien van de Laar geeft zijn merrie Victoria van de Klaverhoeve de sporen. Het trekpaard werd zaterdag ingezet om zes boomstammen uit De Geelders te halen. Die gaan dienst doen als putmik op Liempdse erven. (Foto: Marc Cleutjens).
Rien van de Laar geeft zijn merrie Victoria van de Klaverhoeve de sporen. Het trekpaard werd zaterdag ingezet om zes boomstammen uit De Geelders te halen. Die gaan dienst doen als putmik op Liempdse erven. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

TREKPAARD INGEZET BIJ PROJECT SPPILL

Victoria helpt een handje in kletsnatte Geelders...

MARC CLEUTJENS

Een authentiek spektakel. Zo omschrijft voorzitter Lex Schregardus van de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten van SPPiLL de inzet van Victoria van de Klaverhoeve in De Geelders. De merrie van Rien van de Laar uit de buurtschap Kasteren werd ingespannen om zes dikke boomstammen uit het bos te sleuren. Een peulenschil voor zo'n robuuste dame...

Vrijwilligers van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) waren zaterdagochtend al vroeg aan het werk in De Geelders om geschikte boomstammen uit te zoeken voor de wederopbouw van historische putten. Ondanks de hevige regenval werden bomen gekapt en uit het kletsnatte bos gehaald. ,,In totaal gaan we samen met stichting De Brabantse Boerderij tien waterputten bouwen", vertelt Schregardus. ,,Daarvoor hebben we boomstammen van zo'n zes meter lengte nodig. Die gaan pakweg anderhalve meter de grond in."

De stammen konden met de nodige mankracht al aardig richting het bospad getrokken worden. ,,Maar voor het echte werk hebben we paardenkracht nodig", lacht Schregardus. ,,Niet alleen past de inzet van een trekpaard bij het authentieke karakter van dit project. We hadden ook voor een tractor kunnen kiezen, maar die rijdt het bos helemaal kapot."

Merrie Victoria van de Klaverhoeve - wier nakomelingen allemaal de geografische verwijzing naar de buurtschap Kasteren in de naam hebben - heeft er ogenschijnlijk geen moeite mee om zich op de regenachtige zaterdagochtend in te spannen. ,,Het is een ijzersterk dier dat wel wat gewend is", lacht eigenaar Van de Laar. ,,Ze heeft al vaker boomstammen uit het bos gehaald. En nee, ze staat nooit op stal. Deze trekpaarden staan altijd buiten, in weer en wind."

De realisatie van waterputten is een van de projecten waarmee SPPiLL de relatie tussen het authentieke centrum van Liempde met het omliggende buitengebied wil versterken. De bomen uit De Geelders worden allemaal een putmik; een houten paal die onderdeel vormt van een hefboom.

De inzet van trekpaarden in het Brabantse bos is niet nieuw. Ruim vijftien jaar geleden koos de Werkgroep natuur- en Landschapsbeheer Boxtel al eens voor de inzet van trekpaarden in Sparrenrijk. In de ijzige vrieskou werden ook toen boomstammen uit het bos gehaald. Ook dat paard gaf geen kik. Dat deed ook Victoria niet, ondanks de stromende regen...