Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DEELNAME AAN GROTE EENDENTREK VERGT VEEL VRIJE UURTJES

Creativiteit botvieren in leutstoet

HENK VAN WEERT

Meedoen aan een carnavalsoptocht betekent weken, soms zelfs maanden lang knippen, plakken, lassen, naaien, schilderen en wat al niet meer. Jezelf creatief uitleven en liefst met zo min mogelijk geld jezelf zo uitbundig mogelijke uitdossen als loopgroep of een een indrukwekkende praalwagen bouwen. In aanloop naar carnaval ging Brabants Centrum op bezoek bij twee deelnemende groepen van de Grote Eendentrek die zondag 7 februari om 13.11 uur van start gaat in het centrum van Boxtel.

Prins Peer d'n Twidde bezocht met zijn adjudant Mark Kluijtmans én voorzitter Wim Ketelaars van de optochtjury afgelopen weken incognito diverse bouwlocaties. Oók bij carnavalsvereniging Gin Verstand, vorig jaar winnaar van de Boxtelse leutstoet, deelde zijne doorluchtige hoogheid gevulde koeken uit om de hardwerkende wagenbouwers een hart onder de riem te steken.

De club die in oktober nog het eerste kolderjubileum vierde vanwege het elfjarig bestaan, moest deze keer op zoek naar een nieuwe bouwloods. En dat viel nog niet zo mee, vertelde woordvoerder Henri van de Sande destijds al in deze krant. ,,Uiteindelijk heb ik aan mijn vader gevraagd of we zijn loods mochten gebruiken. Dat mócht, maar we moesten wel eerst een flinke opruiming houden. Het stond hier helemaal volgepakt", grinnikt Femke Boeren. Al weken op rij is zij met de andere leden van Gin Verstand elk vrij uurtje op zaterdag en zondag in de loods te vinden. En vaak ook op donderdagavond.

In onderdelen wordt aan de praalwagen gebouwd. ,,Hopelijk past de kop als we het onderstel straks naar buiten rijden en alles monteren...", zegt Henri. Prins Peer kijkt bewonderend toe. ,,Maken jullie echt alles zelf?", wil hij weten. ,,Ja, en dat vergt nogal wat. Het is steeds moeilijker om gratis of voor een prikkie materialen los te krijgen en gereedschap te lenen of te huren."

RAAD VAN ELFIES

Omdat carnaval deze keer vroeg in het jaar valt, is het ook voor De Buur(t)vrouwen aanpoten. Ze doen dit jaar voor de elfde keer mee aan de Grote Eendentrek en dat was meteen hun inspiratie. ,,We gaan als Raad van Elfies", lacht Anette Claerhoudt. ,,Sinds de jaarwisseling komen we diverse avonden in de week bijeen om aan onze elfenkostuums te werken." Samen met andere vrouwen uit de wijk Zandvliet heeft ze al diverse malen de eerste prijs gewonnen bij de loopgroepen. ,,En dit jaar gaan we opnieuw voor de hoogste eer."

Er zijn meer vrouwengroepen in de Boxtelse optocht die zich creatief onderscheiden. De Nijvere Naaisters stopten vorig jaar na elf keer, maar De Buur(t)vrouwen gaan dóór nu ze dit ludieke lustrum bereiken. ,,En dan is er natuurlijk nog The Ladies. Die groep heeft ook altijd een heel mooie uitmonstering, maar die steken wij graag naar de kroon..."

De Buur(t)vrouwen omschrijven zichzelf als perfectionistisch. ,,En daarmee bezorgen we ons veel werk. Zoals nu met onze zelfgemaakte krulschoenen", zegt Beppie Verberne. Anette knikt: ,,Maar het voordeel is wel dat we onze creaties na carnaval weer kunnen verkopen. Samen met het prijzengeld lukt het meestal wel om quitte te spelen. Oók een uitdaging."

FOTO BOVEN: In de wijk Zandvliet komen de naaimachines van De Buur(t)vrouwen één keer per jaar van zolder: voor carnaval. (Foto: Peter de Koning).

FOTO ONDER: Prins Peer bezocht in aanloop naar carnaval de diverse wagenbouwers. Oók de winnaar van vorg jaar, Gin Verstand. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding