'VOORSTELLINGEN NIET AANSTOOTGEVEND'

Cameratoezicht in Boxtel en alcoholverbod optocht

HENK VAN WEERT

Dit jaar wordt tijdens de carnavalsdagen in het centrum van Boxtel camerabewaking ingezet. Dat antwoordt het college van B. en W. op vragen van oppositiepartij Balans. Voorts is tijdens de Grote Eendentrek, de plaatselijke carnavalsoptocht een alcoholverbod afgekondigd en een borgsom ingevoerd. Maatregelen tegen aanstootgevende praalwagens of loopgroepen, waren vooralsnog niet nodig.

Het carnavalsfeest dient zich weer aan. Reden voor de gemeenteraadsfractie van oppositiepartij Balans om in een brief aan het college van B. en W. opnieuw aan te dringen op de invoering van permanent cameratoezicht. Burgemeester Mark Buijs meldt dat hij aan de gemeenteraad heeft toegezegd een proef te houden met cameratoezicht en die bestaat uit meerdere meetmomenten. De resultaten van de pilot zal Buijs met de gemeenteraad delen, maar over de inzet van al dan niet permanent toezicht beslist de burgemeester zelf op basis van de bevoegdheden die de raad aan hem heeft gedelegeerd. Plaatsing van camera's gebeurt na overleg met de politie.

Op de laatste carnavalsavond vorig jaar vond een zware mishandeling plaats op de Zwaanse Brug. Mede naar aanleiding daarvan vroeg Balans toen ook al om beveiligingscamera's. De proef gaat Balans niet ver genoeg, raadslid Willy van Zuijlen ziet liever dat de camera's dag en nacht beelden registreren. ,,De infrastructuur is aanwezig. Wat let ons om hiervan - met name uit preventieve overwegingen - meer gebruik van te maken", meldde hij eerder al in deze krant.

HERRIEKARREN WEREN

De laatste jaren verschijnen in carnavalsstoeten steeds vaker zogeheten herriekarren. Jongeren bouwen een oplegger om tot 'zuipkeet' waarop tegen een vaste prijs volop alcohol wordt geschonken. Grote boxen op deze wagens produceren enorm hoge decibellen geluid. De herriekarren zijn niet alleen de Stichting Openbaar Carnaval (SOC), maar ook de daarbij aangesloten verenigingen en muziekkapellen al jaren een doorn in het oog. Mede daarom is besloten clubs die geen lid zijn van de SOC en toch willen deelnemen aan de Grote Eendentrek een borgsom te vragen van 500 euro. ,,Groepen die zich niet gedragen, kunnen naar hun centen fluiten", meldt SOC-president Jan de Koning.

Op aandringen van burgemeester Buijs heeft de carnavalsstichting ook een alcoholverbod afgekondigd. Dat is ingegeven door de liederlijke praktijken die vorig jaar op de genoemde herriekarren werden geconstateerd. De Koning geeft toe dat het alcoholverbod moeilijk te controleren zal zijn. ,,Samen met mijn collega-bestuursleden begeleid ik de optocht op de fiets en als we onregelmatigheden constateren, zullen we de deelnemers erop aanspreken. Veel meer kunnen we niet doen. We zullen er met zijn allen een mooi feest van moeten maken. Het SOC-bestuur is niet bij machte politieagent te spelen."

Het instellen van een borgsom en een alcoholverbod, lijkt vruchten af te werpen, meldt de voorzitter van de Boxtelse carnavalsstichting. ,,Voor zover we kunnen herleiden uit de inschrijfformulieren, laten de herriekarren Eendengat dit jaar links liggen." Of dat in de toekomst zo blijft, is nog maar de vraag realiseert president De Koning zich. ,,Als de jeugd van mening is dat dergelijke wagens de toekomst vormen voor de optocht, wie zijn wij dan om anders te beslissen..."

In Boxtel zijn tot op heden geen maatregelen nodig gebleken om te voorkomen dat etnische of religieuze bevolkingsgroepen aanstoot nemen aan hetgeen tijdens de carnavalsstoet te zien is. In andere Brabantse gemeenten wordt gediscussieerd over wat wel en niet kan, ook gelet op beladen onderwerpen als asielzoekers en vluchtelingen. ,,Wij hebben de discussies ook gevolgd en de diverse maatregelen om ons heen gezien, gehoord en gelezen. Op dit moment, nu de inschrijving officieel is gesloten, hebben wij als organisatie nog geen 'onregelmatigheden' kunnen en hoeven constateren. En ook niet tijdens bezoeken aan de diverse bouwplaatsen", meldde SOC-president De Koning zaterdag.

Hij wees daarbij naar het reglement voor de carnavalsoptocht waarin staat te lezen dat uitbeeldingen afgestemd dienen te worden op 'de normaal te stellen eisen van maatschappelijk fatsoen, terwijl de presentatie carnavalesk verantwoord dient te zijn'. Indien hieraan niet wordt voldaan, verwijdert de SOC de betreffende deelnemer uit de Grote Eendentrek. ,,Dus als zich komende zondag, voorafgaand aan en/of tijdens de optocht situaties voordoen die maatschappelijke discussie kunnen oproepen zoals hierboven beschreven, zal onze optochtcommissie, waarvan ik zelf deel uitmaak, maatregelen nemen tegen die deelnemers. Maar weet wel dat het heel moeilijk zal zijn, want waar ligt de grens? Die is voor de een anders dan de ander..."


Eendengat vlagt

De in 2014 door de Stichting Openbaar Carnaval gepresenteerde Eendengatse vlag is in het centrum op diverse plekken uitgestoken. Wie thuis ook het dundoek aan de gevel wil laten wapperen, kan terecht bij Gerald Vlaminckx, Maaslandstraat 15 in Boxtel, e-mail: gvlaminckx@gmail.com. De rood-witte vlag kost 19,95 euro.