Karel Snijders hangt zijn schilderijen op in de gangen van het Liduina-ziekenhuis in Boxtel. Veel werken laten een impressionistische stijl zien, zoals het beeld van de verwelkte zonnebloemen. (Foto: Peter de Koning).
Karel Snijders hangt zijn schilderijen op in de gangen van het Liduina-ziekenhuis in Boxtel. Veel werken laten een impressionistische stijl zien, zoals het beeld van de verwelkte zonnebloemen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KAREL SNIJDERS EXPOSEERT IN LIDUINA-ZIEKENHUIS BOXTEL

Impressie van de Kampina en Toscane

MARC CLEUTJENS

Karel Snijders werkte tot zijn pensionering veertig jaar als advocaat in een sociale praktijk in Boxtel en richtte zich vooral op zaken waarin het vreemdelingen- en asielrecht centraal stond. Nu is hij naast muzikant ook bestuurslid van de Gildenbondsharmonie én beeldend kunstenaar. ,,Na drie maanden kreeg ik al te horen: 'Jij krijgt een expositie'."

Het waren de woorden van kunstenares Antonie Eikemans bij wie Snijders 'als een onbeschreven blad' lessen volgde. Hij werkte nauwgezet aan details van verdorde planten, details van noten en bloemen. ,,Het was een onverwachte explosie van creativiteit", blikt de Boxtelaar terug.

Enkele van die werken uit de begintijd zijn te zien tijdens de expositie die Snijders vrijdag in de gangen van het Liduina-ziekenhuis in zijn woonplaats heeft ingericht. ,,Ze laten zien hoe ik ben begonnen", zegt hij. Verder overheerst kleurrijk werk, meestal expressieve landschappen, beelden van vakanties. ,,Veel Toscane, Provence, maar ook gewoon de Kampina en De Geelders. En soms combineer ik beelden, zoals een stenen poortje in bedevaartsplaats Vezelay met een doorkijkje naar Toscane. Het mag allemaal..."

Fraai is een heel klein werkje waarop het wuivend riet van het Bossche Broek zichtbaar is, met op de achtergrond als een kleine blikvanger het vroegere Paleis van Justitie. ,,Een plek waar ik als advocaat vroeger vaak kwam", grinnikt Snijders. Ook beelden van strand en zee zijn te zien in de tentoonstelling. ,,Gemaakt aan de Franse kust, in Le Touquet."

Momenteel volgt Snijders lessen aan de kunstacademie van Arendonk in België. Eenmaal per week gaat hij daar naartoe om zich verder te bekwamen in de schilderkunst. ,,De aandacht voor de natuur is nog steeds aanwezig, maar ook abstracte landschappen verschijnen de laatste tijd vaker op mijn doeken."

De tentoonstelling van Karel Snijders in het Liduina-ziekenhuis is te bezichtigen tijdens openingsuren.