Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

JOS SANDERS VOLGT MOEDER TONNIE OP ALS KASTELEIN IN KASTEREN

't Groene Woud tapt zijn eigen biertje

MARC CLEUTJENS

Jos Sanders pakt de zaken groot aan. De nieuwe uitbater van café 't Groene Woud die vorige week het stokje van moeder Tonnie overnam, laat momenteel een professionele horecakeuken plaatsen om gasten van het huiskamercafé aan de Kasterensestraat in Liempde nog meer te kunnen verwennen. Maar de grootste traktatie is misschien wel het biertje dat hij tapt. Zijn eigen Groene Woud-biertje...

,,Mmm, een lekker zacht pilsje", geniet Jos als hij op vrijdagmiddag achter de toog staat en het eerste pilsje van de dag tapt. Rond de jaarwisseling nam de kastelein afscheid van het bier dat al enkele jaren werd geschonken in 't Groene Woud. Niet alleen omdat hij ontevreden was over de hoge inkoopprijs. ,,Ik wil graag iets nieuws presenteren en wat is er nou leuker dan je eigen biertje te kunnen tappen?"

Jos liet een logo ontwikkelen dat inmiddels op bierglazen en viltjes prijkt. ,,Vorige week hebben we 't Groene Woud-bier als eerste geschonken", vertelt hij. ,,Toen hebben we een receptie gehouden omdat ons moeder 75 jaar is geworden en ik Abraham heb gezien. We hebben toen ook veel vrienden en bekenden uitgenodigd om de overstap te vieren."

SIEN PEIJN

De kastelein die de taken van zijn moeder overneemt, was al geen onbekende in het café aan het Duits Lijntje in Liempde, maar is vanaf nu hét gezicht van de kroeg die in 1937 op deze plek werd gebouwd. ,,Maar de geschiedenis gaat veel verder terug", vult moeder Tonnie aan.

Herberg 't Groene Woud werd even verderop al in 1800 als houten huis gebouwd door Wouter Vorstenbosch. In 1838 werd op de plek van het huidige cafe een uitspanning opgetrokken. Die werd in 1881 overgenomen door Petrus Peijnenburg, die de zaak overdroeg aan zijn drie vrijgezelle kinderen Jan, Caat en Sien. In de volksmond heeft 't Groene Woud nog altijd 'Sien Peijn'. Een portret van Sien hangt nog altijd boven de haard.

,,De huiselijke sfeer van 't Groene Woud blijft gehandhaafd", vertelt Jos, die boven de zaak gaat wonen met echtgenote Miranda en hun kinderen. Moeder Tonnie verkast naar het huis waar Jos jarenlang heeft gewoond, aan de overkant van de straat, op het grondgebied van de gemeente Sint-Oedenrode. ,,We zijn met allerlei plannen bezig"", vervolgt de kastelein. ,,Zo ligt er al goedkeuring van de welstandscommissie om een overdekt terras te bouwen aan de zijkant en achterkant van het café"

KOOKLESSEN

Om mensen met elektrische fietsen gastvrij te kunnen ontvangen, wordt overwogen een oplaadpaal te plaatsen. ,,Nu al hebben we aan de buitenkant van ons café een paar stopcontacten. Mensen die een adapter bij zich hebben, kunnen de fiets al opladen." Als de keuken straks klaar is, wordt de lunchkaart verder uitgebreid. ,,Nu bieden we soep en een uitsmijter aan, straks gaan we meer doen. Samen met Miranda volg ik momenteel kooklessen op De Rooi Pannen. Heel erg leuk."

Samenwerken met andere ondernemers ziet Jos ook wel zitten. Hij denkt aan hap- en stap-arrangementen met horecabedrijven in de regio. ,,In nationaal landschap Het Groene Woud zie je steeds meer toeristen verschijnen, vooral wandelaars en toeristen. Het is leuk om ze straks leuke routes te kunnen bieden die beginnen en eindigen bij de horecazaak." Een aantal voert al langs café 't Groene Woud. ,,Er is zelfs een wandeling te maken van 't Groene Woud naar Mieke Vingerhoets in Oirschot", lacht Jos.

CARNAVAL

Met carnaval voor de deur, richt hij zich vooral op de twee feestdagen die in 't Groene Woud worden gevierd. Het Groene Woud-biertje zal dan veelvuldig getapt worden. ,,Op zondag komt de buurt, op dinsdag hebben we 's middags een aantal blaaskapellen over de vloer en kun je hier over de koppen lopen", voorspelt de uitbater. Voor moeder Tonnie is dan ook een rol weggelegd. ,,Dan sta ik voor het laatst in de keuken en serveren we tomatensoep en erwtensoep, twee stamppotten met speklappen, rookworst en hamlappen en natuurlijk een kopje koffie na. Volgend jaar mag Jos het zelf gaan doen."

FOTO BOVEN: Jos Sanders tapt een Groene Woud-biertje in het gelijknamige café aan de Kasterensestraat in Liempde. De Liempdenaar nam het stokje onlangs over van moeder Tonnie, die de kroeg vele jaren runde. (Foto: Gerard Schalkx).