gemeente zuinig met cultuurbudget

Boxtel gaat met culturele veld nieuw beleid vormen

Samen met stichtingen, verenigingen en instellingen op het gebied van kunst en cultuur gaat de gemeente Boxtel werken aan een nieuw beleid. Ook het onderwijs wordt hier bij betrokken.

Dinsdag was er in de Boxtelse raadszaal een beeldvormende vergadering over het onderwerp. Daarbij werd het belang van een nieuw beleid benadrukt, met name vanwege de veranderde behoeften van inwoners en de teruglopende kunst- en cultuursubsidies waar organisaties vaak op steunen. Doel is in september het eerste concept van het nieuwe beleid aan de gemeenteraad te presenteren.

Halverwege 2014 werden de eerste stappen naar een nieuwe invulling van het kunst- en cultuurbeleid in Boxtel al gezet. Na het faillissement van MIK in juli 2015 werd dit proces versneld. Centraal stond toen het in kaart brengen van wensen en behoeften van Boxtelaren én van organisaties uit het culturele en kunstzinnige veld. Daarbij werd ook gekeken hoe hier het beste aan tegemoet kon worden gekomen. De volgende stap naar een nieuw beleid was de beeldvormende vergadering, waar bovengenoemde punten nog steeds de belangrijkste pijlers vormden.

Inspiratie

Om de deelnemers aan de vergadering te inspireren, konden de aanwezigen zich verheugen op twee sprekers. Consultant Cor Wijn, auteur van het boek 'De culturele stad', schetste een beeld van de huidige stand van culturele zaken in Nederlandse gemeenten. Hij gaf daarbij voorbeelden hoe organisaties en gemeenten kunnen inspelen op de veranderde behoefte in de maatschappij en op teruglopende gelden. Ook liet hij zien dat Boxtel per hoofd van haar bevolking erg zuinig was qua cultuurbudget in vergelijking met andere gemeenten. Ondanks dat kent Boxtel een zeer rijk cultureel leven. Paul van Alphen van Podium Boxtel merkte op dat dit ook te danken is aan de vele vrijwilligers die actief zijn in het dorp.

Tijdens de avond bleek dat de participanten voornamelijk behoefte hadden aan een concreet debat over het huidige culturele klimaat in Boxtel en over hun toekomst met het oog op teruglopende subsidies. Zo stond onder andere het gat dat het failliete MIK achterliet en waar Podium4All in sprong ter discussie en de toekomst van bibliotheken. ,,De essentiële discussie over wat we willen in Boxtel is nog nooit gevoerd, gaan we dat nog doen?', vroeg Hélène van As van het CDA zich af.

Ondernemerschap

Spreker Martine Fransman brak een lans voor cultureel ondernemerschap. Een verhaal dat naadloos aansloot op het initiatief van Cultuurnetwerk Boxtel (stichting Bockepruik, Podium Boxtel, Boxtel Vooruit en Brabants Centrum). Zij draait op dit moment in samenwerking met de gemeente een proef waarbij verenigingen en stichtingen (ook buiten het culturele veld) hun vaardigheden kunnen aanscherpen, zodat ze, in deze tijd van afnemende subsidies en vergrijzing binnen organisaties, zichzelf zelfstandig staande kunnen houden. Het zwaartepunt ligt hierbij op ondernemen en samenwerken. De initiatiefnemers riepen tijdens de vergadering iedereen op om aan te sluiten bij de eerstvolgende bijeenkomst op 23 februari om 19.30 uur in Podium Boxtel aan de Burgakker, waar uitleg wordt gegeven over fondsenwerving en marketing. Ook wordt die dag een Leergroep gevormd: zij krijgen een startkapitaal van 750 euro om een activiteit te organiseren. Het uitgangspunt is hierbij dat de deelnemers effectief leren samenwerken. Aanmelden kan via e-mail: cultuurmakersbll@gmail.com