Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Merlijn Huntjens uit Heerlen wint DichtSlamRap

'Woorden kiezen zonder winstbejag'

MARGO BARTELDS

Bevlogen woordkunstenaars streden donderdagavond in café Le Temps Perdu in de finale van de DichtSlamRap om de hoogste eer. Uiteindelijk wees de driehoofdige jury Merlijn Huntjens uit Heerlen aan als winnaar van de dichtwedstrijd. Hij heeft zich daarmee verzekerd van een finaleplaats van het NK Poetryslam dat in 2017 in Utrecht wordt gehouden.

De meerderheid van het publiek in Le Temps Perdu koos voor de van oorsprong uit Boxtel afkomstige Martje Wijers. Ze drong door tot de eindstrijd via de pre-finale, die enkele weken geleden ook in de Boxtelse kroeg werd gehouden. Financiële bijdragen van het publiek, tijdens de avond ingezameld, vormden de publieksprijs die Wijers in ontvangst nam.

In het tot de laatste plaats bezette café genoten supporters van de finalisten en liefhebbers van deze dichtkunst van een mooie avond gevuld met een scala aan voordrachtstijlen. Ook voor deze dertiende editie van DichtSlamRap maakten leerlingen van SintLucas posters. De organisatoren hadden onder leiding van kartrekker Marcel Linssen uit acht inzendingen al gekozen voor de poster van Potirha van Duurling. Haar ontwerp prijkt, behalve op de posters voor de finale, ook op de omslag van de bundel die is verschenen. Het eerste exemplaar werd tijdens de finale uitgereikt aan Maarten Gulden, voormalig jurylid van DichtSlamRap. Het posterontwerp van Mitchell van Eijk kreeg donderdagavond de voorkeur van het publiek.

DRIE MINUTEN

In de eerste ronde kregen de elf deelnemers ieder drie minuten om hun werk op aansprekende wijze ten gehore te brengen. Tijdens het juryberaad na deze eerste ronde, vertolkte Marloes Robijn haar werk. Robijn won vorig jaar in Boxtel en nam daags na DichtSlamRap deel aan het NK Poetryslam in Utrecht. Daar viel ze niet in de prijzen…

Vijf deelnemers kregen door een eensgezinde keus van de jury de gelegenheid om in de tweede ronde nog eens drie minuten op te treden. De vier Belgische dichters vielen voor de tweede ronde allemaal buiten de boot. Vóór aanvang van de wedstrijd én tijdens het tweede juryberaad verzorgde zangeres Iris Penning uit Eindhoven een indrukwekkend optreden met eigen werk.

De jury vond de inbreng dit jaar van hoog niveau waarin onder andere hermetische liefdesgedichten en gedurfde momenten elkaar afwisselden. De drie juryleden betrokken in hun beoordeling naast tekst en creatief persoonlijk woordgebruik ook originaliteit, voordracht en interactie met het publiek.

De oud-Boxtelse Martje Wijers beet het spits af in de tweede ronde met verrassende woordspiegelingen en gedichten die ook te vinden zijn in de bundel. Arnoud Rigter en Merlijn Huntjens, oude bekenden voor het Boxtelse publiek, boeiden ook in de laatste ronde. Vooral het repeterende woordgebruik dat Rigter gebruikte in zijn gedicht 'Zin' maakte indruk op het publiek.

De jury zag in Huntjens' verrassende openingszin 'Hoop is te vinden in de vakken van de Praxis' en het gedicht 'Bluf' de winnaar. Juryvoorzitter Roel Weerheijm omschreef Huntjens 'een poëet die verrassend uit de hoek kan komen, to the point en zonder winstbejag zijn woorden kiest'. ,,Dichten is leuk, slammen doe ik graag, maar het állerleukste is poëzie lezen", reageerde Huntjens. Na de prijsuitreiking keerde hij meteen huiswaarts. Daags na DichtSlamRap wachtte hem immers een nieuwe uitdaging: afstuderen als psycholoog.

FOTO BOVEN: Merlijn Huntjens in actie tijdens de finale van DichtSlamRap. (Foto: Peter de Koning).

Martje  Wijers won de publieksprijs van DichtSlamRap. (Foto: Albert Stolwijk).