Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FOTOGRAAF DIRK HARDY PUBLICEERT EERSTE BOEK: VOID

De leegte van de lift in 25 portretten...

MARC CLEUTJENS

Monnikenwerk. Zo kan het signeren van het boek Void het beste omschreven worden. De bekende Boxtelse fotograaf Dirk Hardy (26) deed het vorige week bij drukkerij Tielen, twee dagen lang. Vijfhonderd exemplaren van zijn deze week verschenen debuut werden voorzien van een vingerafdruk en een nummer. Een tijdrovend klusje, maar dat deerde Hardy niet. ,,Ik voel me hier als een kind in een snoepwinkel."

Directeur Jasper Tielen heeft een van de kantoren van de drukkerij beschikbaar gesteld aan Hardy. Alle exemplaren van Void zijn netjes ingepakt in dozen, klaar voor verzending naar de eerste kopers. ,,Maar voordat het zover is, wil ik ze alle vijfhonderd persoonlijk signeren", zegt Hardy. ,,In plaats van een handtekening zet ik op het plaatje van een liftknop een vingerafdruk."

Void is een boek over de lift. En dan vooral over het ongemakkelijke gevoel dat veel mensen hebben als ze in een lift staan. Alleen. Of met anderen. Onbekenden die niets zeggen. ,,Nog voordat ik afstudeerde met het project Clay, werkte ik al aan deze fotoserie", vertelt Hardy. ,,Niet alleen om een doel te hebben na mijn studie hoor", lacht hij.

,,Ik ben geïntrigeerd door liften", vervolgt Hardy. ,,Ik denk dat dit komt door de periode die ik in New York verbleef bij fotograaf Pieter Henket. New York is een stad van liften. Zonder een lift is het vanwege al die hoogbouw onmogelijk ergens naartoe te gaan." Wat hem vooral boeit is de vraag wat er in een lift gebeurt als je er zelf niet bij bent. ,,Als je zelf in de lift staat, ben je een actor en zie je om je heen wat er gebeurt. Maar wat doen mensen in een lift als ik er niet bij ben. Die vraag wil ik beantwoorden."

STORYBOARD

Hardy stelt dat met een lift eindeloze verhalen vertelt kunnen worden. Voor zijn studie, die deze week resulteert in een prachtige uitgave waarin 25 bijzondere portretten zijn opgenomen, bouwde hij met vader Eric een lift na in het bedrijf De Werkplaats van vriend en mede-Boxtelaar Hayk Swinkels. ,,Ik maakte vooraf schetsen van de beelden die ik wilde figureren. Met een groot aantal figuranten heb ik tal van scènes verbeeld die zich in een lift af kunnen spelen."

De gelijkenis tussen de schetsen van het storyboard en de foto's is verbluffend. Hardy is erin geslaagd de beelden die hij heeft van mensen in een lift levensecht te portretteren. De eenzame man die is ontslagen, het gezin dat wat onrustig in de lift drentelt, een groepje collega's dat zwijgt omdat de baas erbij staat. ,,Hele herkenbare foto's, maar toch een beetje beklemmend, zoals liften kunnen zijn", knikt de fotograaf.

Naast 25 foto's omvat Void ook een essay waarin de portretten een duiding krijgen. Opvallend is dat veel details in het boek een knipoog zijn naar een lift. Zoals de inhoudsopgave die met liftknopjes is vormgegeven en het grote liftknopje op het eerste blad waar Hardy zijn vingerafdruk plaatst. ,,Alsof ik op het knopje heb gedrukt om de lift te laten komen…".

ART FUNDING

Void verschijnt in een beperkte oplage van vijfhonderd stuks en is onder meer te bestellen via de website van Hardy. ,,Ik doe alles in eigen beheer", vertelt de Boxtelaar. ,,Ik heb steentje voor steentje aan dit boek gewerkt. Ook de financiering heb ik zelf gedaan en dat was geen gemakkelijke opgave. Het is geen goedkope uitgave en om die reden ben ik gestart met 'art funding'. Ik heb foto's uit Void als grote afdrukken in een gelimiteerde oplage van maximaal vijf exemplaren te koop aangeboden om zo geld in het laatje te krijgen. Gelukkig ben ik erin geslaagd om genoeg middelen te verkrijgen en het boek te laten verschijnen."

Bijna de helft van de boeken heeft hij via een voorverkoop al aan de man gebracht, deze week start de verzending die Hardy helemaal zelf coördineert. In de tussentijd richt hij zich op nieuwe uitdagingen. Zo is hij als docent fotografie verbonden aan de Technische Universiteit in Delft en heeft hij een bijbaan in een elektronicazaak in zijn woonplaats Rotterdam. ,,Als beginnend fotograaf is het nog niet zo makkelijk om rond te komen", glimlacht de Boxtelaar.

Ideeën genoeg voor 2016. Na de presentatie van Void, gaat Hardy werken aan een fotografieproject in Jacksonville, Florida. Daar gaat hij zich verdiepen in het strandleven. ,,De stranden in Jacksonville blijken allemaal voor verschillende doelgroepen gereserveerd. Op het ene strand is alleen de jetset van Florida welkom, op het andere alleen Afro-Amerikanen. Ik wil in beeld brengen hoe dat eruit ziet." Deze opdracht heeft raakvlakken met de serie portretten die de Boxtelaar maakte van de inwoners van New York.

Void verschijnt bij GUP uitgevers in Amsterdam en kost 40 euro. De vormgeving is van oud-Boxtelaar Michiel van Heeswijjk, drukkerij Tielen verzorgde het drukwerk. Naast 25 portretten omvat het boek ook een essay van kunsthistorica Catherine Somzé. Wie 'Void' goed bestudeert, zal tal van bekende en minder bekende Boxtelaren als figurant ontdekken.

Dirk Hardy: www.dirkhardy.com.

FOTO BOVEN: Dirk Hardy toont een van de foto's in zijn boek 'Void'. (Foto's: Peter de Koning).

Dirk Hardy signeert alle vijfhonderd exemplaren van zijn boek 'Void'.