Afbeelding
Foto: Peter de Koning

APPARTEMENTENGEBOUW IN CENTRUM KLAAR IN SEPTEMBER

Ouderen Cello gaan naar Cronenborg

MARC CLEUTJENS

,,Jullie bouwen als een speer en dat zien de toekomstige bewoners tot hun grote genoegen ook." Sectormanager Jeanette Dorresteijn van zorginstelling Cello is blij met het tempo waarin de bouwvakkers van aannemer Hendriks werken aan Cronenborg. Het woongebouw aan de Brederodeweg en het Zusterspad telt 44 appartementen, studio's en patiowoningen en wordt in september opgeleverd.

Cello gaat de zorg voor oudere cliënten met een verstandelijke beperking concentreren in 27 wooneenheden die in Cronenborg worden gerealiseerd. Op de begane grond en de eerste verdieping van het gebouw worden ze gehuisvest in een eigen appartement. Daarnaast is er ruimte voor speciale badkamers die plaats genoeg hebben voor speciale voorzieningen zoals tilliften. ,,Kamers en gangen zijn berekend op mensen die zijn aangewezen op een rolstoel of een rollator", vertelt Dorresteijn.

Met de oplevering van Cronenborg kan Cello enkele kleinere woonvoorzieningen in Boxtel sluiten. Het gaat onder meer om de eengezinshuizen aan de Adrianastraat in de wijk Selissenwal en de voorziening aan de straat Munsel. Ook enkele oudere cliënten die elders wonen, bijvoorbeeld aan de Molenstraat of in Princenlant, zullen verhuizen. ,,We gaan de zorg op één plek concentreren", aldus de sectormanager. ,,De zorg voor ouderen met een beperking stelt bijzondere eisen die we makkelijker op één plek kunnen concentreren."

Het verheugt Dorresteijn dat aannemer Hendriks in zo'n hoog tempo werkt. ,,Ik kom hier bijna elke dag langs en het gebouw schiet als een paddenstoel uit de grond. Pas in augustus hebben we de eerste steen gelegd en nu vieren we het hoogste punt." Cliënten van Cello zien dat ook. ,,Bedenk dat verhuizen het voor hen veel impact heeft. Nu ze zien hoe hun toekomstige huis eruit gaat zien, geeft dat rust. Bovendien dringt het besef door dat ze straks dicht bij het centrum wonen. Leuk om samen te gaan winkelen of een terrasje te pikken."

ECONOMISCHE CRISIS

Samen met woonstichting Sint-Joseph heeft Cello het laatste centrumproject op de vroegere locatie Emmaus in hartje Boxtel uitgewerkt. Voordat het zover was, moest er heel wat water door de Dommel stromen. Directeur-bestuurder Rob Dekker kon er wel mee lachen. ,,Ik heb wel eens projecten meegemaakt die vijftien jaar voorbereidingstijd vergden", lachte hij bij het hijsen van de vlag. ,,Maar ook hier was geduld een schone zaak."

Sint-Joseph kocht het terrein naast de woongebouwen Vinckenrode en Elisabethsdael - die werden gebouwd door de Zorggroep Elde - al in 2007. ,,Meerdere plannen passeerden de revue en toen de economische crisis begon, was het een lastige klus om een project van de grond te krijgen." Dekker is evenwel blij dat dit samen met de gemeente Boxtel en Cello uiteindelijk gelukt is.

Met directeur Lambèr Hendriks en Cello-manager Dorresteijn toog de bestuurder van Sint-Joseph naar de bovenste etage van Cronenborg in aanbouw. Daar werden drie vlaggen gehesen en werd met een hijskraan een deksel geplaatst op de liftschacht. Volgens projectleider Bas Cremers van de firma Hendriks vordert het project gestaag. ,,Vooral de voorbije maanden is een hoog bouwtempo zichtbaar. Als we straks aan de afwerking gaan werken, zullen voorbijgangers minder vorderingen zien."

Met alle bouwvakkers mocht Cremers aanschuiven bij de mobiele frietkraam van cafetaria 't Lambertje. ,,In plaats van pannenbier trakteren we iedereen op patat en snacks", stelde directeur-bestuurder Dekker van Sint-Joseph. ,,Jullie werken keihard dus hebben wel een hapje eten verdiend. De tijd dat er pannenbier wordt geschonken is trouwens voorbij. Bovendien is het daar op dit middaguur veel te vroeg voor..."

Cronenborg gaat plaats bieden aan 27 appartementen voor bewoners van Cello. Daarnaast worden 13 huurappartementen gebouwd en komen er 4 patiobungalows. Het binnenterrein wordt ingericht met een gemeenschappelijke tuin en een aantal parkeerplekken.

FOTO BOVEN: Sectormanager Jeanette Dorresteijn hijst de vlag op de bovenste verdieping van plan Cronenborg. Naast haar staan directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph en Lambèr Hendriks van het gelijknamige bouwbedrijf Hendriks. (Foto: Peter de Koning).


'BOXTEL VERANDERT REGELS TIJDENS SPEL'

Gemeenteraad besluit in april
over toekomst De Kleine Aarde

De zes plannenmakers voor een nieuwe toekomst voor De Kleine Aarde kregen vorige maand aanvullende vragen na een raadsvergadering. Vier van de zes partijen hebben die vragen beantwoord, twee andere hebben meer tijd gevraagd. Én gekregen, meldt wethouder Peter van de Wiel. Daarom wordt niet in maart, maar in april een definitief raadsbesluit over de invulling van het terrein aan het Klaverblad genomen. Oppositiepartij Balans vindt dat de gemeente tijdens de wedstrijd de spelregels wijzigt.

Zowel consortium De Wereld van Nu (onder meer Sint-Joseph, Helicon, SintLucas) als 'Samen leven en leren' van Marianne van Hoof lukte het niet om vóór afgelopen vrijdag de aanvullende vragen van het gemeentebestuur te beantwoorden. Dat antwoordt wethouder Van de Wiel op vragen die Balans vrijdag indiende.

,,Eerder hadden wij al onze twijfels geuit over de objectieve besluitvorming toen de wethouder bij de eerste presentatie van het consortium zelf het woord voerde namens de acht deelnemende partijen. Nu blijkt dat dit consortium de vragen niet tijdig beantwoordt en wordt het proces tot besluitvorming opgeschoven", meldt fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans. Hij doelt op het feit dat het college van B. en W. vorige week bepaalde dat de definitieve besluitvorming over De Kleine Aarde in april op de agenda van de gemeenteraad komt. Balans vindt dit een vorm van uitstel, maar wethouder Van de Wiel is het daar niet mee eens. ,,Eerder hebben we gezegd dat we óf in maart óf in april een besluit zouden nemen."

Fractievoorzitter Van der Zanden van de grootste oppositiepartij blijft erbij dat Boxtel tijdens de wedstrijd de spelregels verandert: ,,Wij pleiten voor het handhaven van de vooraf afgesproken regels en komt een initiatief die niet na, dan valt dat initiatief af. Dit is wel zo fair naar de andere partijen en draagt bij aan een openbare objectieve besluitvorming over de toekomstige invulling."

Het voormalige milieueducatiecentrum ging in 2010 failliet. De gemeente Boxtel heeft als eigenaar van de Van Coothhoeve en de omringende gronden aan particulieren, ondernemers en instellingen gevraagd toekomstplannen te ontwikkelen die onder meer voortborduren op het duurzame en ecologische gedachtegoed van De Kleine Aarde.